Sofie Hexeberg: – Det er ingen menneskerett å spise gluten

Opplever du hjernetåke? Sofie Hexeberg forklarer hvordan kostholdet påvirker energinivået og hukommelsen din på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 2min

Lege-ekteparet Sofie og Erik Hexeberg de siste årene utgitt en rekke bøker om lavkarbomat og helse, med et samlet opplag på over 155 000 eksemplarer.

Med mat som medisin som spesialfelt, driver de sin egen klinikk og har blitt populære foredragsholdere.

Nå er de aktuelle med den nye boken Ut av hjernetåken.

Føler du deg ofte trøtt og sliten, har dårlig hukommelse og generelt lavt energinivå? Det kan faktisk være hjernetåke, mener Hexeberg.

På Boktips LIVE snakker Sofie Hexeberg om bakgrunnen for boka.

Legene Hexeberg driver en klinikk hvor de ofte får pasienter inn som har vært gjennom hele systemet med det som folkehelseinstituttet kaller MUPS – medisinske uforklarte plager og symptomer.

I møte med Hexeberg blir pasientene fortalt hvordan kostholdet kan ha en finger med i spillet. Symptomene deres som dårlig hukommelse, tretthet og lite energi kan nemlig være et tegn på en intoleranse for visse peptider.

– Ingen menneskerett å spise gluten

I Ut av hjernetåken beskriver legene stegene man kan ta for å komme seg ut av tåken. Noen av de tiltakene innebærer å kutte ut melkeproteiner og gluten.

– Det er ingen menneskerett å spise gluten, det er ikke noe vi må ha, sier Sofie Hexeberg på Boktips LIVE.

Videre forklarer hun at det ikke er noe farlig å prøve seg frem når det gjelder å kutte ut ting i kostholdet. Men om man velger bort visse matgrupper, burde man være klar over noen ting.

– Hvis du skal ta bort melk og melkeproteiner kan du fint gjøre det, men må være bevisst på å få i deg nok jod og kalsium, og ikke minst D-vitamin.

Se Sofie Hexeberg på Boktips LIVE for å lære mer om hvordan gluten og melkeproteiner kan påvirke kroppen din.