Hunter Biden: Til livets bunn og opp igjen

BiografierBiografierHunter Biden: Til livets bunn og opp igjen

President Joe Bidens sønn Hunter har skrevet en bemerkelsesverdig rå og hudløs bok om sin egen stoffavhengighet. Den føyer seg inn i en sterk sjangertradisjon som er i ferd med å få sin renessanse: avhengighetsbiografien.

Estimert lesetid 4min
Foto av Joe Bidens 30-årsdag
Hunter Biden og broren Beau venter på et stykke av kaken på faren Joe Bidens 30-årsdag. (Foto: Bettmann Archive/Getty Images)

«Hvor er Hunter!?» ble et av Donald Trumps mest populære krigsrop under valgkampmøtene i 2019 og 2020.

Trump hadde lansert en teori om at Hunter Biden – sønnen til hans rival i kampen om å bli USAs neste president – blant annet hadde brukt sin posisjon som styremedlem i det Ukrainske energiselskapet Burisma til å sette i stand et møte med sin far, daværende visepresident Joe Biden.

Ved å stille spørsmålet forsøkte Trump å holde spekulasjonene i live. Men det var nok også en annen grunn til at «Hvor er Hunter» ble et refreng på Trumps massemønstringer: Presidenten visste at Hunter, dersom han skulle finne på å tre frem og gi seg til kjenne, ville kunne være til skade for sin fars presidentkampanje.

Presidenten visste at Hunter, dersom han skulle finne på å tre frem og gi seg til kjenne, ville kunne være til skade for sin fars presidentkampanje

Hunter Bidens selvbiografi Alt det vakre hadde verdenslansering 6. april. Bestill her!

PRESIDENTSØNNEN

Hunter Biden

Portrett av Hunter Biden
(Foto: Alex Berliner)

Hunter Biden (f.1970) er jurist og kunstner. Han har sin utdannelse fra Georgetwon University og Yale. Han har hatt styreverv i en rekke firmaer og veldedige stiftelser, deriblant styremedlem i Amtrak og styreleder i Verdens matvareprogram i USA. Han er sønn av USAs 46. president Joe Biden og far til tre døtre: Naomi, Finnegan og Maisy. Han bor nå med sin kone Melissa Cohen Biden og deres sønn Beau i California.

Boka Alt det vakre blir lansert verden over 6. april.

 

Det som etter hvert skulle bli kjent for allmennheten gjennom et større intervju med The New Yorker var at Hunter Biden slet med en svært destruktiv alkohol- og stoffavhengighet. Det Trump antakelig ikke hadde tatt med i beregningen var at nærmere halvparten av alle amerikanere har en nær venn eller familiemedlem med en stoffavhengighet. Såpass dyp og langvarig er USAs narkotikakrise at sjangeren «kjent person eller forfatter står fram med sin historie om stoffmisbruk» har fått sin egen merkelapp: Addiction memoir, eller avhengighetsbiografi på norsk.

Nærmere halvparten av alle amerikanere har en nær venn eller familiemedlem med en stoffavhengighet

Sjangeren har ifølge The New York Times fått et oppsving i USA i forlengelsen av den pågående opiodkrisen, og henter sin appell i en gjenkjennelse på flere nivåer. På ett nivå har de fleste av oss kjent på avhengighet, om ikke annet som til noe så tilsynelatende banalt som tobakk eller mobiltelefonen vår. På den annen side er det altså oppsiktsvekkende mange som har opplevd at en venn eller noen i nær familie har en alvorligere avhengighet til enten alkohol eller tyngre substanser.

I tillegg til gjenkjennelsen ligger det en voldsom kraft i selve bekjennelsen. Få ting er mer skambelagt, og få fortellinger rommer større ydmykelser og personlige nedturer enn de som handler om avhengighet. Å skrive åpent om emnet er en tillitserklæring – til litteraturen og leseren – en handling som det er vanskelig å møte med noe annet enn sympati og medfølelse. Om historien i tillegg viser noen som har funnet styrke nok til å komme seg ut av uføret, veldig mange klarer faktisk det, er det nær sagt umulig å kjenne på noe annet enn dyp respekt.

Det er en fortelling om en familie som ble formet av en tragedieHunter Bidens Alt det vakre er en slik historie. Det er en fortelling om en familie som ble formet av en tragedie. Som barn havnet han i en bilulykke som tok livet av moren og lillesøsteren, og sendte ham og storebroren Beau på sykehus. Den handler om det spesielle båndet mellom de to brødrene, og til faren som senere skulle bli USAs 46. president. Den handler om tomrommet Hunter satt igjen med da broren og sjelvennen måtte gi tapt for kreften i 2015 – et gapende hull han fylte med alkohol og siden crack-misbruk. Det handler om de tusen bortforklaringene og nedverdigelsene, og om den nedadgående selvdestruktive spiralen livsløpet hans fulgte siden. Og til syvende og sist handler det om kravle ut av det hullet man har havnet i, takket være litt flaks og tilfeldigheter, betingelsesløs kjærlighet fra en far som aldri mistet troen på en, og ikke så rent lite viljestyrke.

«Hvor er Hunter?» spurte Trump. Her er jeg, svarer Hunter i Alt det vakre, jeg står her, rett foran deg, og jeg har ingenting å skamme meg over.

Hunter Bidens selvbiografi Alt det vakre hadde verdenslansering 6. april. Bestill her!