Hjelp kloden: Fem ting barn kan gjøre for miljøet

BarnebøkerFaktabøker for barnHjelp kloden: Fem ting barn kan gjøre for miljøet

Miljøagentenes nye bok «Hjelp kloden!» er full av gode tips for miljøengasjerte barn. Her er fem konkrete og gjennomførbare ting barna kan gjøre for miljøet.

Estimert lesetid 4min
Tre barn holder hender og ser utover slette og skog
Organisasjonen Miljøagentene opplever at stadig flere barn har behov for å gjøre noe for miljøet. Nå har de laget en egen miljøguide som er lett å bruke i hverdagen. (Foto: Markus Spiske/Unsplash)

Når barn hører om klimaendringene på nyhetene, er manges reaksjon en umiddelbar lyst til eller behov for å gjøre noe for miljøet. Det har organisasjonen Miljøagentene erfart. De er opptatt av å lytte til barna, og gi håp om endring. Derfor har de blant annet laget en guide til miljøengasjerte barn, i form av boka Hjelp kloden!.

I denne boka finnes masse tips og triks til hvordan barn kan hjelpe kloden, mange av dem uten videre forberedelser. Dessuten er det mange gode forklaringer på hvordan klimaet og miljøet fungerer i samspill med oss mennesker. Det er faktisk ikke så mye som skal til, for å få ned forbruket vårt av varer og energi og dermed belaste naturen mindre.

Her får dere fem gjennomførbare tips fra boka!

1. Sykle mer

Mye av forurensningen av lufta foregår i nærmiljøet. Derfor kan vi hjelpe til med å gå, sykle og reise kollektivt. Da blir utslippet av CO2 nitrogenoksid og svevestøv mindre.

Hva med å foreslå en sykkelferie til sommeren? Da kommer dere dessuten i bedre form, så det er jo en vinn-vinn situasjon.

Og PS. Be de voksne skru av motoren når bilen står stille (at det går an altså!)

Få med deg familien på sykkeltur i sommer! Da sparer dere miljøet og blir samtidig i god form! Her er en gjeng friskuser fra Herøy på Helgeland (foto: Erlend Haarberg/Visit Helgeland)

2. Bytt ut produkter på badet

I de senere årene har vi fått et kjempeproblem med plast i havet. Til og med på norske strender skylles det opp søppel og plast. Her er det også små endringer i våre vaner som kan hjelpe havet.

Ikke bruk sjampo, hudkreme, tannkrem og sminke som inneholder mikroplast. Se heller etter produkter som er svanemerket. Hold dere også unna unødvendige plastprodukter som Q-tips og sugerør. Vi trenger heller ikke å bruke bestikk, kopper og fat i plast.

Ps. Dropp også klærne som er laget av plast! Se på lappen etter polyester, akryl, nylon og elastane, finn heller andre alternativer.

3. Ta pause fra Internett

Det er dessverre også miljøet som betaler prisen av strømforbruket vårt. Vi kan derfor hjelpe det med å minske bruken av strøm. Og det er slett ikke så vanskelig!

Slå av elektriske apparater som ikke er i bruk, og fyll opp vaskemaskiner før de settes på. Prøv å bruk spilltiden til noe som ikke krever strøm! Tenk at bare å være på nett er ganske strømkrevende.

(Illustrasjon Lise I. Osvoll)
Det er mange måter vi kan hjelpe kloden på, noe av det første vi kan gjøre er å få ned forbruket (Illustrasjon Lise I. Osvoll)

4. Plant et tre

Har dere muligheten til det, kan dere plante et nytt tre – for er det en ting som er sikkert, så er det at trær hjelper oss til å holde luften ren.

Trær og planter tar opp CO2 fra lufta og gjør om dette til karbon. Mens treet vokser tar det til seg CO2 som det lagrer. Derfor; jo flere trær på kloden, jo mindre CO2 blir det i lufta!

5. Spis kortreist mat

Mat er viktig og livsnødvendig for oss, vi må spise. Her er smarte måter å gjøre det på:

Vi kan spise mat som er laget nær oss. Kortreist mat sparer miljøet for lange transportetapper. Det blir mindre forurensning og du støtter bøndene som bor i nærheten av deg!

Det er også lurt å spise mat etter hva slags sesong vi er i. Altså å kjøpe mat som er moden når du når du skal spise dem. Så slipper vi å transportere mat fra andre siden av verden for at du skal spise noe som det ikke er sesong for her.

Kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler hører ikke akkurat så fristende ut å spise, eller? Kjøper du økologisk mat når du kan, så slipper du det. Og hvis det blir noe til overs etter middagen, ikke kast den, det kan bli god restemat senere.