Kristoffers sommerboktips: – Ikke start med «Ulysses»

SkjønnlitteraturKristoffers sommerboktips: – Ikke start med «Ulysses»

Tre kritikerroste romaner i en nyinnkjøpt (og alt for stor) daybed. Dét er Kristoffer Kringlebotns lesesommer.

Estimert lesetid 5min
Sommerlig foto med teksten «Redaksjonens sommerboktips» og foto av Kristoffer Kringlebotn

«En fordel med sommeren var at ettersom hver dag ble lysere, fikk vi mer tid til å lese», skrev Jeanette Walls bestselgeren Krystallslottet. Heldigvis lever vi i en tid der sollyset ikke trenger å være en begrensning for lesingen, men en ting er likevel sikkert: Sommeren er som laget for å lese bøker. I parken, på stranda, på hytta eller på tog eller fly: Det finnes en perfekt bok for alle late sommerdager. Men trenger du inspirasjon eller tips, er vi her for å hjelpe.

I spalta «Redaksjonens sommerboktips» blir du gjennom sommeren kjent med oss som jobber med Boktips.no og våre heteste sommertips.

Forrige uke delte TikTok- og barnebok-ansvarlig Trine Weydahl sine tips. Denne uka er det sakprosa-ansvarlig Kristoffer Kringlebotn som forteller om sin lesesommer.

Startet sommeren med en ganske så sær bok

Tre ting som er sommer for deg?

(Foto: Privat)

– Siden dette tross alt er en spalte som handler om bøker, velger jeg å si bøker som første svar på dette spørsmålet. Det er jo heller ikke løgn, da sommeren helt klart er den tiden av året hvor jeg leser aller flest bøker (ikke ulikt mange andre i dette landet.) Det har selvsagt med tid å gjøre, men også noe med stemningen. Det er bare lettere å lese når luften er varm, og samfunnet går litt saktere enn ellers. Ellers må jeg også si at sommeren er lite verdt uten x antall dager i park med noen (eller mange) pils og overpriset take-away levert på sykkel.

Hvor finner vi deg i sommer?

– I sommer skal jeg være mye i Oslo, og det er langt fra noe jeg er misfornøyd med. Jeg jobber riktignok en del, men skal likevel klare å få lagt ned en del timer på Sørenga, eller i en av Oslos mange parker. Tidlig i sommer var jeg også på en liten Danmarkstur (noe som alltid er digg), og litt senere i sommer skal jeg faktisk på festivalen Vinjerock. Og ja, da blir det en rekke instagrambilder fra fjellet og det får dere bare leve med.

Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?

– Selv om jeg jo da liker både park og brygge, må jeg si at min egen balkong er riktig svar på dette spørsmålet. Vi har nemlig kjøpt en (alt for stor) daybed, som er helt fantastisk å ligge i. I tillegg har balkongen en stor markise, så om luften er varm nok, kan man også ligge der i skyggen, noe jeg ofte setter stor pris på.



Hva utgjør den perfekte sommerboka?

– Det varierer veldig synes jeg. Det viktigste er at man starter med en bok som gir leselyst, slik at man får i gang lesekjøret. Hvis man for eksempel starter med Ulysses, eller noe i den duren, kan man være temmelig sikker på at det også blir den eneste boken man (nesten) fullfører. Start heller med noe med litt driv, så kan man heller gjøre det tyngre etterhvert. Det tenker jeg i alle fall.

Hvilke bøker pakker du i kofferten i sommer?

Anomalien av Hervé Le Tellier

– Jeg startet denne sommeren med å lese en ganske så sær bok, som heter Anomalien og er skrevet av den franske forfatteren Hervé Le Tellier. Det er en slags thriller, som også beveger seg godt inn i både metafysikken, science fiksjon med en god dose absurde vendinger. Den ble da fortært i nettopp Danmark, og passer spesielt godt sammen med en grønn Tuborg i en hyggelig dansk glassflaske.

Tilintetgjøre av Michelle Houellebecq

– Det er jo alltid en liten begivenhet når Michelle Houellebecq kommer med en ny roman. Denne gangen var det likevel mange som ble litt svett i panna da de til sin forskrekkelse fikk se at hans nye bok tilintetgjøre ikke var en kort og grei bok på 200 sider (som han tidligere har skrevet mange av), men en mastodont på godt over 600 sider. Jeg kan likevel nå berolige alle med at denne boken går unna raskere enn billettsalget til alle andre flyselskap enn SAS. Tilintetgjøre byr på klassisk Houellebecq-språk, men også en dyptgående og engasjerende historie fra samtidens Frankrike. Anbefales!

Familieleksikon av Natalia Ginzburg

– Denne boka har jeg lenge tenkt at jeg skulle lese. Da den kom på norsk i fjor var det stor ståhei, og glimerende kritikker fra ende til annen. Nå har jeg da altså endelig fått tid til å lese Familieleksikon av den italienske forfatteren Natalia Ginzburg og kan konkludere med at den lever opp til hypen. Det er få steder det er finere å være i sommer, enn i denne litt skrudde og kompliserte italienske familien. Topp sommerlektyre.

– Ellers blir det å lese meg gjennom en rekke ulike bokmanus som skal bli til bøker til høsten. Jeg kan avsløre så mye som at denne bokhøsten blir fantastisk, så det er bare å glede seg – men la oss likevel glede oss over sommeren først.

God sommer, og god lesing!

Flere sommerboktips kommer neste uke. I mellomtiden kan du jo for eksempel begynne å følge Cappelen Damm på TikTok?

@cappelendamm Dette er så sykt.. #booktok #cappelendamm #booktoker #books #bookish #bookworm #bookclub #bookrecommendations #bookrecs #storytime #truecrime ♬ original sound – cappelendamm