Årets beste krimroman: Størst av alt

KrimbøkerÅrets beste krimroman: Størst av alt

Malin Persson Giolitos «Størst av alt» har fått strålende kritikker i hele Norden, og ble i august tildelt Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman.

Estimert lesetid 3min

Størst av alt handler om en skoleskyting i Stockholm, og ble sommerens snakkis – til og med statsminister Erna Solberg skrøt av at hun hadde lest den. Nå har den i gjen vunnet en ny kåring.

Dobbeltseier til to svensker på Cappelen Damm


Aslak Nore og Asbjørn Slettemark er A-magasinets krimeksperter. De driver bloggen OP-5.no der de skriver om kriminallitterattur, TV og film. I dagens A-magasinet har de funnet fram til årets tre beste krimromaner. De valgte ut de tre beste krimromanene der altså Størst av alt toppet listen.

Her er Nore og Slettemarks liste i A-magasinet:

  1. Malin Persson Giolito: Størst av alt
  2. Arne Dahl: Utmarker
  3. Noah Hawley: De som faller

Årets beste krim 2017

Aslak Nore og Asbjørn Slettemark begrunner sitt valg av Størst av alt med at Giolito med den skolemassakre-mistenkte Maja Nordberg (18) har laget årets krimskikkelse. De konkluderer slik: «Størst av alt er årets spenningsroman, og den viser en mulig ny vei for skandinavisk krim.»

Årets mest overraskende twist


Nore og Slettemark er også svært begeistret for Arne Dahls Utmarker. Om den skriver de: «Selv om luften har gått ut av nordic noir, viste Arne Dahl i Utmarker at det fremdeles går an å lage klassisk krim i velbrukte skandinaviske kulisser. Pluss for årets mest overraskende twist, vi gleder oss til oppfølgeren.»

Et uskyldig offer eller en kaldblodig morder


Malin Persson Giolitos Størst av alt åpner i stillheten etter en skoleskyting. Første kapittel avsluttes slik: «Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.»

Fortelleren i romanen er Maja Nordberg. Hun er 18 år og resten av romanen handler om rettsaken mot henne. Hun er tiltalt for skoleskyting av mange av hennes medelever inkludert hennes kjæreste og hennes bestevenninne. Det gjennomgående spørsmålet er om Maja er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder.

«Konspirer som Stieg Larsson, skriver som Henning Mankell»

Arne Dahls Utmarker er første bok i en ny serie om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny og mørkere side av den allerede kritikerroste og anerkjente forfatteren Arne Dahl. Ellen Savinger er 15 år, og hun har vært forsvunnet i tre uker. Sam Berger frykter at hun har blitt offer for en seriemorder, men kollegaene i Stockholmspolitiet vil ikke lytte: Ingen kropp, ingen forbrytelse. Så kommer Sam i kontakt med mystiske Nathalie Fredén, som viser seg å ha uventet innsikt i saken.

En historie med uhyggelige forgreininger til Sams eget liv toner frem, og plutselig er det jegeren selv som blir jaget. Og i utmarkene venter en sannhet som altfor mange har interesse av å skjule. Aslak Nore har beskrevet boken ved å si at Arne Dahl: «konspirer som Stieg Larsson, skriver som Henning Mankell».