Diktsamlingene du bør få med deg denne våren

DiktDiktsamlingene du bør få med deg denne våren

Våren byr på stort poetisk mangfold. Vi guider deg til vårens nye diktsamlinger.

Estimert lesetid 7min
nye diktsamlinger, våren 2024
En poetisk rapport fra næringslivet og en familiegård som ble campingplass er noe av det du kan lese om i vårens nye diktsamlinger.

Hagen og balkongkassen byr vel foreløpig bare på spede knopper, men i bokhandelen blomstrer poesien!

Boktips gir deg her en guide til syv av vårens nye diktsamlinger. På lista står kritikeryndlinger som Kristin Berget, en av Sveriges mest folkekjære poeter, Kristina Lugn, og bestselgeren Trygve Skaug – blant annet. Fra personlige refleksjoner til samfunnskritikk – her er det mye å hente, også for deg som sliter med å rydde tid til de store romanene.

Syv av vårens beste diktsamlinger

Nedover i saken kan du lese om syv av vårens nye diktsamlinger. Klikk på snarveien til tittelen du vil lese mer om:

Norges mest leste samtidspoet

Trygve Skaug: Jeg har venta sånn på deg

Jeg har venta sånn på deg er en bok for både gamle fans og for nye og nygjerrige lesere, for alle som ønsker et løft i livet eller et nytt blikk på tilværelsen. Og den er en perfekt gave for årets konfirmanter.

Trygve Skaug har rukket å bli Norges mest leste samtidspoet, og har nådd lesere langt utenfor de vanlige lyrikkmiljøene. Med Jeg har venta sånn på deg fortsetter Skaug suksessen, med uttrykket og stilen som gjorde ham populær blant så mange.

I den nye samlingen finnes det varme dikt, undrende dikt, dikt om kjærlighet og dikt om sorg, dikt om stotrende gutter og dikt om nydelig flyvertinnefransk. Du kan lese om hvordan å støtte mennesker som har det vondt, og om de små tingene som gjør stunden med kjæresten ekstra god.

Smakebit fra boka:

Vi har alle vårt
men du fikk liksom ekstra mye av ditt

Hardtslående om vår tids økonomiske alvor

Martin Svedman: Finans

Nedbemanning, en finansbedrift som sliter, en mellomleder som får sparken. Martin Svedman debuterte til strålende anmeldelser med samlingen Når jeg drikker i 2019, og denne våren har også hans rå dikt om en blødende bedrift mottatt flust med lovord fra kritikerne.

Diktsamlingen Finans er en elegi over en hvitsnippbedrift. Ingen klatrer lenger på noen karrierestige, hverdagen består av nedbemanninger, nedskjæringer, og satsninger som legges på is.

Diktsamlingen følger en navnløs konsulent og mellomleder. Han begynner i det små, men gjør plutselig et sprang oppover i systemet. Han blomstrer og blir en del av felleskapet på arbeidsplassen, og vil stille opp og gjøre alt for sine kunder.

Men hva skjer når en middelmådig bedrift begynner å blø? Da sitter mellomlederen igjen med svært lite. Finans vil gi et poetisk uttrykk til et økonomisk alvor som er en del av vår samtid.

Hvor kommer vi fra?

Joanna Lundberg: Salamanderhånd

Salamanderhånd er debutdikt om både den store og den lille skapelsen, det skapte og det som skaper.

Her skrives en rekke magiske skapninger frem; de kommer fra det undersjøiske, det underjordiske, fra dryppsteinsgrotter og kalksteinslandskap. De kravler, finner og forandrer sin form, og selve tilblivelsen sirkles inn. Salamanderhånd er Joanna Lundbergs første bok og kan leses som en diktsamling med et sterkt økologisk perspektiv, som kretser om selve ur-spørsmålet: Hvor kommer vi fra?

– En Gunvor Hofmo for vår tid

Kristin Berget: Middelalderen

«En Gunvor Hofmo for vår tid», kalte Morgenbladet Kristin Berget i sin anmeldelse da Middelalderen utkom i vinter, Vinduet skrev «Det er vakkert» og Vårt Land mente om samlingen at «Innholdet i den oppleves som akutt.».

