Se Mary Beard duellere Boris Johnson (!) i ellevill intellektuell battle

Dokumentar og samfunnHistorieSe Mary Beard duellere Boris Johnson (!) i ellevill intellektuell battle

Spørsmålet vi alle har lurt på: Hvem var best av grekerne og romerne? Svaret får du av Cambridge-professor Mary Beard og (overraskende nok!) statsminister Boris Johnson.

Estimert lesetid 2min
Skjermdump fra debatten mellom Mary Beard og Boris Johnson
En av verdens ledende eksperter på antikken, Cambridge-professor Mary Beard, i en knallhard debatt med den nåværende britiske statsministeren Boris Johnson om hvilken av de antikke sivilisasjonene som egentlig var den beste: Hellas eller Roma? (Foto: Skjermdump fra iqsquared, Youtube)

På listen over ting vi ikke visste at vi ville se: Professor, forfatter og feminist Mary Beard debatterer statsminister og Brexit-general Boris Johnson i en 90 minutter lang seanse.

Temaet? De store sivilisasjonenes kamp: Antikkens Hellas vs. det gamle Roma.

(Se video nederst i saken)

Det er kanskje andre ting enn akademisk debatt du forbinder med Boris Johnson om dagen. Men den Eton- og Oxford-utdannede overklassegutten er innerst inne en svært begavet og skolert intellektuell.

Med brillene karakteristisk på snei, åpner han sitt forsvar for det antikke Hellas med å sitere Homers Iliaden på gresk.

Mary Beard – en akademisk bauta

I motsatt hjørne står akademiker-legenden Mary Beard. Som professor ved Cambridge og en av verdens ledende eksperter på antikken, føles hun kanskje litt mindre malplassert.

Debatten er fra 2015, omtrent på den tiden hun originalt ga ut sitt store og populære verk SPQR – Det gamle Romas historie, som nå er oversatt til norsk.

Her tar hun for seg 1000 års historie om imperiebygging, erobringer, grusomhet og dekadanse, men også modellen for borgerskap, sikkerhet og individets rettigheter som er en del av våre sivilisatoriske idealer den dag i dag.

Da The Guardian leste den engelske utgaven, manglet det ikke på lovord: «Like vitenskapelig som det er lettlest», skrev anmelderen og mente Beard aldri er mindre enn «en enormt engasjerende reiseguide gjennom de mest kjente delene av Romas historie».

Demokratisk valg og akademisk «diss-track»

Beard åpner med å si at hun er her «for å snakke for den edgy, beryktede, og innimellom hysterisk morsomme romerske sivilisasjonen», før hun gradvis plukker fra hverandre Boris’ innlegg i noe som nesten ligner en akademisk «diss-track».

Før debatten, fikk publikum mulighet til å stemme på den supermakten de heiet på.

Da var det 31% som valgte Roma, mens 38% valgte Hellas. 31% hadde enda ikke bestemt seg.

Når Boris og Beard begge har lagt frem argumentene sine og debatten er over, får publikum stemme en gang til. Til slutt er stillingen 56% mot 44%.

Hvem som står igjen som vinner, får du finne ut selv. Det er verdt det!

Se den lærerike og overraskende underholdende debatten her: