Terningkast 6 til Abid Raja: «Nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge»

BiografierBiografierTerningkast 6 til Abid Raja: «Nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge»

At det er snakk om en helt annerledes politikerbiografi blir trukket frem når kulturminister Abid Rajas «Min skyld» hylles med terningkast 6 og 5 av anmelderne.

Estimert lesetid 4min
Foto av Abid Raja med omslaget til boka «Min skyld»
Kulturminister Abid Raja har skrevet en brutalt ærlig fortelling om hans egen klassereise, hans kamp for kjærligheten og hans frigjøring fra skyld, skam og utenforskap. Boka «Min skyld» får strålende mottagelser fra kritikerne. (Foto: Venstre)

Denne uken kom kulturminister Abid Rajas nye selvbiografi, Min skyld, ut i bokhandlene. Mandag signerte hovedpersonen over 550 forhåndsbestile eksemplarer av boka. Nå har også kritikerkorpsets dom kommet – og også de er overveldende begeistret.

Under overskriften «Viktig, vellykket og svært god» klinker Nettavisen til med terningkast 6 og skriver: «Mange bør lese Min skyld av Abid Raja. Ikke for å redde Venstre over sperregrensen ved det kommende valget. Ikke fordi noen trenger nok en dose med en breial, storkjeftet verdensmester. Les Min skyld fordi den er nådeløst ærlig og utleverende om en oppvekst som innvandrer i Norge.»

Boka Min skyld av Abid Raja er tilgjengelig i bokhandler – eller du kan bestille på nett: klikk her.

(Foto: Åsmund Holien Mo)

«En biografi som flytter grenser»

I Morgenbladet er det sosiolog Willy Pedersen som har anmeldt boka. Han åpner anmeldelsen med å spørre: «En dypt bevegende og oppriktig selvbiografi fra en regjeringspolitiker noen uker før valget – er det mulig?».

Ja, det er visst mulig. Pedersen beskriver Min skyld som «[…] noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge». Han trekker frem Rajas gjennomgående selvkritiske blikk som noe som flytter grensene for politiske biografier: «Abid Raja sprenger alle målestokker for dette grepet. Han gnir smerte og personlige svakheter inn, i en fortelling full av mørke, full av angst», skriver Pedersen.

[…] noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge

Willy Pedersen, Morgenbladet

VG: «Vond og rystende, men også spennende og engasjerende»

Sindre Hovdenakk i VG gir kulturminister Raja terningkast 5 for Min skyld. Han beskriver boka som «en beretning om vold, skam og et liv i evig konflikt mellom andres forventninger og egne drømmer» og poengterer at Venstre-nestlederen styrer «unna alt som kan minne om lettvinte politiske poenger.»

Min skyld er nemlig ingen vanlig politikerbiografi. Rajas helt spesielle historie blir fortalt uten å gå inn i partipolitikk. Her får vi høre om en neglisjert oppvekst, hans begrensende diagnose, gjengmiljøet i tenårene, en dramatisk kamp for kjærligheten, en oppsiktsvekkende klassereise og etterhvert Rajas frigjøring fra skam, skyld og utenforskap. Flere beskriver boka som Tante Ulrikkes vei i sakprosa-form.

«Det er en vond og rystende, men også spennende og engasjerende, bok Abid Raja har skrevet», mener Hovdenakk i VG.

Det er en vond og rystende, men også spennende og engasjerende, bok Abid Raja har skrevet

Sindre Hovdenakk, VG

Aftenposten: «Abid Raja har fått et nytt språk for barndomstraumer»

Også Dagbladet triller 5-eren på terningen. Marius Wulfsberg skriver at Rajas bok er «en ærlig, sterk og, må jeg innrømme, rørende beretning»

Anmelderen mener Min skyld er et viktig bidrag for å forstå det moderne, flerkulturelle Norge: «Jeg skulle gjerne oppsummert disse erfaringene og Rajas betraktninger i en fyndig setning. Men en av bokas styrker er at Raja aldri tyr til enkle forklaringer», skriver Wulfsberg.

I Aftenpostens anmeldelse trekker Ingunn Økland frem det psykologiske aspektet ved boka. Gjennom samtaleterapi, har Raja klart å få «et nytt språk for sine barndomstraumer og større innsikt i nedarvede fordommer og handlingsmønstre».

Økland mener Min skyld kan «være av stor verdi for unge gutter med flerkulturell bakgrunn».

Økland sammenligner samtidig Raja med Karl Ove Knausgård og skriver: «Når skjønnlitterære forfattere som Karl Ove Knausgård og Ketil Bjørnstad kan skrive flere tusen sider om sine relativt udramatiske liv, så er det rom for to korte bøker av en forfatter med en nærmest eventyrlig livshistorie og et vesentlig budskap».

«I sannhet en helt annerledes politiker-biografi. Og takk for det»

Også bransjenettstedet BOK365 triller terningkast 5 til Min skyld.

«Folk får mene hva man vil om Abid Raja som kultur- og likestillingsminister, og det gjør de sannelig», skriver anmelder Vebjørn Rogne, og fortsetter: «Men Abid Raja har utvilsomt levert en bok med mål og mening, som er både velskrevet og engasjerende – og med en åpenhet som må ha kostet ham mye».

Rogne sammenligner med andre politikerbiografier, slik som Kjell Magne Bondeviks Et liv i spenning og konkluderer med at Min skyld er noe helt annet: «I sannhet en helt annerledes politiker-biografi. Og takk for det.»

Boka Min skyld av Abid Raja er tilgjengelig i bokhandler – eller du kan bestille på nett: klikk her.

Relaterte artikler