Cecilie Skog: – Naturen gjør oss mindre irritable og mer lykkelige

BarnebøkerBarn 6-8 årCecilie Skog: – Naturen gjør oss mindre irritable og mer lykkelige

Å komme seg ut i naturen med barna trenger ikke være så komplisert. I boka «Kom, bli med ut!» gir Cecilie Skog oss noen enkle råd som er gull verdt på turen.

Estimert lesetid 3min
Foto av Cecilie Skog
– Målet med denne boka er å minne både store og små på hva naturen kan gi oss, sier Cecilie Skog om «Kom, bli med ut!». (Foto: Anna-Julia Granberg)

Tur-entusiasten, fjellklatreren og foredragsholder Cecilie Skog er aktuell med boka Kom, bli med ut! En barnebok som skal inspirere alle, store og små til å være mer ute.

For selv om Cecilie Skog har klatret i Mount Everest, gått til Sydpolen og Nordpolen, så er hun også en tobarnsmor som lever i en hektisk hverdag. Da går ofte ikke ekspedisjonen lengre enn til nærmeste mark eller skogholt. Og mens det dyre utstyret står igjen i boden, finner Cecilie og barna på alt mulig rart på tur. Og nå deler hun tipsene med oss.

– Målet med denne boka er å minne både store og små på hva naturen kan gi oss. I naturen er rom for alle: både for den som vil løpe, sitte i ro, være stille eller rope høyt. Tittelen sier jo mye, forteller Cecilie Skog.

Noen råd er gull verdt

For det behøver ikke være verken dyrt eller komplisert å legge ut på tur. Mange har en hel verden å utforske i sitt nærmiljø eller en t-banetur unna. For det er mye å hente med å legge leken ut i naturen:

Boka inneholder praktiske tips sånn som hvordan man fyrer et bål eller hva man trenger for en overnatting ute. Du finner også enkle oppskrifter som egner seg til å spise ute eller forslag til ting man kan se og gjøre i naturen. Boka er aktivitetene illustrert med fargerike bilder.

Vi trenger ikke sammenligne oss med andre

Med boka ønsker Cecilie Skog å formidle at vi lærer så lenge vi leke og at alt vi gjør ikke trenger å være målbart, sier hun.

–  Jeg tror det er superviktig å somle litt, samle og undre seg. Plutselig dukker nye tanker opp og vi skjønner mer av hvordan alt henger sammen. Vi innser kanskje at vi er en del av naturen, og at den er helt nødvendig for oss. Vi trenger ikke sammenligne oss med noen andre. Det holder å bare være der, sammen og tilstede.

Skog minner om at det som skjer med oss når vi er ute har mange positive effekter på oss mennesker. Mange er kanskje ikke klar over hvor mye det indirekte kan hjelpe på humøret:

– Ute, om det er i skogen, på fjellet eller langs kysten – så skjer det noe med oss. Vi får brukt kroppen vår og ikke minst sansene våre. Denne balansen reduserer stressnivået vårt, og vi blir mindre irritable, mer tolerante og konsentrerte. Vi samarbeider bedre, lykkefølelsen stiger og vi kjenner lettere på en følelse av tilfredshet og mestring. Dette svaret kan du gjerne sette to streker under, for all forskning viser så godt som samme resultat.

Tenn et bål og spis kveldsmaten ute!

– Det er vinter og mange kvier seg for å gå ut i mørket og kulda, har du et forslag til hva man kan finne på sånn her og nå?

–  Ta gjerne middagen eller kveldsmaten ute. Der er masse plass overalt og ingen irriterende mygg og en kan nyte og absorbere D-vitaminene fra sola helt uten klissete solkrem.