«Kvinner og makt» – en ny feministisk klassiker

Dokumentar og samfunn«Kvinner og makt» – en ny feministisk klassiker

I vår kommer en av de mest kritikerroste feministiske utgivelsene fra 2017 i norsk oversettelse.

Estimert lesetid 3min
Boka Kvinner og makt på en seng
Kvinner og makt er et kortfattet, men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten. (Foto: Tonje Skjervold)

Hvem er Mary Beard?

  • Professor på Cambridge Universitet
  • Ekspert på oldtidens Hellas og Roma
  • Programleder i det populære BBC-programmet Meet the Romans
  • Svært aktiv på sosiale medier, hvor hun gang på gang har blitt utsatt for misogynistiske nett-troll
  • Står bak bloggen A Don’s life

– En kvinnestemme tilskrives ikke samme grad av autoritet som en mannsstemme, selv når de to sier nøyaktig det samme, sier forsker innen feministisk litteraturteori, Toril Moi.

Moi er begeistret for Beards

– Mary Beards vittige og kloke bok viser at vår kulturs mest seiglivede fordommene mot kvinner i maktposisjoner, har røtter i antikken. Men fortvil ikke! Beard tror forandring er mulig. Det gjør jeg også, påpeker Moi.

Maktstrukturer fra antikken

Beards bok har fått en rekke strålende anmeldelser, og møter anerkjennelse i både litterære og feministiske miljøer.

Britiske Mary Beard er professor i antikk språk og kultur på Cambridge universitet, og ga i fjor ut boken Women & Power: A Manifesto. Mary Beard mener dagens maktstrukturer er de samme vi har hatt siden antikken, og viser til hvordan disse strukturene, da som nå, favoriserer menn. Boken har allerede blitt en moderne feministisk klassiker, og får på norsk tittelen Kvinner og makt.

Mary Beard instagram
Kvinner og makt er et kortfattet men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten. Her skjermdump fra Instagram – boken er populær blant feminister verden over.

Beards bok har fått en rekke strålende anmeldelser, og møter anerkjennelse i både litterære og feministiske miljøer. Blant dem som uttrykker begeistring for Kvinner og makt, er professor i litteratur, Toril Moi.

Har selv vært utsatt for hets


I tillegg til å være en anerkjent professor, er Mary Beard kjent som en formidler som gjør antikk historiekultur tilgjengelig, og er en populær foredragsholder og programleder.

Til tross for at hun er Cambridgeprofessor på temaet, opplever Beard ofte «mansplaining» om antikken og romerriket på blant annet Twitter. Dette har igjen ført til at hun har holdt foredrag om kvinners stemme i det offentlige rom.

Kvinner og makt gjennom historien


Beard er aktiv på sosiale medier, og er kjent for hvordan hun håndterer netthets. Hun mener at Antikkens myter fremdeles har innflytelse på holdninger til kvinner med makt i dag. Professoren har erfart at det er mange menn som ikke vil lytte til kvinner som ytrer seg i det offentlige rom, og i Kvinner og makt sporer hun denne tendensen tilbake til den vestlige litteraturens vugge. Det første eksempelet hun kommer med, er fra Homers Odysseen hvor Telemakos ber sin mor, en sterk kvinne, om å holde kjeft. I Kvinner og makt forteller Beard om egne opplevelser med netthets, og viser samtidig til en rekke kvinnelige skikkelser i litteraturhistorien som opplever å bli fratatt stemmen sin.

Kjøp Kvinner og makt på Cappelendamm.no