Fem Bjørg Vik-bøker du bør få med deg

KlassikereKlassikereFem Bjørg Vik-bøker du bør få med deg

En klassisk Oslo-trilogi, syttitallets store feministiske skuespill og en nydelig novellesamling. Her er fem bøker av Bjørg Vik som ikke bør gå i glemmeboken.

Estimert lesetid 5min
Foto av fem bøker av Bjørg Vik
I høst utgis biografien «Bjørg Viks vei» om forfatter og feminist Bjørg Vik. Men hva med bøkene Bjørg Vik selv skrev? Vi har funnet frem fem bøker du bør lese fra hennes mangslungne forfatterskap. (Foto: Åsmund Holien Mo)

En av høstens store biografier forteller historien om forfatter, feminist og foregangskvinne Bjørg Vik. Boka Bjørg Viks vei er skrevet av hennes sønn, Lars Vik, og byr på et nært og varmt portrett, men skyr heller ikke utleverende detaljer og et vell av nye opplysninger om en av våre viktigste kulturpersonligheter. Boka har fått strålende kritikker, deriblant terningkast 6 i Telemarksavisa, avisa som var Bjørg Viks lokalavis da hun flyttet til Porsgrunn, der hun bodde mesteparten av sitt liv.

Men hva med bøkene Bjørg Vik selv skrev? Vi har funnet frem fem bøker du bør lese fra hennes mangslungne forfatterskap.

En oversikt over alle bøkene til Bjørg Vik finner du her. Les også samtalen mellom Lars Vik og Vigdis Hjorth om biografien Bjørg Viks vei her.

Portrett av Bjørg Vik
Bjørg Vik (1935 – 2018)

Bjørg Viks beste noveller

Sensommer, noveller i utvalg

Bjørg Vik var en utmerket novellist – kanskje en av de aller fremste i norsk etterkrigslitteratur. I denne boka, utgitt i forbindelse med Viks 70-årsdag, har Tove Nilsen laget et utvalg av de ca. 80 novellene Vik har skrevet.

«Overraskelsen og forundringen dreier seg om at hun tidlig, allerede som tredveåring, skrev så klokt, så varmt og så nyansert […] Fordi jeg har så lyst til at stadig nye lesere skal få gleden av å oppdage henne, har jeg valgt de femten novellene som jeg er aller mest takknemlig for at hun har skrevet,» skriver Tove Nilsen i bokas forord.

Novellene utgjør et representativt utvalg av Viks tematikk: trivielle dager, drøm og lengsel, kjærlighetens kompliserte veier – fra stormende erotikk til foreldrekjærlighet og dypt vennskap, ifølge Norsk Biografisk leksikon.

Foto av «Sensommer - noveller i utvalg» av Bjørg Vik
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Elsi Lund-trilogien: Bjørg viks Oslo på 40- og 50-tallet

Små nøkler, store rom

«Elsi Lund-bøkene er en eksemplarisk skildring av en jenteoppvekst i Norges hovedstad i årene etter krigen», skrev Jannicke Øverland nylig i en artikkel på Bok365, der hun fremhever trilogiens Oslo-tilnkytning. Hun mener det er på høy tid «å oppgradere Elsi Lund-bøkene til gruppen av viktige Oslo-romaner, minst på linje med Johan Borgens Lillelord-trilogi og med Olav Angells Oslo-romaner»

For Små nøkler, store rom er den første boka i det som skulle bli Bjørg Viks fabelaktige oppvekststrilogi fra 40- og 50-tallet på St. Hanshaugen i Oslo. Med stor dikterisk kraft gjenskaper Bjørg Vik miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel tidsepoke.

Hovedpersonen Elsi Lund var fire år da krigen kom til Norge. Med stor dikterisk kraft gjenskaper Bjørg Vik miljøet i sin barndoms gate, og gir samtidig et bilde av en hel tidsepoke. Menneskene i den helt vanlige – nesten fattige og overbefolkede – leiegården ved St. Hanshaugen kommer oss merkelig nær. 

Bjørg Vik mottok Bokhandlerprisen for boka da den kom ut i 1988.

Foto av «Små nøkler, store rom» av Bjørg Vik
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Poplene på St. Hanshaugen

Historien om Elsi Lund fortsetter i den nydelige Poplene på St. Hanshaugen, som riktignok kan stå på egne ben, men som likefullt tar opp tråden fra Små nøkler, store rom.

Her følger vi Elsi gjennom de vanskelige tenårene og frem mot myndighetsalder, med alt det innebærer av stadig videre utfoldelsesrom, også erotisk. «Mens Elsi gruer til konfirmasjonen fordi hun ikke har bryster, gruer bror Yngve fordi ha ikke tror på Gud.»

Samtidig, som i serien forøvrig, lurer i bakgrunnen en forsterket opplevelse av de nådeløse klasseskillenes betydning.

Foto av «Poplene på St. Hanshaugen» av Bjørg Vik
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Elsi Lund

«Hun er snart nitten, har tatt artium, vet hvordan en mann ser ut naken og hvordan det er å ligge med han.» Den siste boka i Elsi Lund-trilogien heter enkelt nok Elsi Lund. Vi følger henne et par år midtveis i 50-tallet – gjennom russetid, husmorskole, forlovelse, gjennom brudd, oppbrudd og sammenbrudd, frem til Jorurnalistakademiet og nøkkelen til eget rom og liv.

«Få kan skrive så tilsynelatende enkelt, med hverdagslige setninger og refleksjoner – men med så store dybder, som Bjørg Vik […] I en sum må trilogien om Elsi Lund rangeres som en av de fremste i norsk efterkrigsdiktning», mente Aftenpostens anmelder da trilogien var fullført i 1994.

Foto av «Elsi Lund» av Bjørg Vik
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Bjørg Vik som feministisk dramatiker

Tre melankolske stadier

Foruten Bjørg Viks romaner og noveller, var hun også en fremragende dramatiker. Heldigivs er også dramaene godt egnet for lesing. I Tre melankolske stadier kan du lese braksuksessen og syttitallets store feministiske stykke To akter for fem kvinner, som tar opp flere kvinnesaksideer som stadig er aktuelle.

Stykket skildrer et selskap der fem gamle venniner i 30-åra møtes. I løpet av stykket kommer det frem hvordan de gamle vennene har forandret seg og at mye har blitt annerledes enn de tenkte. Stykket tar opp temaer som kvinnesak, kjønnsroller, abort, husmorrollen, frigjøring, sex i ekteskapet og å leve alene.

«Jeg har skrevet om det å være kvinne, men ikke ment stykket som noen kokebok i kvinnefrigjøring», skal Bjørg Vik ha sagt om stykket.

I boka kan du også lese Vinterhagen fra 1990 og Reisen til Venezia fra 1992.

PS! Interessert i å se To akter for fem kvinner dramatisert? I NRKs nettarkiv finner du Fjernsynsteaterets oppsetning fra 1976. Se her!

Foto av «Tre melankolske stadier» av Bjørg Vik
(Foto: Åsmund Holien Mo)

En oversikt over alle bøkene til Bjørg Vik finner du her.

Foto av fem bøker av Bjørg Vik
(Foto: Åsmund Holien Mo)