Seks bøker av nobelprisvinner J.M. Coetzee du må få med deg

SkjønnlitteraturRomanerSeks bøker av nobelprisvinner J.M. Coetzee du må få med deg

I en alder av 83 leverer nobelprisvinner J.M. Coetzee fortsatt romaner som utfordrer og stiller spørsmål. Her får du oversikt over alle hans bøker på norsk.

Estimert lesetid 7min
Foto av J.M. Coetzee
J.M. Coetzee er en av vår tids mest anerkjente forfattere, med to Booker-priser og Nobelprisen i litteratur. Her får du oversikten over Coetzees bøker på norsk. (Foto: Ulla Montan)

Han blir regnet som en av vår tids aller fremste forfattere: Som en av ytterst få har Sør-Afrikanske John Maxwell Coetzee (f. 1940) mottatt Booker-prisen to ganger – og ikke minst fikk han i 2003 Nobelprisen i litteratur. Svenska Akademien trakk da frem hans intellektuelle ærlighet, evne til å krype inn under huden på det fremmede og hans analytiske briljans.

Fanger den gudommelige gnisten i mennesket

«Som mannen i det berømte Magritte-maleriet som studerer nakken i et speil, står Coetzees karakterer i det avgjørende øyeblikk bak seg selv, ubevegelige, ute av stand til å ta del i sine egne handlinger», heter det i Nobelkomiteens jurybegrunnelse.

«Det er i å utforske svakhet og nederlag at Coetzee fanger den guddommelige gnisten i mennesket», sa daværende permanent sekretær i Svenska Akademien, Horace Engdal.

Universitetskarriere

Coetzee er født i 1940 og vokste opp i Cape Town, Sør-Afrika. Han studerte engelsk og matematikk , før han flyttet til England og senere USA.

Der avla han doktorgraden i engelsk litteratur og tok fatt på sin universitetskarriere. Han ble professor i litteratur i 1984 og har undervist og forsket i USA, Sør-Afrika og Australia.

Coetzee har siden 2002 vært bosatt i Australia og har også australsk statsborgerskap.

Sparsommelig, men kraftfull prosa

Coetzee er kjent for sin sparsommelige, men kraftfulle prosa. Han er alltid uforutsigbar og selv i en alder av 83, leverer han romaner som utfordrer og stiller spørsmål. 

Coetzee debuterte i 1974 med Skumringsland (Dusklands, på norsk i 1985 og i 2007), bestående av to kortromaner lagt til USA under Vietnam-krigen og Sør-Afrika på slutten av 1700-tallet, da khoikhoi-folket ble brutalt utryddet.

En av Coetzees mest kjente romaner er Vanære (Disgrace), som han mottok Booker-prisen for. Romanen ble i 2008 filmatisert med John Malkovich i hovedrollen.

Våren 2024 kommer Coetzees nyeste roman, Polakken.

J.M. Coetzees bøker på norsk

Her er J.M. Coetzees bøker som er tilgjengelig på norsk. Ta en snarvei til tittelen du vil lese mer om:

Her får du oversikt over J.M. Coetzees bøker som er tilgjengelig som lydbok.

Polakken

«Han er langt over 80 og har kanskje aldri vore betre», mener Stavanger Aftenblads anmelder, Leif Tore Sædberg, og gir toppkarakter til Coetzees nyeste roman, Polakken.

«En vakker liten sang om alderdom og etterliv, kjærlighet og klassikere», mener Tonje Vold i Morgenbladet.

«Kort og godt […] presist om gåtefullt begjær og språkbarrierer», mener DNs Leif Bull.

NRKs Knut Hoem mener også at J.M. Coetzees nyeste roman står til terningkast 6 og skriver: «Det er fort gjort å bli nyforelsket».

I Polakken utfordrer Coetzee vår forhåndsforståelse av hva kjærlighet er. Kan man drive frem kjærlighet? Er det i det hele tatt mulig å få forstå hverandre?

Etter en konsert i Barcelona faller den polske pianisten Witold for arrangøren Beatriz. Hun gjengleder ikke følelsene, i alle fall ikke innledningsvis. Med slående utholdenhet sender han henne musikk, brev, poesi, invitasjoner til å reise. Etter hvert, nærmeste motvillig, men også på egne premisser, begynner hun å utforske hans verden.

Polakken er en liten roman, som de som kjenner Coetzees forfatterskap vil sette stor pris på, samtidig som den kan være en god inngang for de som ennå ikke har fått opp øynene for ham.

