Turids sommerboktips: – Så lenge det er bra, kan jeg gjerne fortape meg i en snøstorm på stranda

SkjønnlitteraturTurids sommerboktips: – Så lenge det er bra, kan jeg gjerne fortape meg i en snøstorm på stranda

Etter at barna har lagt seg, har Turid Oline Hepsø tid til å tjuvstarte på noen av høstens kommende romaner – og kan røpe at vi har mye å glede oss til.

Estimert lesetid 3min
Fotokollasj av sommerbøker og Turid Oline Hepsø med teksten Redaksjonens sommerboktips
Turid Oline Hepsø har ansvaret for skjønnlitteraturen i Boktips-redaksjonen. I sommer har hun sniklest noen av høstens utgivelser. (Foto: Privat)

«En fordel med sommeren var at ettersom hver dag ble lysere, fikk vi mer tid til å lese», skrev Jeanette Walls i bestselgeren Krystallslottet. Heldigvis lever vi i en tid der sollyset ikke trenger å være en begrensning for lesingen, men en ting er likevel sikkert: Sommeren er som laget for å lese bøker. I parken, på stranda, på hytta eller på tog eller fly: Det finnes en perfekt bok for alle late sommerdager. Men trenger du inspirasjon eller tips, er vi her for å hjelpe. I spalta «Redaksjonens sommerboktips» blir du gjennom sommeren kjent med oss som jobber med Boktips.no og våre heteste sommertips.

Tidligere i Redaksjonens sommerboktips:

Denne uka er det skjønnlitteratur-ansvarlig Turid Oline Hepsø som forteller om sin lesesommer.

– Saltvann, markjordbær og sauer i veien

Foto av Turid Oline Hepsø
Turid Oline Hepsø slår et slag for Rogaland – og for noen av høstens kommende romaner. (Foto: Privat)

– Tre ting som er sommer for deg?

– Hvis jeg må plukke tre, velger jeg saltvann, markjordbær og sauer i veien. Tipper jeg har dette til felles med uhorvelig mange andre nordmenn, men disse (mer eller mindre i kombinasjon) gir meg iallfall den ultimate sommerstemninga. For å skille meg litt ut, slenger jeg på en ting til, hvis jeg får lov: Dagstur til ett eller annet fint sted i Rogaland (det er så mange!!) med moder’n og div. fra svigers-familien. Det er blitt en tradisjon. I år var vi på Kvitsøy ute i havgapet, for et nydelig sted (mange sauer har de også).

Hvor finner vi deg i sommer?

– Rogaland er fast innslag, siden jeg på sett og vis er fra Stavanger. Og er veldig takknemlig for at vi alltid får henge på svigers’ herlige hytte ved sjøen på nydelige Børøy i Ryfylke. Før Vestlandet, var vi på en liten rundtur til Danmark med København og Legoland som høydepunkt (hilsen småbarnsmor). I etterpåklokskapens lys burde vi nok besøkt Legoland før København, Tivoli går de fleste fornøyelsesparker en høy gang.

Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?

– I bilen (hvis veien ikke er svingete), hjemme på verandaen, og generelt om kvelden, når jentene mine er i seng. Det går ofte litt i ett på dagtid.

Hva utgjør den perfekte sommerboka?

– Oj, bortsett fra ekstremt sommerlige bøker, som Tove Janssons Sommerboken, liker jeg egentlig det samme, enten det er vår, sommer, høst eller vinter. Så lenge det er bra, kan jeg gjerne fortape meg i en snøstorm på stranda.

Hvilke bøker pakker du i kofferten i sommer?

– Bare tre fysiske bøker har ligget i feriebagen min denne sommeren: Maria Navarro Skarangers Emily forever, forhåndseksemplaret av kommende Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus og Sommerquiz. På skjerm, derimot, har jeg hatt en haug liggende. Bl.a. Ingeborg Arvolas rykende ferske Kniven i ilden og Vigdis Hjorths kommende Femten år. Elsket begge to.