Åtte bøker for barn som vil lære mer om naturen

Barn 4-6 årBarn 4-6 årÅtte bøker for barn som vil lære mer om naturen

Med våren i anmars er naturen snart full av morsomme ting å utforske! Her er åtte tips til inspirerende barnebøker om natur.

Estimert lesetid 4min
Barn som leker ute
Tida går fort når barna er ute i naturen! Her får dere tips til inspirerende bøker om norsk natur. (Foto: NTB/Steinar Haugberg)

Det spirer og gror der ute, og i tiden foran oss er det mye spennende å oppdage ute i naturen. Ta med barna ut på tur, enten det blir utflukt i nærmiljøet eller lengre turer. Her har vi samlet noen bøker som kan inspirere hele familien til å komme seg ut.

Småfolkbøkene av Marit Røgeberg Ertzeid har blitt veldig populære hos barnehagene, og i den siste utgaven er det skogen barna kan utforske nærmere.

For de litt større barna er kanskje Fugler i skogen noe. Her kan 6-12-åringene lete etter ulike fugler ved hjelp av grafikk som kan minne om spillet Pokémon.

For de som liker å binde blomster selv er den nydelige boka Hemulens herbarium fra Tove Janssons Mummiunivers ute nå.

Gode tips til turen i hakkespettboka

Harvests hakkespettbok handler om å være ute i naturen sammen med barn, og hva man kan finne på av morsomme og lærerike aktiviteter. Den er full av små og store historier, av bilder, tips og turforslag og passer både for den erfarne turfamilien og for de familiene som ennå ikke har kommet seg ut. Med denne boka håper forfatterne å inspirere småbarnsfamilien til å komme seg mer ut i naturen.

Her kan du bestille Harvest hakkespettbok på tilbud!

Skogen for små folk

Småfolkbøkene er faktabøker som passer for barn fra to år og oppover til de yngste skolebarna. I den siste Småfolk-boka lærer barna om skogen og om elg, maur, blåbær, forskjellige trær og andre kjente arter. Her kommer dere tett på naturen, gjennom store nærbilder og uvanlige fakta. Visste dere for eksempel at trær og sopp er gode venner, og at mauren kan trylle?

Spennende småkryp

I samme serie følger også boka Småkryp for småfolk hvor dere kan lære mer om småkrypene i norsk natur, og de finnes det mange av! Her er både biller, edderkopper, fluer, humler, marihøner, maur, meitemark, mygg, snegler, sommerfugl, stankelbein og veps. Faktaene er fortalt på en lettforståelig måte, med fine nærbilder av insektene.

Her finnere dere alle Småfolk-bøkene.

Gjør turen til en lek

Fugler i skogen er en kul bok full av morsomme illustrasjoner som passer for spill-generasjonen. I denne lærer barna å kjenne igjen de vanligste fuglene i Skandinavia, som svarttrosten, rødstrupa og kråka. Her får dere vite hvordan fuglene ser ut, hvor de bor og hva de spiser. En moderne, inspirerende og brukervennlig fuglebok. Hvorfor ikke lage en konkurranse om hvor mange fugler dere finner på turen?

En liten skatt

Her er en liten perle til de som både er glad i natur og i Mummiuniverset. I Hemulens herbarium kan du lese om rundt hundre vanlige nordiske planter. Fra blomster og gress til skogstyper og andre biotoper. Boka er illustrert med klassiske skoleplansjer og har mange fine illustrasjoner fra Mummidalen. Her får dere også vite hvordan man lager en plantepresse, i tillegg finnes det sider til å oppbevare egne plantefunn. Rundt boka finnes et vakkert bånd som binder boken sammen, slik at alle skatter dere har samlet holdes på plass.

De skumle dyrene i norsk natur

Norske rovdyr
Kjetil Bevanger

Hvorfor ikke kombinere lesetrening med litt inspirerende kunnskap om naturen? Løveungen Norske rovdyr passer for de aller ferskeste leserne. De norske rovdyrene har både spisse tenner og skarpe klør. Dyrene er kanskje ikke så lette å få øye på, men de finnes alle sammen der ute i den norske naturen. Og skulle man være så heldig at man senere møter et rovdyr på turen, er det bare å sitte stille og beundre synet.

En myldrefortelling fra skogen

Alle tre i skogen er en fargerik og fantasifull myldrefortelling om å dra ut i skogen for å lete etter kosedyr som har forsvunnet. Den er på rim og passer godt for de som er 3-6 år og øver på språk. I boka møter vi Ane, Brage og Vera som leter etter Brumle og Reven. Men i skogen er de ikke alene og mye rart kan skje. Det er Nora Brech som har laget de nydelige illustrasjonene.

Elgen, skogens konge

Elgen er et majestetisk dyr som dere kanskje har sett ute på bilturen. Men hva driver den egentlig på med inne i skogen? I Skogens konge kan du lese om hvor elgen bor og hva den spiser, men også om hvordan elgmelk smaker og hvorfor elgens mage produserer 400 liter gass i døgnet. Du kan til og med lære deg å lokke på elgen, det er kanskje noe å teste når dere er ute på tur senere?