Barack Obama «setter helt ny standard for politiske biografier»

BiografierBiografierBarack Obama «setter helt ny standard for politiske biografier»

Vakker, medrivende, informativ og uhyre velskrevet. Et nærmest unisont kritikerkorps hyller Barack Obamas memoarer, «Et lovet land».

Estimert lesetid 3min

Forventningene til Barack Obamas memoarer, «Et lovet land», har lenge vært skyhøye. Tidligere i høst skrev The New York Times at boka lå an til å bli «the biggest book of the year» – og da mente de ikke i størrelse.

Nå er boka endelig lansert, og forventningene ser definitivt ut til å ha blitt infridd. Allerede nevnte The New York Times kåret nettopp boken til én av årets ti beste bøker, og skriver i sin anmeldelse:

«Obama er en utsøkt forfatter. Ikke bare unngår denne boken det kjedsommelige, noe som ville være forventet, til og med tilgitt, av en så omfangsrik selvbiografi, men den er nesten gjennomgående en nytelse å lese, setning for setning, prosaen er tidvis praktfull, detaljnivået er finkornet og livaktig.»

Den amerikanske Los Angeles-baserte avisen LA Times, mener også boken er et mesterverk i sin anmeldelse: «Barack Obama’s memoir is a masterful lament over the fragility of hope», lyder overskriften.

Boka er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Politiken: «Setter helt ny standard»

I mer hjemlige trakter er danske Politiken over seg av begeistring. Med seks av seks hjerter på skalaen, skriver anmelderen:

«Barack Obama sætter helt ny standard for politisk litteratur i sine erindringer, der bibringer fornyet tro på demokratiets kraft i en tid, hvor verden har brug for det. Han viser statsmandsstyrke ved åbent at fortælle om svaghed, sårbarhed, tvivl og fejl. Både politisk og privat. Og så kalder han Joe Biden et »blændende smil i et nydeligt ansigt«.»

Norske Aftenpostens anmelder stemmer i: «Ved å fortelle om tvil og det han ikke fikk til, setter Barack Obama en helt ny standard for presidentmemoarer», skriver Gunnar Kagge, og legger til: «Obama skriver veldig bra».

Dagbladet: «Kast deg over denne»

«Kast deg over denne» er overskriften på Inger Bentzruds anmeldelse i Dagbladet, og hun sparer ikke på lovprisningene:

«Og framfor alt, boka er uhyre velskrevet. Medrivende, i deler som historien om Osama bin Laden-aksjonen. Vakker, som i beskrivelsene av de to småjentene Malia og Sasha. Informativ, som i den detaljerte redegjørelsen om å manøvrere helsereformen ACA, «Obamacare», gjennom Kongressen. Her er stoff for nerder. Beskrivelsen av finanskrisen, som han arvet etter George W. Bush, og bestrebelsene på å få vedtatt en gjenreisningslov for å få landet på fote igjen, er til å rive seg i håret av.»

Anmelderen gir Et lovet land terningkast 5.

Det samme gjør Bergens Tidende, som mener «Obamas 800 sider er vel verdt å lese», og utdyper: «Denne memoarboken viser den dype kontrasten mellom ham og etterfølger Donald Trump».

Terningkast 5 i VG: En verdig historie

VG var første norske avis som anmeldte boka, og satte tonen med sitt terningkast 5. Anmeldelsen åpner med en refleksjon om at det «er rart å tenke på i dag, men for bare fire år siden satt det altså en høflig, velformulert og tilsynelatende idealistisk motivert president i Det ovale kontor. En mann med personlig integritet og oppriktig engasjement for menneskene rundt seg.»

Anmelder Sindre Hovdenakk fortsetter med at Obama skriver med engasjement om veien mot presidentvervet i 2008, og at lesere «med en brennende interesse for amerikansk innenrikspolitikk […] får definitivt sitt i denne boken».

Anmeldelsen konkluderer med at det er «vel anvendt tid å lese denne levende fortalte samtidshistorien av og om fenomenet Barack Obama.»

Boka er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.