Fem høstferiebøker for friluftsmennesket… og deg som helst vil bli hjemme

FriluftslivNatur og dyrFem høstferiebøker for friluftsmennesket… og deg som helst vil bli hjemme

Følg fotsporene til Nansen, Ibsen eller Noora fra Skam.

Estimert lesetid 5min
Foto av mann som ser utover fjellheimen
Vi har funnet bøkene som inspirerer til høstaktiviteter – enten det er i skog, fjell eller by. (Foto: Robert Bye)

Om du leter etter høstferieinspirasjon, se ikke lenger: Vi har funnet bøkene som får deg ut på tur, enten det er i skogen eller byjungelen. Som gode sakprosa-bøker skal være, er disse bøkene fulle av flotte bilder, gode historier og, kanskje viktigst av alt, praktiske tips til ting du kan gjøre selv.

La bøkene gi deg idéer til små ekspedisjoner, enten alene eller med familien. Eller bare legg deg henslengt under et pledd med boka mellom hendene, drøm deg bort og tenk at det hadde vært gøy å gjøre noe sånt – en annen dag. Det må jo også være lov.

1. Omveier – Fjellturer i pionerenes fotspor av Per Roger Lauritzen

«Gjennom et rimelig langvarig friluftsliv har det for meg ofte vært omveiene som har blitt snarveiene til de gode opplevelsene», skriver friluftsveteran Per Roger Lauritzen.

Det er nettopp de litt mindre opptråkkede stiene Lauritzen konsentrerer seg om denne gangen.

I Omveier forteller han historier fra egne og andres turer, rikt illustrert med bilder av storslagne landskap. Blant tur-pionerene som utforskes er Fridjof Nansen, Roald Amundsen, Christen Smith og Carl von Linné.

Har du en fjellhytte i Sør-Norge vil du garantert få inspirasjon til stier du ikke har gått før og historiene bak dem.

2. Oslo – byens historier fortalt gjennom 53 kart av Geir Tandberg Steigan

«Du er hjælpesløs i denna byen, hvis du ikke skjønner hvordan Oslo var før i tia».

Harald Eias Oslo-losen hadde elsket denne boka – en praktisk og oversiktlig bibel for enhver Oslo-basert lokalhistorie-nerd.

I tillegg til kart med oversikt over middelalderbyen, T-banens utvikling, og industriens inntog og avmarsj, får du også et innblikk i tilholdsstedene til Kristiania-bohemene, til Munch og Ibsen – eller Harry Hole og Noora fra Skam.

Boka gir deg også en fullstendig oversikt over «snublesteinene», minnesmerkene for deporterte jøder under andre verdenskrig, som finnes over hele byen.

Med andre ord, planlegger du en såkalt «staycation» i hovedstaden, er denne perfekt for deg: Ta på deg rollen som Oslo-losen og ta barna på en historisk vandring gjennom hjembyen.

3. Året i skogen av Torbjørn Ekelund

Ekspedisjonenes tid er forbi. Ikke fordi det ikke er mer å oppdage, men fordi tiden i seg selv ikke strekker til, skal vi tro Torbjørn Ekelund.

«Jeg drømte om å bli en berømt ekspedisjonist, en hard og ordløs type, den første som satte sine føtter på en hvit flekk på kartet», skriver han.

Nå er han 41, har kontorjobb og barn – og dermed forsvinnende lite tid til «ekspedering». Men trenger egentlig ekspedisjoner å være så store? Kan man ikke snike inn litt villmark mellom bleieskift og epost-skriving?

Ekelund bestemmer seg for å dra på 12 mikroekspedisjoner – en kort tur hver måned i et år. Året i skogen – en mikroekspedisjon handler om de små og overkommelige naturopplevelsene, for oss som bruker mesteparten av tiden på et kontor. Dette er ikke en bok der prestasjonene står i sentrum. Det handler mer om menneskets plass i naturen. Og i siste instans om menneskets natur. 

Ekelund deler generøst av egne erfaringer, og avslutter boka med kontormannens praktiske villmarkstips – noe som kommer godt med, når du helt sikkert får lyst til å prøve det samme.

4. Jegere av Reidar Andersen og Espen Søilen

Historien om jegere er historien om oss. Mennesker har drevet jakt i 300 000 år, og jakten på nye jaktmarker har gjort at vi har forflyttet oss og utviklet oss slik vi har gjort.

Jegere er derfor ikke bare for spesielt interesserte: Historien som Andersen og Søilen forteller, lettbeint og nøyaktig på samme tid, er fascinerende for oss som ønsker å fortså hvem vi er og hvor vi kommer fra.

«Historien starter der hvor vår art hadde sin opprinnelse – Afrika – og avsluttes i Trøndelags elgskoger», som forfatterne skriver i bokas forord.

Nå som høstjakta er godt i gang, er dette god lesning å ha med i skogen.

5. Naturmannen og jeg av Lene Julsen

Om du sukker litt når din bedre halvdel synes resten av bøkene på lista er litt vel oppslukende: Denne er til deg.

Du har hørt om Fotballfrue, Pilotfrue, Komikerfrue og så videre: Her er det nærmeste vi kommer en friluftsfrue.

Dette er beretningen til Lene, som har vært så uheldig å forelske seg i en «Naturmann».

Boka er usedvanlig sjarmerende og morsomt skrevet om hvordan det noen ganger står en skog i veien for kjærligheten. Om å ønske seg barn, mens alt mannen din ønsker er å dra ut i naturen.

Eller som Julsen så ufiltrert skriver det:

«Fuck femtiliteren, fuck meg i stedet. For alt jeg vil er å lage barn, alt han vil er å dra på tur. Stikke i vei med spermen igjen, baller i sin beste alder. Det er en skam.»

God ferie!