Kan man spise seg frisk fra autoimmun sykdom? Ja, mener legeparet Hexeberg

Familie, helse og livsstilHelseKan man spise seg frisk fra autoimmun sykdom? Ja, mener legeparet Hexeberg

Legeparet Sofie og Erik Hexeberg har i mange år brukt mat som medisin i sin praksis, og hjulpet et utall pasienter til et bedre liv. Nå har de skrevet boken Nytt blikk på autoimmun sykdom.

Estimert lesetid 2min

Hva er egentlig en autoimmun sykdom? Kroppens immunsystem forsvarer kroppen mot angrep utenfra, men noen ganger går kroppen til angrep på seg selv og gjør den syk. Det et dette vi kaller autoimmun sykdom. Det er alltid en arvelig disposisjon med i bildet, men hva som utløser et slik «angrep», kan være forskjellig. Store fysiske og/eller psykiske belastninger kan være medvirkende. Eksempler på autoimmune sykdommer er Crohns, cøliaki, psoriasis, MS og leddgikt.

Nytt blikk på autoimmun sykdom

I sin ferske bok Nytt blikk på autoimmun sykdom presenterer legene Sofie og Erik Hexeberg nye syn på autoimmune lidelser og behandlingen av disse, bla. gjennom relevante pasienthistorier. Mange har fått et nytt liv kun ved å endre kostholdet sitt. Boken er rettet mot kvinner og menn som har en autoimmun sykdom, mot pårørende til disse og mot helsepersonell. Den er delt inn i tre hoveddeler:

  • Hvordan autoimmun sykdom oppstår
  • Hva du selv kan gjøre for å bli bedre eller helt frisk
  • Pasienthistorier, matintoleransetester og kom i gang-oppskrifter

Maten vi spiser påvirker betennelser i kroppen

Er du rammet av en autoimmun sykdom, betyr det at du har en kronisk betennelse i kroppen. Boken formidler legeparets store kunnskap om hvordan kosthold kan påvirke sykdomstilstandene. Deres erfaringer viser hvordan man ved å utelukke matproteiner man ikke tåler, og spise mat som tetter lekk tarm og hemmer betennelse, kan få en mye bedre hverdag. Og muligheten er der; man kan bli helt frisk!