Skrev bok om kroppens fantasiske kamera: – Hadde med meg dypfryste tårer på bussen

Sara Nøland er legestudenten som har forelsket seg i øyet. Nå vil hun formidle all den fantastiske kunnskapen som finnes på et enkel og god måte.

Estimert lesetid 3min

Sara Nøland er for øyet det Giulia Enders ble for tarmen da hun ga ut salgssukssessen Sjarmen med tarmen. Som legestudent har Nøland vært spesielt opptatt av menneskets eget kamera, nemlig synet.

Nå er hun aktuell med boken Øyet – kroppens fantastiske kamera. På Boktips LIVE blir vi bedre kjent med både organet og legestudenten.

Foto av Sara Nøland

Kjærlighet for enkel formidling

Nøland har gjennom studietiden forsket spesielt på tørre øyne, i tillegg til å ha hatt et forskningsopphold på Harvard i USA. Ønsket om formidling av kunnskap står sterkt hos henne:

– Det jeg ønsker med denne boken er å tilgjengeliggjøre all den fantastiske kunnskapen som finnes om øyet. Selv om dette organet har eksistert i milliarder av år, kommer det stadig ny forskning daglig, og det er virkelig en glede å formidle det.

Nøland vil med denne boken bli et forbilde for mange unge mennesker, som ønsker å jobbe med helse eller bli formidlere av kunnskap. På spørsmål om hvem hun selv har blitt inspirert av med tanke på å skrive denne boken svarer hun følgende:

– Jeg har alltid syntes at dette med enkel formidling er veldig gøy, og så var det jo Giulia Enders som aktualiserte det med boken Sjarmen med tarmen.

Det er heller ingen tvil om at det finnes likheter mellom Enders og Nøland. De er begge unge, kunnskapsrike kvinner, som behersker enkel og god kunnskapsformidling.

Øyet – Kroppens fantastiske kamera kan du kjøpe her.

Et lite organ, med enorme forskningsfelt

Selv om øyet er et relativt lite organ, er det svært komplekst. Det finnes også en hel rekke forskjellige ting med øyet det går an å fordype seg i. Nøland har blant annet sett nærmere på tårer:

– Faget mitt er jo tårefilmen. Det er lett å tenke at dette bare er en skvett med vann, men nei. Tårefilmen er som en sandwich bestående av slim vann og fett ytterst, og det er dette fettet jeg i all hovedsak har forsket på.

På tross av at Nøland i store deler av studietiden har forsket på noe så spesifikt som fettet på tårefilmen, har hun likevel gjennom denne boken fått god oversikt over de resterende delene av øyet.

Foto av boka «Øyet» av Sara Nøland
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Synet sitter i bakhodet

I arbeidet med boken Øyet har Nøland fått en helt ny forståelse av synet, og forteller blant annet om hvordan hjernen vår og synet egentlig er en og samme ting.

– Øyets nerver går som en kryssning bakover i hodet, til bakdelen av hjernen. Det er faktisk der det bevisste synet sitter. Så vi ser faktisk egentlig med bakhodet.

Hør hele samtalen med Sara Nøland øverst i denne saken.

Øyet – Kroppens fantastiske kamera kan du kjøpe her.