Saabye troner på toppen av listene

LyrikkRomanerSaabye troner på toppen av listene

Lars Saabye Christensen topper to bestselgerlister, Grethe Bøes «Mayday» er Norges mestselgende krimroman, Trygve Skaug er den mestselgende poeten og Tore Renberg kan feire et halvt år på bestselgerlistene.

Estimert lesetid 4min
Foto av Lars Saabye Christensen
Lars Saabye Christensen er den som selger aller flest bøker i Norge for tiden med «En tilfeldig nordmann». (Foto: Michal Piwnicki)

Vi kan drømme om at det kun er 100 dager igjen før vi kan gå sommeren lyst i møte. I mellomtiden er det masse å glede seg over i bokvåren for Norges største og viktigste forlag Cappelen Damm. Hver fredag offentliggjør Bokhandlerforeningen sine bestselgerlister, og her er det mye å glede seg over. Lars Saabye Christensens En tilfeldig nordmann har førsteplassen både for skjønnlitteratur og for e-bøker, Grethe Bøes Mayday er den mestselgende krimromanen, Trygve Skaug er fortsatt Norges mestselgende poet. Han har to bøker på listene denne uka. Mens Tore Renberg kan feire sin 26 uker med Tollak til Ingeborg på listen.

Dobbeltseier til Saabye

Lars Saabye Christensens nye roman har fått en fantastisk mottakelse hos både leserne og kritikerne. I En tilfeldig nordmann møter vi byråkraten Gordon Mo. Stort sett er han det man fort kan betegne som «grå». Men det syder inni ham, og noen ganger koker det rett og slett over.

Romanen er en satire over vår samtid og en overskuddsroman med den umiskjennelige brodden og varmen vi kjenner så godt fra Saabye Christensens hånd. Nettavisen ga boka terningkast 6, mens både VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad og Bok365 trillet 5’ere.

Leserne er minst like begeistret som kritikerne. For andre uke på rad topper nå En tilfeldig nordmann Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur og for e-bøker.

Norges mestselgende krim

Grethe Bøes Mayday har tatt Norge med storm. Det er en brennende aktuell thriller med handling fra Arktis. Også her har anmelderne forsøkt å gå gjennom lydmuren med F-16 piloten Ylva Nordahl for å beskrive sin begeistring. Cathrine Krøger i Dagbladet ga terningkast 5 og brukte tittelen: «Norsk krimsensasjon: Bravo!» om Mayday, og så begynte hun anmeldelsen slik: «Grethe Bøe brakdebuterer med en skremmende realistisk thriller, der Finnmark står i fare for å bli et nytt Krim.»

Tor Hammerø i Nettavisen var minst like begeistret: «den beste krimdebuten jeg har lest – noensinne. (…) Bøe griper tak i meg fra første side og slipper aldri.»

Tollak – et halvt år på bestselgerlisten

Noen av bokhøstens store vinnere ligger fortsatt på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. I dag kan vi gratulere Tore Renberg for at hans fantastiske roman Tollak til Ingeborg i dag kan feire et halvt år på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Anmelderne slåss om å juble mest elegant for Tollak til Ingeborg. Gabriel Michael Vossgraff Moro i VG var kanskje den som lyktes aller best med nettopp det: «dette er en energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!». Han mener Tore Renberg tegner «Et mannsportrett utenom det vanlige, der vold og ømhet balanserer hårfint på det rustne sagbladet. […] «Tollak til Ingeborg» er intet mindre enn en drivende god og ubehagelig litterær thriller.».

Norges mest populære poet

Trygve Skaug er Norges klart mest populære poet for tiden, og samtidig er han en av våre mest folkekjære artister. Skaug er en mester i det å uttrykke noe allmenngyldig om de vanskeligste og mest såre emnene på en enkel og uhøytidelig måte, både i sine dikt og i sine sanger. I vinter har du kunnet følge ham på TV2s «Hver gang vi møtes». Skaug er rett og slett blitt et litterært fenomen, noe hans over 150 000 følgere på Instagram daglig har glede av.

Da Trygve Skaug i 2019 ga ut sin første diktsamling på Cappelen Damm, Følg med nå, føyk den rett til topps på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for all skjønnlitteratur. Det skjer ikke hver uke at en diktsamling topper den listen, rettere sagt var det da 34 år siden sist. Forrige gang var i 1985, da Rolf Jacobsen toppet den samme listen med diktsamlingen Nattåpent. 1985 var for øvrig det året Trygve Skaug ble født.

I 2020 ga han ut to diktsamlinger, Ikke slipp og Hjemmekamp, og de havnet på hhv. første- og andreplass på bestselgerlisten for lyrikk. Begge disse samlingene er inne på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur denne uka.

Ny diktsamling av Trygve Skaug

Om noen få uker kommer Trygve Skaugs nye diktsamling ut. Opprykk inneholder mange nye dikt som aldri har vært utgitt i bokform før, i tillegg til et utvalg av de beste diktene fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. Som alltid formidler Trygve Skaug sine lune og kloke dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer hardt, mykt og bredt.