Plant Papis: 5 enkle tips for å redde planter gjennom vinteren

Hobby, mat og fritidHus og hagePlant Papis: 5 enkle tips for å redde planter gjennom vinteren

Lurer du på hva du skal gjøre med plantene dine nå som vinteren kommer? Plant Papis gir deg fem råd så du kan gå en grønn vinter i møte.

Estimert lesetid 3min
Bilde av Plant Papis
Plant Papis nye bok «Alt du lurer på om planter» svarer på alle spørsmål om plantestell du måtte ha. I denne artikkelen ser vi på hva du bør gjøre nå som mørketiden kommer.

Det kan være vanskelig å ta vare på planter innendørs, og det blir ikke enklere når kulden og mørket siver inn over landet. Heldigvis finnes Plant Papis, Instagram-duoen som gir planteråd og -inspirasjon til sine 105,000 følgere. Ekteparet Andreas Qvale Hovland og Rodrigo Qvale, som de egentlig heter, guider deg med stø hånd gjennom vinteren, og deler av sine aller beste tips til hvordan du skal holde plantene dine i live. I boken Alt du lurer på om planter kan du også få svar på alle de andre spørsmålene du måtte ha.

I denne saken konsentrerer vi oss om hva du bør gjøre nå, som dagene blir mørkere, og temperaturen synker.

5 tips for å redde plantene om vinteren

Om vinteren synes de fleste planter at det både er for kalt, og for mørkt. Det finnes likevel triks som kan gjøre de fornøyde, også i vinterhalvåret.

1. Sett plantene nærmere vinduene

Jo nærmere vinduene pottene står er, jo mer lys får bladene – logisk nok. Om vinteren trenger de det lyset de kan få, men vær likevel litt forsiktig med lufting, da de også kan få frostskader.

Planter nærme vindu om vinteren
Slipp lyset til! Foto: Ida Bjørvik

2. Reduser vanning

Det kan kanskje virke rart, men om vinteren trenger faktisk plantene mindre vann. En tommelfingerregel kan være at de trenger ca. halvparten så mye vann som de trenger under vekstsesongen. Dette vil i praksis si at noen vekster bare trenger vann hver andre uke.

Plant Papis vanner ikke like mye om vinteren
Vann er viktig, men ikke like viktig om vinteren. Foto: Ida Bjørvik

3. Sett opp vekstlys

Hvis du har planter som ikke kan settes nærmere vinduet, kan det være en idé med et vekstlys. Dette kan jo være litt dyrt, men det er likevel en svært god investering. Hvis du setter plantene tett sammen under lyset, trenger du heller ikke investere i mer en ett lys.

Plantelys for å holde plantene i live gjennom vinteren
Flere under ett lys er lurt økonomisk. Foto: Ida Bjørvik

4. Sett plantene sammen

Og når vi snakker om å sette plantene sammen… Dette er ikke bare lurt fordi man kan sette dem under samme vekstlys, men også fordi de da kan dra nytte av fuktigheten fra hverandre – noe som også hjelper plantene gjennom mørketiden.

Planter er sterkere hvis de får vokse sammen
Sammen er de sterkere (og fuktigere) Foto: Ida Bjørvik

5. Hold de rene

Å holde plantene rene er selvsagt et generelt tips som er viktig året gjennom, men er da spesielt viktig vinterstid. Hvis bladene er rene, er det lettere for dem å ta opp sollys. I tillegg reduserer dette risikoen for skadedyr. For å holde dem rene og pene trenger du bare å tørke over bladene med en våt klut, eller dusje dem samtidig som du vanner.

En ren plante tar opp mer sollys gjennom vinteren
Dusj eller vask over med klut. Foto: Ida Bjørvik
Foto av boka «Alt du lurer på om planter» av Plant Papis
foto: Lina Hindrum