Bestill Polakken hjem her.

Vanære

  • Originalt utgitt i 1999

En skildring av det Sør-Afrikanske samfunnet etter apartheid, og Coetzees kanskje mest kjente roman. En moderne klassiker.

David Lurie må forlate sin professorstilling, og drar ut på landet. Her opplever han Sør-Afrikas tilstand etter apartheid med nye relasjoner mellom hvite og svarte, og nedyssede, men ikke utraderte konflikter.

Lurie er omkring 50 år og har to skilsmisser bak seg. Hans eneste datter lever alene på et skrint gårdsbruk et godt stykke fra storbyen. Han legger seg etter alle studinene, faller i unåde og reiser til sin datter.

Volden er en del av det sørafrikanske samfunnet, også etter apartheid, og volden kommer til Lucys gård ved tre bøller som skjender henne grovt. Hun blir gravid, og barnet blir det som skal gi David en ny dimensjon i sitt mislykkede liv.

Sommer

  • Originalt utgitt i 2009

Den berømte forfatteren John Coetzee er død, og en ung forfatter arbeider med en biografi om Coetzee. Han intervjuer personer som har stått Coetzee nær på 70-tallet, da han bodde i Sør-Afrika, men ikke hadde slått igjennom som forfatter.

Ut fra disse samtalene dannes et bilde av en mann som ikke har hatt evne til å åpne seg for andre mennesker, og som har mislykkes i de fleste av sine menneskelige relasjoner.

Coetzee er nådeløst selvutleverende og selvkritisk om livet og forfattergjerningen. Den dobbelte Bookerprisvinneren fikk sin tredje nominasjon for Sommer.

Jesu barndom

  • Originalt utgitt i 2013

En mann og en gutt har krysset havet og kommer til et nytt land. Her blir de tildelt et navn, alder og losji mens de lærer seg spansk.

Som Simón og David navigerer de seg fram til relokaliseringssenteret i sentrum av Novilla, hvor byråkratene behandler dem høflig, om enn ikke nødvendigvis hjelpsomt.

Simón finner seg en jobb ved kornmottaket på havnen. Arbeidet er uvant og slitsomt, men snart blir han kjent med de andre havnearbeiderne. I pausene har de filosofiske samtaler om arbeidets verdighet og ser ut til å trives.

Nå må han gjøre det han kan for å finne guttens mor. Han har i likhet med alle andre som kommer til dette nye landet, fått hukommelsen hvisket ut.

Jesu skoledager

  • Originalt utgitt i 2016

Jesu skoledager fortsetter Coetzee fortellingen om den lille gutten Davíd, som sammen med Simón og Inés har flyttet til den lille byen Estrella. Davíd er en gutt som stiller spørsmål ved alt og ikke liker å innordne seg. Nå begynner han på det lille, private Akademiet for dans og ser ut til å finne seg godt til rette.

Men kanskje viktigere enn plott er dette en bok som forholder seg til filosofiske spørsmål: Hva er kjærlighet? Frihet? Begjær? Å være et menneske?

Som i sine tidligere bøker skriver Coetzee knapt og sterkt og med en suveren kjennskap til litteraturen og kulturhistorien, på en måte som få andre kan måle seg med i dag.

Han drar opp grunnleggende universelle problemstillinger rundt hvordan det er å vokse opp og utvikle seg som menneske, og å stadig bli dratt mellom følelser og intellekt.

Jesu død

  • Originalt utgitt i 2019

David er en veslevoksen gutt på 10 år, god i fotball og elsker å spille sammen med vennene sine. Faren hans, Simón og hunden Bolívar pleier å se på mens moren, Inés jobber i en klesbutikk. David er en gutt som stiller spørsmål ved det meste og utfordrer sine foreldre og alle andre autoritetspersoner i sitt liv. På danseskolen danser han akkurat som han vil, han nekter å gjøre matteoppgaver og leser ingen andre bøker enn Don Quixote.

En dag invitere Julio Fabricante, bestyreren på et barnehjem i nærheten, ham og hans venner til å være med å lage et ordentlig fotballag. David bestemmer seg for å forlate foreldrene for å komme å bo hos Julio, men snart er han i ferd med å gå til grunne av en mystisk sykdom.

Jesu død fortsetter J.M. Coetzee å utforske mening i en verden tømt for minner, men full av spørsmål.

Her får du oversikt over J.M. Coetzees bøker som er tilgjengelig som lydbok.