Påskekrim for barn: 11 gode tips

BarnebøkerBarn 10-12 årPåskekrim for barn: 11 gode tips

Ingenting gjør så mye for barns leselyst som spennende mysterier! Det vekker både nysgjerrighet og engasjement å løse krimgåter. Her får dere mange gode tips til påskeferien.

Estimert lesetid 6min
Jente som leser
Oppmuntre barna til lesing med en skikkelig spennende krimbok. Dem er det heldigvis ganske mange av! (Foto: Unsplash/Johnny Mcclung.)

Krim er ikke bare poppis blant voksenlesere; barnebokserier der unge detektiver løser spennende mysterier nærmest flyr ut av bokhandelen. Ingenting er som å bli oppslukt av et skikkelig mysterium!

Vi har dykket ned i barnebokverdenen der detektiver, skurker og hemmelige agenter regjerer, og valgt ut det beste sjangeren har å by på for unge lesere. Her møter dere blant annet den Netflix-aktuelle lillesøsteren til Sherlock Holmes: Hun er kanskje den vittigste og modigste heltinnen for øyeblikket!

Møt en ny heltinne – Enola Holmes

Møt lillesøsteren til Sherlock Holmes. Hun er den vittigste og kanskje mest spennende heltinnen vi har akkurat nå! Den første boka, Den forsvunnen markien , finnes også nå på Netflix som film.

Enola Holmes er 14 år og er som sin bror en mester på å løse mysterier. I denne første boka Den forsvunnen markien oppdager hun at moren hennes har fosvunnet. Hun bestemmer seg for å lete etter henne og reiser til London. Hvorfor har moren forsvunnet, og ønsker hun egentlig å bli funnet?

På jakt etter Sherlock Holmes

Også oppfølgeren, Den venstrehendte damen, er ute nå. Og i denne boka er det sin egen bror hun gjemmer seg for – den berømte detektiven Sherlock Holmes. Samtidig har Lady Cecily sporløst forsvunnet. Men mens hun prøver å oppklare mysteriet, oppdager Enola ting hun ikke burde vite noe om.

Dette er en oppvakt, modig og morsom serie som passer barn i alderen 9-12 år.

Jens Lapidus skriver for barn

Krimforfatter Jens Lapidus er kjent for mange voksne krimlesere, og nå er han aktuell med den spennende og morsomme serien Dillstad-banden. Vi møter Jonathan, som har mest lyst til å sitte på rommet sitt og mekke på oppfinnelser. Men så flytter Zasha inn i blokka, og alt blir annerledes. De danner sin egen bande – en bande som jobber i det godes tjeneste. Snart får de også et nytt medlem inn i banden, nemlig Lotta, som kan kaste lengre og høyere enn noen andre! I andre bok i serien, Juvelkuppet, blir Zasha lurt for penger, samtidig som Rick skryter av alle tingene sine. Bøkene passer perfekt for 6-10 åringer.

Fra forfatteren av LasseMaja

Bøkene om monsterdetektiven Nelly Rapp passer for den samme aldersgruppa som Dillstadbanden. Bøkene er skrevet av Martin Widmark, forfatteren bak den populære serien LasseMajas Detektivbyrå. Bøkene om Nelly Rapp er både spennende, morsomme og lettleste. I Nelly Rapp og det hemmelige biblioteket er Nelly og Valle på besøk hos onkel Hannibal i hans store murhus, Monsterskolen. En merkelig greve kommer for å få hjelp til å finne ut mer om slekta si. Finnes det noen ledetråder i det store biblioteket? Visstnok er det noen hemmelige rom der, og det er her Nellys eventyr i riddertiden starter.

For de sjakkinteresserte

Magnus Carlsen og sjakkmorderen inneholder alt som skal til for en spennende historie: et mord og et sjakkgeni. En seriemorder ryster Oslo og politiet står på bar bakke. Det eneste sporet de har er en sjakkbrikke i ofrenes hender. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen?

