Kontroversiell Biden-biografi hylles: – Jeg kan faktisk ikke huske å ha lest noe lignende

BiografierBiografierKontroversiell Biden-biografi hylles: – Jeg kan faktisk ikke huske å ha lest noe lignende

Boka der presidentsønnen Hunter Biden forteller åpent om tap og rusmisbruk blir sammenlignet med Knausgård og Hunter S. Thompson.

Estimert lesetid 4min
Foto av boka «Alt det vakre» av Hunter Biden
Det har vært knyttet stor spenning til boka «Alt det vakre», der president Joe Bidens sønn Hunter forteller åpenhjertig om sine rusproblemer. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Fylt med tragedier og kontroverser, er Hunter Bidens livshistorie virkelig noe utenom det vanlige. Det er derfor ikke overraskende at boka Alt det vakre, som hadde verdenslansering 6. april, har skapt stort engasjement, både for sitt oppsiktsvekkende innhold og litterære kvaliteter.

Boka klatret raskt opp mot toppen av Amazons bestselgerliste, og har siden blitt hyllet av anmelderne i inn- og utland.

– Jeg kan faktisk ikke huske å ha lest noe lignende, sa litteraturkritiker Knut Hoem da boka var tema i NRK Dagsrevyen.

Skrevet av sønnen til den sittende amerikanske presidenten Joe Biden, er Alt det vakre en rå og hudløs skildring av familien Bidens tragiske historie.

Bilulykken der Hunters mor og søster døde, samt storebroren Beaus kreftdødsfall i 2015, danner bakteppet for det som blir kalt Bidens «avhengighetsbiografi», en sjanger som de siste årene har fått sin renessanse i USA.

I Norge blir boka sammenlignet med både Karl Ove Knausgård og navnebror Hunter S. Thompson, og anmelderne trekker frem tematiske paralleller til historien om Thorvald Stoltenberg og datteren Nini.

Boka Alt det vakre er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

PRESIDENTSØNNEN

Hunter Biden

Portrett av Hunter Biden
(Foto: Alex Berliner)

Hunter Biden (f.1970) er jurist og kunstner. Han har sin utdannelse fra Georgetwon University og Yale. Han har hatt styreverv i en rekke firmaer og veldedige stiftelser, deriblant styremedlem i Amtrak og styreleder i Verdens matvareprogram i USA. Han er sønn av USAs 46. president Joe Biden og far til tre døtre: Naomi, Finnegan og Maisy. Han bor nå med sin kone Melissa Cohen Biden og deres sønn Beau i California.

Boka Alt det vakre hadde verdenslansering 6. april.

 

Aftenposten: «Knausgårdske dimensjoner»

I anmeldelsen på NRK.no skriver Knut Hoem at boka er «sjokkerende åpenhjertig», og mener Hunter Biden viser «på overbevisende vis hvor vanskelig det var å leve videre» etter bilulykken som Hunter selv var med i.

Aftenpostens anmelder Ingunn Økland skriver at «Hunter Bidens selvbiografi er gripende og galgenhumoristisk». I den rosende anmeldelsen peker hun på at forfatteren har «en ståpåvilje av knausgårdske dimensjoner. Han pirker og borer i følelsene det utløser».

Borer i skam og rusmisbruk med en ståpåvilje av knausgårdske dimensjoner.

Ingunn Økland, Aftenposten

Økland hyller Bidens skjønnlitterære stil «med fabelaktige karakterskildringer og ville hallusinasjoner», og trekker frem et illustrende eksempel: «En gigantisk ugle viser veien når bokens hovedperson og crackrøykende sjåfør har mistet retningssansen på en nattlig kjøretur.»

Selv om boka får en ekstra dimensjon av å være skrevet av sønnen til en sittende president, ville den vært lesverdig uansett, mener Økland.

Terningkast 5: Sjokkerende, intens og troverdig

Der Aftenposten sammenligner boka med Knausgård, tyr Dagbladets Marius Wulfsberg til klassikeren over alle klassikere innen ruslitteratur når han beskriver Hunter Bidens skildringer av stoffmisbruket: Hunter S. Thompsons Frykt og avsky i Las Vegas.

Sjokkerende, intenst og troverdig om død og rusavhengighet

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Når han i kapitler med titler som ‘I fritt fall’ og ‘Dophue’ legger alle hensyn til side, skriver han sjokkerende ærlig om sitt liv på kjøret. Hans intense og detaljerte skildringer av å kjøpe, koke og røyke crack på de mest lugubre steder, sitter som skudd», skriver Wulfsberg.

Anmelderen gir boka terningkast fem, med begrunnelsen: «Sjokkerende, intenst og troverdig om død og rusavhengighet». Wulfsberg oppsummerer med å si at «Alt det vakre er rett og slett en erindringsbok utenom det vanlige».

Farskjærlighet, korrupsjon og forhold til brorens enke

Det har ikke manglet på kontroverser rundt presidentsønnen, noe blant andre Donald Trump har forsøkt å utnytte ved flere anledninger. «Hvor er Hunter?!» ble et hånlig refreng på flere av hans valgkampmøter, som et stikk til hans motkandidat Joe Biden.

Også anklagene om korrupsjon som kom i forbindelse med Hunters stilling i styret til det ukrainske selskapet Burisma, har lenge hektet ved han. I boka forteller Hunter Biden at han angrer på at han tok jobben, men legger til at det var pengene herfra som finaniserte mye av hans rusmisbruk.

Om det noen gang var et forhold som var dømt til å mislykkes, var det vårt

Hunter Biden i boka «Alt det vakre»

Det har heller ikke gått ubemerket hen at Biden i en periode hadde et forhold til broren Beaus enke. De to fant sammen i sorgen etter Beaus død, men Hunter skriver i boka at «Om det noen gang var et forhold som var dømt til å mislykkes, var det vårt».

Det har vært knyttet spenning til hva Hunter ville skrive om forholdet til sin far, og hvorvidt boka ville skade presidentens omdømme. Det ser ikke ut til å stemme: Alt det vakre er en rørende skildring av samholdet i en familie rammet av dype tragedier, og Joe får mye av æren for å hjelpe Hunter ut av stoffmisbruket.

Boka Alt det vakre er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.