Beatboxing og maneviser: Bår Stenviks nye video er litteraturformidling slik du neppe har sett før

«Det store spillet»-forfatter Bår Stenvik har tatt det naturlige neste steget innen litteraturformidling: Maneviser, beatboxing og trønder-slam i skjønn forening.

Estimert lesetid 3min

Hva har Facebook-algoritmene og middelalderens demoner til felles? Mer enn man skulle tro, ifølge Det store spillet-forfatter Bår Stenviks nye severdige YouTube-video.

I fjor kom Stenviks bok Det store spilletHvordan overleve i algoritmenes tidsalder, der han spør seg hvorvidt vi kan ta tilbake makten fra de utenlandske teknologigigantene i Google og Facebook, og skisserer opp en mulig løsning for en offentlig datadugnad.

– Gjøre noe mer spennende enn «forfatter leser høyt fra egen bok»

Som en videreføring av bokprosjektet, har Stenvik nå tatt steget videre i en slags musikalsk-litterær performance om det han kaller «digitale demoner».

Her kombinerer han et skarpt blikk for historiske paralleller med middelalder-aktig maneviser, trøndersk rap/slampoesi, beatboxing og lekne lydeffekter – alt loopet sammen ved hjelp av et sample-brett.

– Jeg har lenge hatt lyst til å gjøre noe mer spennende med min egen litteraturformidling enn «forfatter leser høyt fra egen bok», forteller Stenvik.

De som har lest Det store spillet, vil kjenne igjen tematikken: Demonene er en metafor for internettindustriens overvåkningsalgoritmer, krefter som kan analysere og friste deg til å kjøpe, handle, fortsette å scrolle.

Nå som koronatiltakene også hindret han i å gjøre fysiske foredrag, ville han utforske hvordan nettvideoer kunne få et litt mer live-preg. Dermed satte han noen regler for seg selv:

– Jeg skulle gjøre alt i en tagning, og selv lage alle lydene og loopene jeg trengte underveis. Og så utnyttet jeg det faktum at sosiale medier er kjempebra for å lære seg praktiske ting, ved å se mange YouTube-videoer om beatboxing og looping og sånn, forteller Stenvik.

Se videoen i toppen av saken!

Boka Det store spillet er tilgjengelig som e-bok, pocket og innbundet.

Det store spillet nå tilgjengelig i pocket

Det store spillet er i vår tilgjengelig i pocket. Boka forteller deg det du trenger for å forstå kunstig intelligens og dataøkonomi, og hvordan det påvirker hverdagen din.

For få tiår siden var datateknologien stengt inne i datamaskinene våre. Nå har algoritmene tatt over alle deler av samfunnet, og former selve landskapet vi beveger oss i. Alt vi gjør registreres av sensorer i gater og hus og nede i lommene våre. Systemene velger hva vi skal oppleve og kjøpe, og bestemmer hvordan vi kommuniserer.

Hvor redde skal vi være, og hva slags historisk veiskille er det vi står oppe i akkurat nå? Lever vi akkurat nå midt i tidenes største dugnad, er vi på en fest med ubudne gjester – eller er vi omgitt av demoner?

Boka Det store spillet er tilgjengelig som e-bok, pocket og innbundet.