Fra «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn

DiktNorske diktFra «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn

Ukas dikt er hentet fra en av årets sterkeste diktsamlinger, «Kvit, norsk mann» av Brynjulf Jung Tjønn. Det er en rørende og viktig bok.

Estimert lesetid 2min
Foto av Brynjulf Jung Tjønn
I sin nye diktsamling «Kvit, norsk mann» tydeliggjør Brynjulf Jung Tjønn for oss den rasismen som mange overser, både den skjulte og den synlige. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

kva vil du bli
når du blir stor?

eg vil bli
ein kvit, norsk mann

Med dette korte diktet åpner Brynjulf Jung Tjønns nye diktsamling Kvit, norsk mann.

I boken fortsetter forfatteren å skildre egne opplevelser av rasisme. Vi får lese om vonde barndomsopplevelser, men presenteres også for komiske scener – som seminarlederen som er bekymret for korona og spør om Tjønn har vært i Kina nylig.

Rasismen mange overser

Brynjulf Jung Tjønn ble adoptert fra Sør-Korea som barn, og har alltid merket at han ser annerledes ut, som han selv sier. Med pandemien – og bevissthet rundt rasisme og «Asian hate» – fikk han nye og vonde perspektiver på egen bakgrunn og oppvekst. Kvit, norsk mann handler om Norge og rasismen som mange overser, både den skjulte og den synlige.

Samlingen er uvanlig i norsk sammenheng, og representerer også en ny retning for forfatteren. Diktene henvender seg til et bredt publikum, og vil kunne brukes av alt fra skoleverket til antirasistiske aktivister. De vil også fungere i andre land, da situasjonene forfatteren beskriver – dessverre – er internasjonalt allmenngyldige.

Prisbelønt forfatter

For sin forrige roman fikk Jung Tjønn P2-lytternes romanpris, og han nådde helt nye lesere. Med Kvit, norsk mann gjør han noe nytt, samtidig som leserne vil kjenne igjen de jungtjønnske miljøene – som gårdslivet og livet i Oslo. Og, ikke minst, det ensomme mennesket som håper å få forståelse og finne et sted å føle seg hjemme.

Kvit, norsk mann trekker også linjer til andre som har opplevd rasisme. Under er kanskje bokens sterkeste dikt som også åpner for muligheter for fellesskap og samhold, når det verste skjer.

Fra Kvit, norsk mann

kven spring i mørkret
tre barn spring i mørkret
er det arve beheim karlsen
er det benjamin hermansen
er det johanne ihle-hansen
tre norske barn
med tre norske namn
karlsen
hermansen
ihle-hansen
tre barn spring i mørkret
eg spring ikkje i mørkret
eg sit i mørkret
og les om
arve
benjamin
johanne
eg skriv dei fram
på det lyse papiret
det kvite papiret

Se og hør Brynjulf Jung Tjønn selv lese diktet gjengitt over.