Kistin Berget debuterte i 2007 med diktsamlingen loosing louise. Hun har siden det gitt ut seks diktsamlinger, samt miniatyr-romanen Sonja Sacre Coeur.

Kristin Bergets poesi er gjendiktet til en rekke språk. Hun har vært innstilt til flere litterære priser, bl.a. Brageprisen i 2017 for samlingen og når det blir lyst blir det helt fantastisk. I 2012 mottok hun Tanums kvinnestipend, og i 2014 ble hun tildelt Stig Sæterbakkens minnepris.

I langdiktet Middelalderen tar den voksne kvinnen et barn på hver arm og forlater huset, lar døra stå ulåst i tilfelle noen skulle komme og trenge tak over hodet. Som hun sier til barna: «vi trenger et tak over livet nå». Sammen drar de tre ut i naturen, sover i gresset, følger bekkefar, går under stjernebilder, kommer til havet. 

Middelalderen er en utforskning – i sorg, i samhold, i rim og regler og mulige ritualer. Utenfor den lille familiens sirkel fins en større sirkel der naturen er i endring, og der krig bryter ut i Europa.

Folkekjær svensk poesi på norsk

Kristina Lugn: Hei så lenge, ha det bra! / «Slett ikke verst». Gjendiktet av Camilla Groth

Endelig er den folkekjære poeten Kristina Lugn (1948-2020) gjendiktet til norsk. I oversatt poesi-serien NORD får du nå både Hei så lenge, ha det bra! fra 2004 og samlingen med etterlatte dikt, «Slett ikke verst», fra 2022, i én bok.

… hennes poesi burde gå som en landeplagende fanfare over de norske hjem.

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Lugns forfatterskap kretser rundt tematikk som ensomhet, døds- og kjærlighetslengsel, men også datter- og morposisjonen. Språket er enkelt, men kompleksiteten ligger ofte i de brå kastene innenfor hvert enkelt dikt, som medfører at de kan oppleves som absurde. Det er et stadig vekselspill mellom humor og alvor i dem. De tar opp i seg den utsattes hverdagsvirkelighet, og poesien hennes er ofte blitt karakterisert som kjøkkenbenkrealisme, i tradisjonen etter Sonja Åkesson.

Dette er livgivende, ensomme, såre, vakre, morsomme og engstelige dikt. Lugn har en helt særegen stemme, både sorgtung og vakker, med sterk dødsbevissthet, men også lattervekkende og leken.

Familiegården som ble campingplass

Guro Hoftun: Månelandinga

Da familiegården i Hallingdal ble gjort om til campingplass en julikveld i 1969, landet de første menneskene på månen. I august 2023 kom flommen og raserte campingen.

Månelandinga er en diktfortelling om familiefaren som bestemmer seg for å legge om fra gårdsdrift til turisme, mens Apollo 11 er på vei mot månen. Han setter opp telt på jordet der havren en gang sto, og på tunet plasserer han TV-apparatet.

Det som skjer på landejorda er et lite steg for menneskeheten, men et stort sprang for familien på gården. Og bakenfor alt det nye ligger fjellet, skogen, myrene og livet på stølen.

Guro Hoftun har bakgrunn som journalist, og har tidligere bl.a. hatt suksess med sakprosaboken Storbarnsliv, som ble nominert til Brageprisen.

 

Om ensomhet og naturvitenskap

Kristian S. Hæggernes: Nattens ryggrad

De syv lange diktene i Kristian S. Hæggernes’ Nattens ryggrad veksler mellom det narrative og det assosiative, og mellom når og hvis. Flere av diktene er fortalt fra en liggende posisjon, og knytter søvn til død, flukt og frykt, mens andre gjøre større sveip i tid og rom utenfor sengen. Kristian S. Hæggernes skriver åpent og med innlevelse om ensomhet og naturvitenskap.

Vil du ha flere diktsamlings-tips? Her finner du mer inspirasjon.

Relaterte Cappelen Damm TV-episoder