Den berømte sjakkspilleren ender opp i en katt-og-mus lek med seriemorderen, hvor morderen stadig ligger et trekk foran. Med denne boka ble forfatter og illustratør stemt frem som superfinalist til Bokslukerprisen 2020!

For barna som elsker dyr

Nora er superglad i dyr og blir utrolig lykkelig når hun blir tatt opp som aspirant i Dyrenes detektivbyrå. Her løser hun dyrerelaterte mysterier sammen med den hyperaktive minken Mirja og den pensjonerte mesterdetektiven Carl Berner.

Kattungen til en jente i klassen til Nora blir borte og Nora blir selv mistenkt for å stå bak. Dyrenes detektivbyrå har fått en viktig sak! Kattenapperen er første bok i denne nye krimserien for barn. Forfatter Endre Lund Eriksen står blant annet bak de populære bøkene om Pitbull-Terje. Nå har han laget denne krimserien i samarbeid med Gisle Normann Melhus og med illustrasjoner av Regine Toften Holst.

Nordiske yndlingsdetektiver

Lasse og Maja driver et fremgangsrikt detektivbyrå sammen i den lille byen Valleby i Sverige. Her hjelper de politimesteren med å løse nye mysterier. LasseMajas detektivbyrå er en favoritt både som tv-serie og krimbøker for barn både i Norge og Sverige. I den siste boken, Filmmysteriet, skal det være en filminnspilling i Valleby. Men om natten skjer det et innbrudd, veldig beleilig da, at politimesteren er opptatt med innspillingen. Med andre ord; et perfekt mysterium for Lasse og Maja å gå løs på!

Ga opp fotball og ble detektiv

I Detektivene på Torshov treffer vi Kim som går i sjette klasse. Fotballkarrieren går ikke å bra som han hadde tenkt håpet. Derfor satser han heller på en detektivklubb sammen med vennene Pølsa, Aryan og Heidi. De møtes på tørkeloftet i bygården hvor de bor, snakker sammen via walkietalkie og studerer Den Store Detektiv-håndboka ivrig.  I første bind i serien, Det forsvunne perlekjede, settes gjengen på prøve når fru Abrahamsens perlekjede blir borte.

En perfekt antihelt og snushane

Tore Aurstad og Carina Westberg er allerede godt etablert som krimforfattere for voksne. Nå skriver de krim for barn. Med Snushanen Hilmar – Mordet i hønsegården har de laget en ny krimsjanger, nemlig «chicken noir». Snushanen Hilmar liker, som flere detektiver vi kjenner til, å nippe i cocktails på sitt lokale stamsted. Noen ganger må han likevel lette på stjerten for å løse et mysterium. Hanen Gregory blir nemlig funnet drept. «Den stakkars fyren lå livløs på bakken og gapte.» Men hvem kunne gjøre noe så grusomt og hva om Snushanen Hilmar er den neste?

Snushanen Hilmar er en blanding av Dick Tracy og Philip Marlowe i hanedrakt. Dette er første bok ut i en ny krimserie for barn. Bøkene er illustrert av Regine Toften Holst.

Agentkrim fra Arne Svingen

I Flukten til verdens ende møter vi Elvin Griff som gikk på en hemmelig agentskole – før han bestemte seg for å rømme. Nå forsøker myndighetene å finne ham. Dette er en skikkelig spennende bok for de som liker å lese om agenter med hemmelige evner.

Hva er det med de rare naboene?

Gulliver har flyttet inn i et rart hus fullt av hemmeligheter og rare naboer. Naboen Topsy bor for eksempel sammen med en liten trøffelgris i etasjen over. Men hvem er hun egentlig? Så har du Arne som aldri går ut av huset, men likevel er ekspert på måker. Gulliver Blitz og mysteriet med Professor Uglehus er et eventyr og et klassisk mysterium.

Skrevet og illustrert av Ragnhild Brochmann, kjent som estetiker og moteekspert i Morgenbladet og i NRK-serien Ting!