I anledning kvinnedagen: Åtte bøker om kvinnekamp

Dokumentar og samfunnI anledning kvinnedagen: Åtte bøker om kvinnekamp

Her er åtte bøker som på hver sin måte inspirerer til videre kamp for like rettigheter. God 8. mars!

Estimert lesetid 5min

Rett til utdannelse, et yrke og mulighet til å tjene egne penger, stemmerett og rett til å bestemme over egen kropp – kampsakene har variert, men styrken i kvinnebevegelsens kampvilje opprettholdes. De siste årene har den vært sterkere enn på lenge, mye grunnet #metoo-kampanjen og spørsmål knyttet til abort.

Lyst til å få inspirasjon til å kjempe videre for like rettigheter? Her er åtte lesetips:

Amalie Kasin Lerstang (red.): En to eller hundrevis av søstre

I denne antologien, samlet av forfatter Amalie Kasin Lerstang, finner du dikt skrevet av kvinner, om kvinner, på tvers av årtier og landegrenser.

Her finner du dikt om kropp, seksualitet og foreldreskap, men også om politisk mobilisering, kamp for egne rettigheter og en kvinnerolle i endring.

Samlingen inneholder klassikere fra Edith Södergran og Inger Hagerup, men også nyere og moderne poesi av forfattere som Mette Moestrup og Sumaya Jirde Ali.

Lilla Sølhusvik: Fordi det er verdt det – Kvinners vei mot toppen av næringslivet

Mens andre områder av samfunnslivet etter hvert har noenlunde jevn kjønnsfordeling, er det fremdeles bare en håndfull kvinnelige toppledere i næringslivet.

I denne boka presenterer den profilerte NRK-journalisten Lilla Sølhusvik åtte av de fremste. Hun drøfter samtidig hva det kan skyldes at det er så få av dem, og hvilke særlige utfordringer det byr på å lede store konserner og samtidig ofte måtte forholde seg til et usynlig glasstak.

Cecilie Arentz-Hansen: «Kvinder med Begavelse for Lægevirksomhed». Norges første kvinnelige leger, og tiden de virket i

Dette er historien om de første kvinnelige legene i Norge og deres kamp for retten til å utdanne seg.

Seieren på legefeltet fikk store konsekvenser for likestillingen mellom kjønnene i det unge Norge. Ikke minst viser historien hvordan dette i neste omgang kom hele samfunnet til gode. Legetilbudet for, og forskningen rundt, kvinner og barn ble dramatisk forbedret med deres deltakelse. Sånn sett er dette ikke bare medisinhistorie, men en fortelling om da Norge ble en moderne nasjon.

Mary Beard: Kvinner & makt. Et manifest

«Du kan ikke uten videre finne plass til kvinner i en struktur som allerede er kodet som mannlig – du må endre hele strukturen.»

Kvinner og makt er et kortfattet men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten.

Storbritannias mest kjente autoritet på klassisk litteratur viser med ironi og vidd hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Beard viser hvordan kvinner behandles, hvordan vi ser på kvinner med makt, og hvordan mektige kvinner nekter å la seg måle etter mannlige modeller og sjablonger.

«[…] Mary Beards lille bok er derfor ikke bare kulturhistorisk konfekt, men også en historisk bevisførsel av at å være kvinne i seg selv byr på egne utfordringer på vei mot makt.«, skrev Dagens Næringslivs Bjørn Gabrielsen i sin anmeldelse av boka.

Hedda Lingaas Fossum (red.): Ulyd

I denne essaysamling har vi invitert 12 av Skandinavias mest spennende unge forfattere, kunstnere og aktivister til å utforske potensialet i nye former for feminisme, særlig slik disse kommer til uttrykk i samtidslitteraturen og andre kunstformer.

Boka er for alle som er interessert i feministisk tankegods og kulturkritikk i dag.

Katty Kay og Claire Shipman: Ta sjansen! Selvtillitskoden for jenter 

Denne boka retter seg mot jenter i alderen 10-16, og er stappfull av tegneseriestriper, morsomme lister og tester, og historier fra virkelige jenter. Men viktigst av alt: Den gir deg nøkkelen til selvtillit – hvordan du skal få selvtillit, og hvordan du skal bruke den.

Snart kommer du til å gripe dagen, takle utfordringer som du aldri kunne ha sett for deg, og ta sjanser som fører til store eventyr!

«Jeg skulle ønske jeg hadde hatt denne boken da jeg var yngre – og jeg er veldig glad jenter har den nå.» – Sheryl Sandberg, COO i Facebook

Boka er oversatt av Heidi Sævareid.

Marta Breen og Jenny Jordahl: Kvinner i kamp. 150 år med frihet, likhet, søsterskap

Denne var en av fjorårets store snakkiser på bokfronten. Boka var nominert til prisen «Årets tegneserie», har fått strålende anmeldelser og rettighetene er til nå solgt til hele 22 land! NRKs Anne Cathrine Straume skrev i sin omtale bl.a. at boka «burde være historiepensum i skolen.»

Forfatter Breen og illustratør Jordahl tar oss i tegneserieform gjennom kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper for likestilling. Vi får vite historien rundt hvordan det er blitt kjempet for bl.a. retten til utdannelse og mulighet til å tjene egne penger, rett til å stemme ved politiske valg, og retten til å bestemme over egen kropp.

Kristin M. Hauge: Brev til en datter

«Brev til en datter er viktig historieskriving om kvinners liv,» skrev Maya Troberg Djuve i Dagbladet da boka kom ut i fjor. Kristin M. Hauge har skrevet en annerledes og nær historiebok, et fortrolig brev til Skam-generasjonen om alt mødre i dag ligger våkne for. Her forteller en mor sin datter de helt nære historiene til fem kvinner som tok tak i hver sin del av hverdagen vår, og var med på å skape det vi trodde var det likestilte Norge. Livet har lært dem mye om drøm og virkelighet, valg og konsekvenser, bekymringer og anger. Og om at likestilling og likeverd er verdier vi fortsatt må kjempe for, vi som har tatt dem som en selvfølge. De 30 rådene fra mor til datter gjør dette til en berørende, aktuell og viktig bok for flere generasjoner.