Legene Hexeberg mener kolesterolskremselen er overdrevet: – Vi kan ha blitt lurt

På Boktips LIVE forteller Erik Hexeberg hvorfor han mener helsemyndighetene holder oss for narr når det kommer til sannheten om kolesterol.

Estimert lesetid 2min

Legene Sofie og Erik Hexeberg har skrevet en bok som heter Nytt blikk på kolesterol. På Boktips LIVE forteller Erik Hexeberg om denne boken og bakgrunnen for at de har skrevet den.

Programleder Knut Gørvell starter samtalen med dette spørsmålet:

– Vi har i mange, mange år hørt at høyt kolesterolnivå i blodet er en vesentlig årsak til hjerte- og karlidelser. Men har vi blitt lurt?

På dette spørsmålet svarer Erik Hexeberg kort:

– Ja.

Taler paven midt i mot

Hexeberg mener at helsemyndighetene lenge har holdt oss for narr når det kommer til kolesterol. Legene hevder i sin nye bok at kolesterol slett ikke trenger å være så farlig som vi har blitt fortalt. Han peker blant annet på at spesielt kvinner statistisk sett har mindre dødelighet hvis de har høyere kolesterol.

I boken forklarer de i detalj hvordan kolesterol fungerer, og hvorfor det også kan være gunstig i mange sammenhenger. Hexeberg forklarer blant annet at kolesterol tross alt har svært viktige funksjoner i kroppen, som å produsere D-vitamin og hormoner. Hexeberg understreker likevel at man ikke skal se helt svart hvitt på saken – en skal heller ikke tro at kolesterol er et ubetinget gode.

600.000 nordmenn på kolesterolsenkende medisiner

I dag går 600.000 nordmenn på kolesterolsenkende medisiner, noe Hexeberg mener er alt for mange. Likevel sier han at dette kan være bra for noen. I intervjuet, og i boken forøvrig, understrekes det at det ikke er den totale mengden kolesterol som er viktig å følge med på, men hvilke type.

Enn så lenge har ikke legene Hexeberg helsemyndighetene på sin side. Erik Hexeberg mener det er grunnet i økonomiske problemstillinger. Å ta innover seg det legene legger frem, vil nemlig kreve at det gjøres store strukturelle endringer innen helsesektoren.

Gode nyheter for mange

Nytt blikk på kolesterol kan for mange virke som en brannfakkel inn i kolesteroldebatten. Flere og flere nordmenn sverger til et lavkarbokosthold, og for disse er det jo en gledelig nyhet at fett, i følge legene Hexeberg, slett ikke trenger å være verken farlig eller dårlig for deg.

Hvis du vil lese mer om dette kan du bestille boken Nytt blikk på kolesterol her.