Lasse og Maja utfordres av en ny detektiv i Valleby

BarnebøkerBarn 4-6 årLasse og Maja utfordres av en ny detektiv i Valleby

I den nye boka om det populære radarparet LasseMaja dukker en ukjent konkurrent opp. Hvem er den nye detektiven i Valleby? Og har han rent mel i posen?

Estimert lesetid 4min
Illustrasjon fra LasseMaja
Fortellingene om Lasse og Maja har allerede solgt over ti millioner bøker, og er oversatt over hele verden.

Liker barna dine Detektivbyrå? Da må dere sjekke ut LasseMaja-serien, bestående av spennende bøker hvor barna inviteres til å bli med på å løse krimsaker i Valleby.

Til sammen har det utkommet hele 29 bøker i serien om Lasse og Maja, og de begeistrer stadig nye oppvoksende generasjoner.

I den siste boka Detektivmysteriet utfordres Lasse og Maja imidlertid av en ny tilsynelatende superdetektiv: Torkel Naut. Han dukker opp og løser mysteriet i ekpressfart. Men er han den han utgir seg for?

Bykart og persongalleri

Lasse og Maja er to smartinger, ofte ender de opp med å lære de voksne et og annet også. Alle bøkene består av et oversiktelig persongalleri og et bykart over Valleby.

Mysteriene er ofte ikke lettløste, men det kreves litt grubling for å komme til løsningen. Teksten er imidlertid lettlest, og det er en gjennomgående humoristisk undertone i bøkene.

Her er persongalleriet til den nye boken «Filmmysteriet». Her får Randolf Larsson mulighet til å prøve seg som skuespiller.

Ny bok: Detektivmysteriet

Lasse og Maja har løst mange mysterier i Valleby. Denne gangen får de en utfordrer! Etter at et verdifullt maleri blir stjålet, dukker plutselig en ny detektiv opp! Han heter Torkel Naut og løser saken i ekspressfart. Han imponerer alle på sin vei, men ikke Lasse og Maja. Er det sjalu eller er det noe som skurrer med den nye mesterdetektiven? Mysteriet er lettlest, men ikke lettløst! Det er nok en morsom, men underfundig bok fra Martin Widmark.

Filmmysteriet

I den nye boken skal det være filminnspilling i Valleby, og alle er nysgjerrige. Politimesteren blir tilbudt en liten rolle i filmen. Men for å få rollen må han gå med på å bli låst inne i et bur en hel natt, for å komme i kontakt med sine følelser og komme inn i rollen…

Den sammen natten skjer det et innbrudd hos optikeren. Med andre ord; et perfekt mysterium for Lasse og Maja å gå løs på!

Finurlige intriger

Redaktøren for LasseMaja-serien i Norge, Anne Krogh, er imponert over hva Widmark har fått til med radarparet:

– Språket han bruker er enkelt, men intrigene er gjennomtenkte og finurlige. Dette, sammen med de morsomme og rufsete illustrasjonene, gjør bøkene til uimotståelige eventyr. Her får man en god blanding av spenning og humor, sier hun.

Det har kommet en rekke bøker i serien på norsk, og de er svært populære her til lands.

Foregår det noe muffins?

I en av de siste utgivelsene gir Lasse og Maja gode råd til andre små detektiver.

Kanskje barna dine allerede er på sporet av saker og ting som kan være mistenksomme hjemme…? I LasseMajas Detektivhåndbok deler de sine gode knep og tips til å starte eget detektivbyrå.

Blant annet lærer de deg hvordan du undersøker åsted, intervjuer vitner og finner skjulte motiver.

Flere saker å bryne seg på

I Sølvmysteriet er det mystiske ting som forgår utenfor kirken på nattestid. Den arkeologiske utgravningen har tydelig hatt ulovlig besøk. Det er mange som ikke liker utgravingen, og det er også en del som har svært stor interesse av den. Lasse og Maja må grave dypt for å komme til bunns i denne saken.

Et mystisk arrangement

De som kommer til sjokoladesmaking på slottet får et fantastisk tilbud i boken Slottsmysteriet. Det eneste deltakerne trenger å gjøre er å satse litt penger. Lasse og Maja blir mistenksomme, her er noe som ikke stemmer.

Flere filmer om LasseMaja

Sist år ble LasseMajas Detektivhåndbok kåret til Årets barnekrim i Sverige. Denne vinteren kommer en ny film om Lasse og Maja i Sverige. Flere filmer har blitt laget om radarparet, blant andre Det första mysteriet med Johan Rheborg (som mange kjenner fra Solsidan), som kom i fjor.

Denne vinteren slippes en ny, svensk film om LasseMaja.