Forstå USA: Ti bøker som gjør deg klokere i kjølvannet av Trump-perioden

BiografierSamfunn og debattForstå USA: Ti bøker som gjør deg klokere i kjølvannet av Trump-perioden

Det er en kaotisk tid i amerikansk politikk. Vi har funnet bøkene som kan sette ting i perspektiv.

Estimert lesetid 9min
Det amerikanske flagget
En æra i amerikansk politikk er over – eller har den nettopp begynt? Vi har funnet åtte bøker som hjelper deg å forstå USA. (Foto: Unsplash)

Med innsettelsen av Joe Biden og Kamala Harris som ny president og visepresident, er en æra i amerikansk politikk over. I alle fall på overflaten. For Trump-perioden har uten tvil satt merker i det amerikanske samfunnet, så vel som på verdenshistorien.

Det en gang så fagre og fremtidsrettede USA fremstår mer og mer som et salig kaos – med en koronakrise ute av kontroll, et demokrati under sterkt press og en polarisering som når stadig nye høyder. Vil Biden snu trenden, eller vil problemene tvert i mot eskalere?

Her i Boktips-redaksjonen går vi til bøkene når verden fortoner seg forvirrende og uoversiktlig. Derfor har vi funnet frem de beste av de beste til å sette dagens situasjon i en større kontekst.

Dette er bøkene som gir deg kunnskapen du trenger til å briljere med analysene dine i de kommende årene, uansett hva som måtte skje.

Derfor slår demokratiet sprekker

Demokratiets svanesang av Anne Aplebaum

Etter stormingen av kongressbygningen i Washington, var det mange som spurte seg hvordan det kunne ha gått så langt.

Den Pulitzer-prisvinnende journalisten og historikeren Anne Applebaum var en av dem som har ropt varsku om tendensene lenge.

I Demokratiets svanesang begynner hun å fortelle om et nyttårsselskap hun var i 1999, sammen med mange av sine konservative venner. Festen var preget av optimisme, fremtidstro og varte til langt på natt.

20 år senere er vennegjengen oppløst. Mange snakker ikke sammen lenger. De tidligere moderate konservative har blitt stadig mer radikale og autoritære. Applebaum har selv opplevd å motta hatbrev og blitt beskyldt for å være en del av en jødisk konspirasjonsteori. Hva skjedde på veien? Hvorfor kan vi ikke lenger snakke sammen?

Applebaum gir en grundig analyse av hvorfor demokratier verden over forvitrer. Hun forklarer hvorfor nasjonalisme og autokrati har slik tiltrekningskraft og hvorfor politiske systemer med grunnleggende enkle idéer har en så umiddelbar appell, spesielt hvis de er til fordel for de lojale og ekskluderer alle andre.

Anne Applebaums Demokratiets svanesang er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Bli kjent med den nye presidenten

Trump, Biden og slaget om USA av Hans Olav Lahlum

Er Trump USAs svar på Carl I. Hagen? Og er Biden som Kjell Magne Bondevik?

Det er i alle fall én måte å forklare det for norske lesere, ifølge historiker Hans Olav Lahlum, som står for høstens definitive presidentbiografi.

I Trump, Biden og slaget om USA blir du bedre kjent med begge kandidatene, som til tross for sine overflatiske demografiske likheter – begge er gamle, hvite menn – har nokså forskjellige bakgrunner.

77 år gamle Joe Biden har levd et innholdsrikt liv, både i politikken og på privaten. Flere tragiske tragiske dødsfall har rammet hans nærmeste familie, noe som uten tvil preger han. Hans Olav Lahlum går tett inn på Biden fra oppveksten i Pennsylvania, til de mange årene i Washington. I en lett og ledig form viser Lahlum at det er mye mer interessant å si om både Trump og Biden enn det man leser i nettavisene.

Hans Olav Lahlums Trump, Biden og slaget om USA er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

Vil Joe Biden videreføre arven etter Obama?

Et lovet land av Barack Obama

Som hans tidligere visepresident, er mange grunner til å tro at Joe Biden kommer til å videreføre mye av arven etter Obama. Da første del av den tidligere presidentens memoarer ble lansert i høst, var det til en nærmest unison hyllest fra kritikerne: The New York Times mente det var en av årets ti beste bøker, og her hjemme skrev blant annet Dagbladet at boka var vakker, medrivende, informativ og uhyre velskrevet.

Mursteinen på rundt 800 sider er på mange måter et unikt historisk dokument som tar deg med på innsiden av Det ovale kontor før, under og etter noen av vår tids viktigste beslutninger har blitt tatt.

Obama, som var forfatter før han ble politiker, vet i tillegg å løfte den ofte tørre memoarsjangeren til noe levende, nært og svært personlig. Aldri før har vi kommet nærmere hvordan det er å være Verdens Mektigste Person – og etter å ha blitt nummen av den siste fire årenes rablende Twitter-meldinger, er det utrolig hvor befriende det er å lese en politiker som faktisk kan skrive.

Barack Obamas Et lovet land er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Forstå sirkuset «amerikansk valgkamp»

Amerikansk valgkamp av Hallvar Notaker

Amerikanske valgkamper er ikke som andre valgkamper. Her er det svimlende pengebeløp, svertekampanjer og et politisk valgsystem som de færreste fullt ut forstår.

