Sumaya Jirde Alis «Et liv i redningsvest»: – Det er bare å bøye seg i støvet

Dokumentar og samfunnSumaya Jirde Alis «Et liv i redningsvest»: – Det er bare å bøye seg i støvet

Sumaya Jirde Ali har hele livet måttet kjempe mot rasisme. Nå forteller hun sin historie, og anmelderne roser henne for å ha levert en viktig og vakker bok.

Estimert lesetid 3min
Sumaya
Sumaya Jirde Ali har i mange år vært en viktig stemme i samfunnsdebatten. (Foto: Lina Hindrum)

Helt siden hun trådte fram på den offentlige scenen som attenåring, har Sumaya Jirde Ali vært en viktig og sentral stemme i samfunnsdebatten. Nå er hun aktuell med Et liv i redningsvest – Dagboksopptegnelser om norsk rasisme.

I denne dypt personlige boken, formet som en samtale med sitt yngre jeg, reiser hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser.

Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke etterlater noen lesere uberørt – noe anmeldelsene også tyder på.

– Sårt og vakkert om noe forferdelig stygt

VGs anmelder Oda Faremo Lindholm gir Et liv i redningsvest terningkast fem, og mener Sumaya Jirde Ali skriver «sårt og vakkert om noe forferdelig stygt».

Lindholm tar ikke bare innover seg hvor vond tematikken er, men også hvor godt Jirde Ali presenterer den.

««Et liv i redningsvest» er en bok som virkelig har potensiale til å gjøre noe med leserens evne til å ta inn over seg hva rasisme eller andre former for marginalisering gjør med et menneske», skriver anmelderen og konkluderer med at: «Det er bare å bøye seg i støvet».

Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet. (Foto: Lina Hindrum)

Med bønn til forfatteren

Også Mode Steinkjer i Dagsavisen trekker fram det vonde, men nødvendige med Sumaya Jirde Alis bok. Han mener det er vondt å lese hvordan den ene rasistiske ytringen vekker til live alle de andre som kom før den.

Til slutt kommer han med en bønn til forfatteren bak boken:

«Sumaya Jirde Alis dagboknedtegnelser setter behovet for forklaring og bevisføring til side – både fordi hun har det litterære kaliberet til å skrive frem erfaringene, og fordi de taler for seg. Jeg håper inderlig at hun fortsetter å skrive, selv om hun har gitt opp å forklare.»

– Alarmerende om rasisme

I Vårt Land trekkes slagkraften i boken fram. Anmelder Sigrid Elise Strømmen mener bokens gjentagende form er dens styrke, og peker på hvor vondt det er å lese om Jirde Alis opplevelser med grov rasismen som kommer igjen og igjen gjennom livet hennes.

Strømmen mener det er utmattende, på en viktig og god måte, å lese om alle kampene forfatteren har vært gjennom.

Grunnleggende og personlig

«Det gjør vondt å lese denne boken», mener Dagens Næringslivs anmelder Ingebjørg Sofie Larsen. Dette er rett og slett fordi Sumaya Jirde Alis opplevelser er såpass grusomme. Larsen konkluderer med at boken er svært viktig på flere måter, og skriver:

«Det er umulig å si hvorvidt Sumaya Jirde Ali har opplevd mer rasisme enn andre, men det er få som har stått så offentlig i den som hun har gjort. Hun har aldri skrevet så grunnleggende og personlig om det, som i «Et liv i redningsvest». Slik blir denne boken for noen en betimelig påminnelse om at de ikke er alene, for andre et verktøy for å forstå hvilket ansvar alle har for å komme strukturell rasisme til livs.»

Bestill Et liv i redningsvest hjem i postkassa her.
Kjøp Et liv i redningsvest som e-bok her.