Nytt år, nye matvaner? Her er fem bøker for en frisk og sunn start

Hobby, mat og fritidKokebøkerNytt år, nye matvaner? Her er fem bøker for en frisk og sunn start

Vegetar, vegan, lavkarbo eller bare sunt? Vi har funnet kokebøkene som gir matåret ditt en kickstart.

Estimert lesetid 4min
Rosa thai-inspirert torskesuppe
Denne nydelige thai-inspirerte torskesuppen finner du i Kristine Webers «Spis deg sunn og sterk». Kanskje blir det en favoritt gjennom 2021? (Foto: Margrethe Myhrer)

Har du som nyttårsforsett å spise sunnere eller mer miljøvennlig? Kanskje har koronapandemien gjort deg litt for stillesittende – eller gitt deg litt ekstra tid til å bli virkelig inspirert i matveien? På nyåret kommer flere ferske kokebøker med fokus på sunn, miljøvennlig og helsebringende mat. Her finner du garantert en kokebok etter din smak.

Proteinrik mat med lav fettprosent

Kristine Weber, Spis deg sunn og sterk

Trenings- og kostholdguru Kristine Weber (@kriweb på Instagram) er tilbake med ny bok med god og enkel proteinmat – mat du kan spise for å bli sunn og sterk. 

Spis deg sunn og sterk inneholder mettende og gode frokost- og lunsjretter, enkle og proteinrike middager og sunne, supergode desserter og snacks.

Maten gir lavere fettprosent og kan spises om du ønsker å gå ned i vekt uten å miste muskler eller kun vedlikeholde kroppen. Samtidig er dette deilig og sunn mat for hele familien.

I tillegg til de 70 oppskriftene inneholder Spis deg sunn og sterk slår Kristine Weber også hull på myter om trening og kosthold og gir gode råd om hvordan du kan ta sunnere matvalg i hverdagen.

Boka Spis deg sunn og sterk kan du kjøpe her.

Det beste innen lavkarbo

Sofie Hexeberg (red.), Friskere og lettere med lavkarbo

Dr. Sofie Hexeberg var på toppen av lavkarbo-bølgen da den flommet over landet for noen år siden. Fortsatt er det tusenvis av nordmenn som får bedre helse ved å spise mat med mindre karbohydrater. Visste du at lavkarbomat inneholder flere viktige næringsstoffer enn et tradisjonelt kornbasert kosthold?

I denne boka finner du alt du kan ønske deg av naturlig, frisk, fargerik, blodsukkervennlig og glutenfri lavkarbomat til alle anledninger.

Enten du bare vil nyte nydelig, helsevennlig mat, ønsker å gå ned i vekt eller har utfordringer som autoimmun sykdom, vonde muskler og ledd, diabetes eller prediabetes, vil du ha glede av Friskere og lettere med lavkarbo. Dette er gode smaker som gjør deg godt!

Boka Friskere og lettere med lavkarbo kan du kjøpe her.

En moderne vegetarklassiker

Mia Frogner, Grønn bonanza

Grønn bonanza er endelig kommet i heftet utgave. Boka har blitt en aldri så liten klassiker for de miljø- og kostholdsbevisste, full som den er av nydelige bilder og lekre, kortreiste vegetaroppskrifter. Til daglig driver forfatter Mia Frogner Instagramkontoen Green Bonanza med over 20,000 følgere – og er Miljø- og matsjef på Øyafestivalen.

La deg også inspirere av de deilige oppskriftene på bloggen Green Bonanza.

Boka Grønn bonanza kan du kjøpe her.

God mat trenger ikke være dyr

Jane H. Johansen, Veganmat på sitt beste

Jane H. Johansen er en av landets mest populære vegankokker, kjent fra bloggen Veganmisjonen og Instagrammen med samme navn.

Med mottoet «God mat trenger ikke være dyr», viser hun hvor lett, godt og gøy det er å lage mat uten å bruke dyreprodukter.

Men du trenger ikke være 100% veganer for å nyte denne boka – også som deltidsveganer finner du masse inspirasjon blant de 100 næringsrike og lite tidkrevende oppskriftene.

Boka Veganmat på sitt beste kan du kjøpe her.

Fedons beste råd for hjertet

Fedon Lindberg, Hjertegod mat

Fedon er et kjent navn for mange, og i Hjertegod mat finner du hans beste råd om riktig kosthold for hjertet. For som alle vet: Veien til hjertet går gjennom magen.

De 100 oppskriftene er basert på middelhavskostholdet, som anses som det sunneste.

I boken finner du også informasjon om hvordan kolesterol virker i kroppen, hvordan du finner ut om du har risiko for å få hjerte- og karsykdom, og hva du kan gjøre for å styrke hjertet ditt ytterligere.

Boka Hjertegod mat kan du kjøpe her.