Boka gir både innsikt fra innsiden av Det hvite hus, og i en periode av USAs historie som nå virker fjernere og fjernere.

I denne boka, som har kommet i oppdatert utgave foran 2020-valget, tar historiker Hallvard Notaker for seg det store politiske feltet av image, penger, organisasjon, mediestrategier, TV-reklamer, debatter, meningsmålinger og velgere – til sammen fenomenet «amerikansk valgkamp».

En skarp, underholdende og tilgjengelig introduksjon til mekanismene for moderne politikk.

Hallvar Notakers Amerikansk valgkamp er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

En klassereise i det moderne USA

Hillbillyenes klagesang av J.D. Vance

«Dramatisk, rørende og reflektert», mente Dagbladets anmelder da Hillbillyens klagesang kom i 2016 – og trillet terningkast 6.

Forfatter J.D Vance skildrer her sin sin egen klassereise fra et fattig arbeiderklassemiljø i Middletown Ohio preget av nasjonalisme, alkoholisme og høy arbeidsledighet.

Men boka er også en treffende beskrivelse av diskrimineringen, samt de strukturelle og kulturelle barrierene som møter mange av dagens fattige.

Hillbillyens klagesang er en rapport fra USA, men også en generell refleksjon over det som venter ethvert samfunn, dersom vi ikke tar på alvor konsekvensene av økte forskjeller i befolkningen.

Hillbillyenes klagesang av J.D. Vance er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

Den ultimate nerdeboka til valgvaken

Presidentene – Fra George Washington til Barack Obama av Hans Olav Lahlum

44 menn(esker) har gjennom historien innehatt det høyeste embedet i amerikansk politikk. I denne boka gjennomgår Hans Olav Lahlum alle til og med Barack Obama.

Forfatteren Hans Olav Lahlum tegner levende portretter av amerikas presidenter og diskuterer deres betydning – enten de heter Abraham Lincoln og er berømt for å ha opphevet slaveriet, Ronald Reagan og er kjent for å ha avsluttet den kalde krigen eller Bill Clinton og er beryktet for andre ting enn å ha skapt økonomisk velstand i USA.

Forfatteren skriver også om de ukjente presidentene, og viser deres ofte overraskende innflytelse på USAs og verdens utvikling.

Nordmannen som dro på Ku Klux Klan-møter

Alt du elsker, skal brenne av Vegard Tenold Aase

Da Donald Trump ble valgt i 2016, var det mange som lurte på hva i alle dager som hadde skjedd.

En som hadde sett det komme i større grad enn de fleste, var bergenseren Vegard Tenold Aase. De siste årene hadde han tilbragt sammen med noen av de mest høyreekstreme menneskene i USA.

Fra å se på dem som en gjeng ubetydelige raringer, skjønte han etterhvert at tankene deres fikk stadig mer grobunn.

Alt du elsker, skal brenne er en rystende skildring fra innsiden av nasjonalismens underskoger, der vi får bli med på hemmelige ritualer med Ku Klux Klan, på konferanser med menn i SS-uniformer og i gateslagsmål mellom nazister og anti-fascister. Blant annet.

Med sin unike kontakt med de høyreekstreme miljøene, gir Aase innsikt i det hatet som sakte men sikkert har blitt mer og mer mainstream det siste tiåret.

Alt du elsker, skal brenne av Vegard Tenold Aase er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

En ekspedisjon i John Steinbecks fotspor

USA – En reise 1960-2010 av Geert Mak

Geert Mak er kjent for mange for sine fantastiske bøker og TV-serier om Europas historie – aller sist denne høstens Store forventninger.

Men den nederlandske historikeren har også vært i USA. Geert Mak følger forfatteren John Steinbecks fotspor, som den 23. september 1960 la ut på en ekspedisjon som skulle ta for seg hele det amerikanske kontinentet.

Nøyaktig 50 år etter, gjør Mak det samme. Boka gir en fascinerende innsikt i hva slags endringer de amerikanske småbyene har gått gjennom i løpet av de siste femti årene, hvilke drømmer amerikanerne har båret på, og i hvilken grad de har blitt oppfylt.

Geert Maks USA er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Førstehåndsskildring fra førstedamen

Min historie av Michelle Obama

Boka til Michelle Obama ble den mestselgende boka i USA da den kom ut i 2018. I år er det laget en Netflix-dokumentar basert på boka.

Det er ikke så rart: Michelle Obama var ingen ubetydelig førstedame.

Obama bidro hun til å gjøre Det hvite hus mer åpent og inkluderende, samtidig som hun inntok rollen som en innflytelsesrik forkjemper for jenter og kvinner i USA og i verden for øvrig, hun bidro til at familier nå søker å leve sunnere og mer aktive liv, og stod ved sin ektemanns side da han ledet USA gjennom mange av landets mest opprivende stunder.

Min historie av Michelle Obama er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

Hva beveger seg i det republikanske partiet?

Blant republikanere
Frank Rossavik

Gjennom intervjuer og samtaler med både vanlige og sentralt plasserte republikanere gir politisk kommentator i Aftenposten Frank Rossavik, et dypere innblikk i Det republikanske partiet enn du får i dagspressen.

Boka er fra 2016, men står seg som en lettlest, skarp og underholdende innføring i en ideologi og en politisk tradisjon som ofte fremstår som fremmedartet for nordmenn.

Frank Rossaviks Blant republikanere er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.