Nyttige bøker for deg som er (eller vil bli) friluftsentusiast

FriluftslivFriluftslivNyttige bøker for deg som er (eller vil bli) friluftsentusiast

Enten du skal på tur alene, med venner eller med familien på slep, om turen går til fjells eller skogs; finn stien, sank din egen mat og ha alltid et lite oppslagsverk i baklomma.

Estimert lesetid 5min
Person som går i skogen med sekk fotografert bakfra
Skal du til skogs i sommer? Vi har bøkene som gjør turen enklere og mer spennende. (Foto: Jake Melara/Unsplash)

Mange bruker sommeren og høsten til å dyrke friluftsliv, og det teltes og soves i hengekøye langst kysten, i skogen og til fjells. Vil du prøve deg på å sanke din egen mat, eller å ta med familien ut på tur for første gang? Vi har samlet fem bøker om friluftsliv som gir deg tipsene og inspirasjonen du trenger.

Sank maten selv

Jørgen Ravneberg, Sankeboka

Sankeboka – Velsmakende ville vekster er et pedagogisk og enkelt oppslagsverk som samler 173 smakfulle vekster fra norsk flora. Du lærer å identifisere de ville vekstene, hvor de vokser og når du bør plukke dem, samt hvordan du best kan bruke dem. Bruk boka til å utnytte råvarene rundt deg når du oppholder deg ute i naturen, til å være sikker på at du plukker riktig art, og gode kokkeleringstips. Lær for eksempel hvordan du kan plukke og utnytte fingertare, som vokser langs hele den norske kysten.

Den ultimate boka om sopp

Gro Gulden, Soppboka

Få ting slår et hjemmelaget måltid med selvplukka sopp. Men visste du at du at sopp også kan brukes til farging av garn og tekstiler?

Gro Guldens Soppboka gir deg den ultimate oversikten over norske skogers sopparter, når de vokser og hvor de er å finne. Og selvfølgelig: Hvilke sopper du aller helst bør unngå.

Soppene i denne boka er ordnet i grupper, slik som rørsopper, skivesopper, piggsopper m.m. og innenfor disse er kjennetegnene til de forskjellige slektene, slik som kremler, sjampinjonger, musseronger og traktsopper, omtalt. Dermed er det mulig å skaffe seg en viss oversikt over de mange forskjellige soppene man støter på i skog og mark. 

Til stifinnere

Torbjørn Ekelund, Stiens historie – en reise til fots

Torbjørn Ekelund tar leseren med på en personlig og fascinerende reise gjennom stiens historie, fra de første menneskene vandret nordover etter siste istid og fram til vår tids tilrettelagte turstier. Stiens historie er en fortelling om bevegelse og stedsans, migrasjon og snarveier, om fuglers og dyrs trekkruter, om landskapets betydning for våre liv, om vårt nedarvede behov for å forflytte oss, og om hva som har gått tapt i en tid der alle sitter på kontor og kjører bil og navigerer ved hjelp av gps.

Et must på fjellet

Honoria S. Bjerknes Hamre, Fjellet

Skal du på fjellet i sommer? Med denne naturhåndboken kan du enkelt og sikkert artsbestemme de vanligste plantene, fuglene og pattedyrene på fjellet. I tillegg kan du finne ut hvilke bergarter, mineraler, lav og sopper som finnes. Boka har et eget kapittel om fjellets fascinerende verden, fra geologisk historie til plantenes og dyrenes tilpasningsevne. Den er enkelt inndelt med fargekoder, flotte bilder og oversikt over fjellområder med beskrivelse av flora, fauna og geologi.

Familier på tur

Torbjørn Ekelund, Simen Tveitereid, Kjetil Østli og Anders Aakre, Harvest Hakkespettbok

Harvests hakkespettbok er nettmagasinet Harvest sin guide til å være ute i naturen sammen med barn. Boka er underholdende skrevet, og bugner av tips til hva man kan finne på av morsomme og lærerike aktiviteter. Forfatterne har som så mange andre erfart at det ofte er bedre å være ute enn å være inne – særlig når barna er små. Boka er full av små og store historier, av bilder, tips og turforslag og passer både for den erfarne turfamilien og for de familiene som ennå ikke har kommet seg ut. Målet er å inspirere småbarnsfamilier til å komme seg mer ut i naturen – eller i det minste gjøre et ærlig forsøk på å få det til.

Lær mer om skogen rundt deg

Kjetil Bevanger, Skogen

Dette er oppslagsverket du bør ha i sekken på sommerens telttur. Skogen presenterer i alt 160 arter som er typiske for skogsområder i Norge. Dyrelivet omfatter edderkoppdyr, insekter og snegler til krypdyr, fugler og pattedyr – fra trebiter til bjørn. Det botaniske innslaget omfatter trær og blomster, moser, sopp og lav – fra huldrestry til furu. Alt er oversiktlig inndelt etter fargekoder. For hver art beskrives utseende, forekomst i Norge og levevis, ledsaget av et karakteristisk bilde.

Nysgjerrig på insekter?

Roland Gerstmeier, Insekter

Er du kanskje spesielt fascinert av de små skapningene som kryper rundt føttene dine mens du går? I serien Cappelen Damms naturhåndbøker (en komplett oversikt over serien finner du her), finner du også dette lille insekt-leksikonet. Her er det samlet 176 av Europas mest vanlige arter, og 220 flotte fargebilder viser insektene i deres rette miljø. Både levested og utbredelse er med i tillegg til kjennetegn og levevis. 

Ikke helt som andre skoger

Gjermund Andersen, De siste eventyrskogene – en veiviser til Oslomarka

Dette er boka for deg som vil få enda mer ut av nærområdene. Er du fra Oslo og går mye i marka, har du kanskje merket det. Mye av skogen er rett og slett kjedelig: Grantrær plantet på rekke og rad, med svært begrenset biologisk mangfold. Da er det godt vi har Gjermund Andersen, som guider oss til de mer spennende eventyrskogene: Her står grove kjempetrær mellom yngre og unge spirer og falne kjemper, og det er ikke synlige spor etter hogst. Stemningen er trolsk og fantasieggende, og Kittelsen-stemningen kan oppleves her. Eventyrskogene er ofte like i nærheten av parkeringsplasser og hovedruter, og det trenger ikke å være krevende å oppleve disse skogområdene.