Bokhandlerne, leserne og kritikerne elsker Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg»

SkjønnlitteraturRomanerBokhandlerne, leserne og kritikerne elsker Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg»

«Herre jemini, Tore!» skrev VG og gav en 6’er, mens Nettavisen kalte den «Høstens sterkeste roman». Tore Renbergs «Tollak til Ingeborg» er elsket av kritikerne og leserne, og den vant den gjeve Bokhandlerprisen 2020.

Estimert lesetid 4min
Fotocollage av Tore Renberg og boken hans
Tore Renbergs bok om Tollak, stabeisen som har holdt noe grusomt skjult for alle, og som nå må fortelle, er en uvanlig sterk roman, skal vi tro både anmelderne og bokhandlerne. (Foto: Hilde Renberg Tunsberg)

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg ble hyllet av kritikerne da den ble lansert. Flere av mener det er Renbergs beste bok, og Nettavisen kalte den «Høstens sterkeste roman». Leserne har trykket den til sitt bryst, og Norges bokhandlere kåret boka til årets beste i 2020.

«Vilt begeistret»

Flere forfattere opplever at Bokhandlerprisen er den gjeveste prisen nettopp fordi den deles ut av dem som er tettest på leserne. Mange bokhandlere har allerede uttrykt sin begeistring for Tollak til Ingeborg i sosiale medier og som butikk-anbefalinger. Helén Aasbo Foss, leder i Fri bokhandel, er representativ da hun skrev på Facebook: «Jeg var så heldig å få lese i sommer og var vilt begeistret. At lovordene hagler er derfor ingen overraskelse. Denne anmeldelsen og 6’ern i VG er velfortjent.»

Kulturbokhandelen i Farsund var like begeistret. De skrev om Tollak til Ingeborg på Instagram: «Dette er så bra. Så utrolig bra.» Mens Norli på Kolbotn torg skrev: «Tollak til Ingeborg er så vakker, så mørk og så nydelig skrevet at det gjør vondt og godt på en gang.»

Kjøp Tollak til Ingeborg som e-bok her

Se Tore Renberg fortelle om boka på Boktips LIVE:

– Herre jemini, Tore!

Også avisanmelderne har slåss om å skryte best av Tollak til Ingeborg. Gabriel Michael Vossgraff Moro i VG var kanskje den som lyktes aller best med nettopp det: «dette er en energibombe av en roman som best slukes i ett jafs og etterlater leseren undrende, opprørt og forfjamset. Herre jemini, Tore!». Han mener Tore Renberg tegner «Et mannsportrett utenom det vanlige, der vold og ømhet balanserer hårfint på det rustne sagbladet. […] «Tollak til Ingeborg» er intet mindre enn en drivende god og ubehagelig litterær thriller.».

Nettavisen og Bok365 triller også begge terningkast 6. Førstnevnte skriver: «Renberg tar vel helt av om jeg innrømmer en ørliten Hamsun-assosiasjon her og der, men sånn ble det…..Løp og kjøp!». Bok365s Vidar Kvalshaug kaller boka «meisterleg» skriver under overskrifta «Hei du, eg elskar deg, din jævel!» bl.a.: «Med Tollak har Tore Renberg skapt haustens mest komplekse og kollapsande romanfigur.».

Rikt portrett av stridslysten stabeis

Denne tettvevde, thrilleraktige romanen om kjærlighet, vold og protest må være noe av det beste Tore Renberg har skrevet, mener Aftenpostens anmelder Anne Merethe K. Prinos.

Marta Norheim i NRK sparer heller ikke på rosen. Under overskrifta «Tore Renberg feirar 25-årsjubileum med formidabelt mannsportrett», fastslår hun bl.a. at «Tollak står som ein påle. […] Det er eit uhyre sterkt portrett og eit intenst familiedrama.».

Også Dagsavisens Gerd Elin Stava Sandve er begeistret: «Tollak til Ingeborg er ei fin feiring av 25-årsjubileet som forfattar. Det verkar som Tore er fint på sporet dei neste 25 åra også.».

– Mørkt og troverdig

Dagens Næringslivs anmelder Ellen Sofie Lauritzen åpner med overskrifta «Mørkt og troverdig fra Tore Renberg». Hun mener Renberg i denne romanen viderefører mørket og den imponerende innsikten i menneske-, eller mannesinnet fra Du er så lys-utgivelsen (2016). Hun fortsetter:

«Renberg styrer fint unna klisjeene. På 168 luftige og elegant komponerte sider skriver han frem en troverdig case-studie av en mannstype som strever med å finne sin plass, en figur det er så altfor lett å harselere med.».

I Framtida skriver anmelder Jannicke Totland at «Tollak til Ingeborg glir rett inn i Renberg si rekkje av moderne klassikarar og er absolutt ein av hausten sine høgdepunkt!», og at boka «osar av moden forteljarkunst.». Den er «Eit glimrande portrett av ein antihelt.».

En grusom hemmelighet

De kalte ham Tollak til Ingeborg. Den gamle, tidvis illsinte stabukken som bor oppe i dalsida, ved sagplassen. Alle vet at han hele livet har gjort ting på sin egen måte. Alle vet hva han gjorde med de guttene den gangen. Alle vet at ungene hans sjelden kommer på besøk. Alle vet at han tok til seg han de kalte Oddotosken, som forble barn selv når han ble voksen. Og alle husker den gode, lysende kona hans, Ingeborg, som han elska så høyt som noen mann kan elske ei kvinne. Men det er noe folk ikke vet.

Nå har ikke Tollak lenge igjen. Det er på tide å fortelle.