VGs kritiker går av skaftet for Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg»

SkjønnlitteraturRomanerVGs kritiker går av skaftet for Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg»

«Herre jemini, Tore!» skriver VG, mens nettavisen kaller den «Høstens sterkeste roman». Det spares ikke på lovordene i anmeldelsene av Tore Renbergs nye roman «Tollak til Ingeborg».

Estimert lesetid 3min
Fotocollage av Tore Renberg og boka hans "Tollak til Ingeborg"
Tore Renberg bok om Tollak, stabeisen som har holdt noe grusomt skjult for alle, og som nå må fortelle, er en uvanlig sterk roman, skal vi tro anmelderne. (Foto: Hilde Renberg Tunsberg)

Tore Renberg er ute med sin rykende ferske roman Tollak til Ingeborg, og det til stor jubel fra anmelderne. Flere av dem peker på at den er en av hans beste til nå, og VGs anmelder Gabriel Michael Vosgraff Moro er over seg av begeistring. Han triller en 6’er, og karakteriserer boka som «En rasende, ubehagelig og intens roman fra en av våre mest drevne fortellere.».

Kjøp Tollak til Ingeborg som e-bok her

– Herre jemini, Tore!

Videre skriver Moro i VG: «dette er en energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!». Han mener Tore Renberg tegner «Et mannsportrett utenom det vanlige, der vold og ømhet balanserer hårfint på det rustne sagbladet. […] «Tollak til Ingeborg» er intet mindre enn en drivende god og ubehagelig litterær thriller.».

Nettavisen triller også terningkast 6 og skriver:  «Renberg tar vel helt av om jeg innrømmer en ørliten Hamsun-assosiasjon her og der, men sånn ble det…..Løp og kjøp!»

Marta Norheim i NRK sparer heller ikke på rosen. Under overskrifta «Tore Renberg feirar 25-årsjubileum med formidabelt mannsportrett», fastslår hun bl.a. at «Tollak står som ein påle. […] Det er eit uhyre sterkt portrett og eit intenst familiedrama.».

Også Dagsavisens Gerd Elin Stava Sandve er begeistret: «Tollak til Ingeborg er ei fin feiring av 25-årsjubileet som forfattar. Det verkar som Tore er fint på sporet dei neste 25 åra også.».

– Mørkt og troverdig

Dagens Næringslivs anmelder Ellen Sofie Lauritzen åpner med overskrifa «Mørkt og troverdig fra Tore Renberg». Hun mener Renberg i denne romanen viderefører mørket og den imponerende innsikten i menneske-, eller mannesinnet fra Du er så lys-utgivelsen (2016). Hun fortsetter:

«Renberg styrer fint unna klisjeene. På 168 luftige og elegant komponerte sider skriver han frem en troverdig case-studie av en mannstype som strever med å finne sin plass, en figur det er så altfor lett å harselere med.».

I Framtida skriver anmelder Jannicke Totland at «Tollak til Ingeborg glir rett inn i Renberg si rekkje av moderne klassikarar og er absolutt ein av hausten sine høgdepunkt!», og at boka «osar av moden forteljarkunst.». Den er «Eit glimrande portrett av ein antihelt.».

En grusom hemmelighet

De kalte ham Tollak til Ingeborg. Den gamle, tidvis illsinte stabukken som bor oppe i dalsida, ved sagplassen. Alle vet at han hele livet har gjort ting på sin egen måte. Alle vet hva han gjorde med de guttene den gangen. Alle vet at ungene hans sjelden kommer på besøk. Alle vet at han tok til seg han de kalte Oddotosken, som forble barn selv når han ble voksen. Og alle husker den gode, lysende kona hans, Ingeborg, som han elska så høyt som noen mann kan elske ei kvinne. Men det er noe folk ikke vet.

Nå har ikke Tollak lenge igjen. Det er på tide å fortelle.