Kåret til Nordens beste krimroman, vinner av Glassnøkkelen og som serie på Netflix

KrimbøkerPsykologisk krimKåret til Nordens beste krimroman, vinner av Glassnøkkelen og som serie på Netflix

Malin Persson Giolitos «Størst av alt» er kåret til Nordens beste kriminalroman og og får den prestisjetunge prisen Glassnøkkelen.

Estimert lesetid 2min
forfatter av Størst av alt - MALIN PERSSON GIOLITO
Malin Persson Giolitos krimsuksess «Størst av alt» blir den første svenske originalserien på Netflix.

Størst av alt har solgt nest mest etter Jo Nesbøs Tørst i sommer. Nå er den kåret til Nordens beste kriminalroman rett foran vår egen En femte årstid av Torkil Damhaug. Skandinaviska Kriminalsällskapet utpeker hvert år en jury som velger blant vinnerne fra alle de Nordiske landene. I år falt valget altså på Størst av alt.

Juryens begrunnelse

Juryen begrunner sitt valg på følgende måte:«Størst av alt er en rettsalsthriller med et skarpt og ofte humoristisk språk. Jeg-fortelleren, overklasse og tenåringsjenta Maria, står anklaget for en blodig skoleskyting. Spørsmålet om skyld og uskyld, naivitet og fordommer varieres elegant i en spennende og uforutsigelig intrige. Les den!»

Den femte kvinnen som får prisen

Til tross for at Glassnøkkelen er delt ut 26 ganger, er det kun fire andre kvinnelige forfattere som har fått prisen før Malin Persson Giolito . To av dem er norske: Kim Småge og Karin Fossum. I tillegg har svenske Karin Alvtegen og danske Ane Riel fått Glassnøkkelen.

Samme pris til far og datter

Totalt er det ni svenske prisvinnere. Den aller første som fikk prisen var Henning Makell for Morderen uten ansikt, og den siste svensken var Leif GW Persson, faren til Malin Persson Giolito. Danmark og Norge har vunnet sju priser, Island to og Finland en. Den siste norske som vant prisen var Gard Sveen i 2014.

Et uskyldig offer eller en kaldblodig morder

Hele historien i Størst av alt er fortalt av  Maja Nordberg. Hun er 18 år og sitter tiltalt for en skoleskyting. Spørsmålet er om hun er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder. Dette er en roman som ryster deg som leser, kanskje først og fremst på grunn av kontrasten mellom dramatikken og fortellermåten. Maja forteller reflektert og humoristisk, men på samme tid ungt og naivt om skoleskytingen og rettssaken mot henne. Det er som om «Skam» møter John Grisham.

Har du ikke lest Nordens beste krimroman, er det på høy tid nå!