Fem miljøbøker for barn (som du kan låne på biblioteket)

Barn 10-12 årUkategorisertFem miljøbøker for barn (som du kan låne på biblioteket)

Black friday er en helsvart dag for miljøet. Her er de beste barnebøkene om miljø du kan låne på biblioteket.

Estimert lesetid 3min
Kollasj med miljøbøker for barn
Tidlig krøkes! Vi har samlet de beste barnebøkene som tar for seg miljøspørsmål – og alle kan lånes på biblioteket.

Parallelt med økende bekymring for global oppvarming, har den amerikanske forbruksfesttradisjonen «black friday» paradoksalt nok befestet seg som en merkedag også her hjemme.

Kanskje tyder det på at miljøkunnskapen ikke strekker helt til? Vel, heldigvis mangler det ikke på bøker som kan gjøre noe med det. Her har vi valgt ut et knippe av de beste miljøbøkene for barn, uten at det betyr at ikke du som voksen ikke kan lære noe, du også, altså.

Og du? Du finner helt sikkert disse på ditt nærmeste bibliotek. Heia gjenbruk!

Grønne greier av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

En fargerik og frisk tegneseriebok om miljø! Formatet vil være kjent for de som leser Aftenposten Junior, der Mathismoen og Jordal har prydet baksiden siden 2016. Her er det fakta og inspirasjon, og tips til hva man kan gjøre for miljøet.

Mathismoen er forresten aktuell med den fine bildeboka Trettitre norske trær, for de litt mer voksne.

Streik for klimaet av Greta Thunberg

En hel generasjons talsperson og inspirator: Greta Thunberg trenger knapt noen introduksjon. De kraftfulle talene hennes samlet og oversatt til norsk i denne boka for de litt større barna.

Gjennomgangsmantraet «Jeg vil at dere skal få panikk» treffer like godt i bokform, og her får man også stoppet opp og tenkt over argumentene den unge jenta bruker.

Inkluderer talene holdt i blant annet FN-forsamlingen, EU-parliamentet og klimatoppmøtet i Davos.

Søppel-plasten i havet av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen

Havet er i ferd med å bli en søppeldynge. Plastproblemet har engasjert voldsomt de siste årene, og her gir Kirsti Blom en lettlest og engasjerende innføring. Vet du hva forskjellen på makro-, mikro-, og nano-plast er? Det vil du etter å ha lest denne.

Med seg på laget har Blom seniorforsker ved Polarinstituttet Geir Wing Gabrielsen, så dette er harde fakta.

Miljøboka av Laurie David og Cambria Gordon

Denne boka var tidlig ute (vel, i alle fall i forhold til hvor langt vi har kommet – den kom i 2007) med å forklare klimaendringene til barn. Med undertittelen «Alt om global oppvarming» er dette virkelig et oppslagsverk for store og små. En grundig og stor bibel med alt man skulle lure på, enkelt og tilgjengelig skrevet og presentert.

Dronninga kallar av Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer

Bienes historie for barn? En morsom fortelling om et biesamfunn truet av utryddelse. Per Olav Kaldestads tekst og Hilde Kramers illustrasjonar er tett vevet sammen i skildringen av biene sin verden.

Nalina Marie Lund i Barnebokkritikk.no skriver om boka: «Jeg vil særlig trekke frem to kvaliteter ved Dronninga kallar. Det ene har å gjøre med miljøaspektet. […] Kaldestad og Kramer unngår […] å være moraliserende, men lar tekst og illustrasjon åpne for ettertanke og samtale om hvordan menneskenes handlinger kan påvirke miljøet.»