Ingvar Ambjørnsens «Dronningen sover»: – 84 sider som rommer et helt liv

SkjønnlitteraturRomanerIngvar Ambjørnsens «Dronningen sover»: – 84 sider som rommer et helt liv

På kun 84 sider makter Ingvar Ambjørnsen å tegne opp et rørende portrett av et parforhold, som til tross for et tydelig ytre forfall, fortsatt er preget av verdighet, ømhet og stor kjærlighet.

Estimert lesetid 3min
Foto av Ingvar Ambjørnsens bok «Dronningen sover»
«Jeg elsker henne, men fra annen etasje. Og jeg tror i grunnen at hun elsker meg. Der nede i første», forteller Astor, som fører ordet i Ingvar Ambjørnsens «Dronningen sover». (Foto: Lina Hindrum)

Med eventyrlige suksesser som Elling, Pelle og Proffen og Den siste revejakta, er Ingvar Ambjørnsen en av våre aller mest folkekjære forfattere. Men innimellom de største bestselgerne, finner man og noen skjulte skatter. Dronningen sover fra 2000 er en av dem.

Dronningen sover er en sånn bok du kan lese på et par timer, men Ambjørnsens whiskey-marinerte betraktninger om den store kjærligheten sitter du igjen med resten av livet.

Akkurat nå får du Dronningen sover på tilbud til kun 99,- på cappelendamm.no.

Foto av Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjørnsen er en av våre mest folkekjære forfattere. (Foto: Marie Sjøvold)

KURATERT LITTERÆRT PÅFYLL

Ukas perle

I spalten Ukas perle trekker vi hver uke frem en litterær klassiker vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Bøkene har vidt forskjellig tematikk, men har det til felles at de er av høy kvalitet, samtidig som de er forholdsvis korte og lettleste. Litterært påfyll, kuratert for deg som ikke alltid har tid til å holde deg oppdatert på det nyeste i bokjungelen.

Ukas perle får du til nedsatt pris på cappelendamm.no.

Nysgjerrig på mer? Her er et lite utvalg av tidligere perler:

Alle Ukas perle-sakene finner du her.

– Ambjørnsen viser klasse som forteller

I en gammel sveitservilla sitter det middelaldrene ekteparet Astor og Grete i hver sin etasje og drikker. Grete er forfatter av det kiosklitterære slaget, og har blitt rik og berømt av sine kjærlighetshistorier mellom rosa permer. Astor har tilbragt sitt yrkesliv i banken, men har nå mistet jobben. Til felles har de kjærligheten – til alkoholen og til hverandre.

«Jeg elsker henne, men fra annen etasje. Og jeg tror i grunnen at hun elsker meg. Der nede i første», forteller Astor, som fører ordet i boka.

Astors livslange beundring og kjærlighet for Grete er det aldri noen tvil om. Gjennom noen kløktig utførte tilbakeblikk blir vi kjent med parforholdets utvikling. Astor mimrer tilbake til da de to møttes i tyveårene, hvordan Grete «kom inn i mitt liv for fulle seil», bokstavelig talt: Sankthansaften 1959 ser han henne i baugen på en båt, «som en gallionsfigur av kjøtt og blod», det vakreste mennesket han hadde sett.

«I denne vekslingen mellom nåtid og fortid viser Ambjørnsen klasse som forteller, sjelden har teknikken med stadige tilbakeblikk fungert bedre og mer naturlig enn her», skrev VGs anmelder da boka kom ut.

Et rørende portrett av et parforhold

Tross deres store ulikheter, finner de sammen. De gifter seg og lever tilsynelatende lykkelige i mange år. Så hvordan kan det ha seg at de to nå sitter og drikker i hver sin etasje, at Grete nå kaster opp på teppet de to nygifte nøysommelig hadde spart til?

På kun 84 sider makter Ingvar Ambjørnsen å tegne opp et rørende portrett av et parforhold, som til tross for et tydelig ytre forfall, fortsatt er preget av verdighet, ømhet og stor kjærlighet.

«Ambjørnsen mestrer på virkelig imponerende vis å skildre dette ekteparets liv uten å bli sentimental. Fortellingen er varm og ekte, glimrende skrevet hele veien igjennom», skriver VGs anmelder. «Dronningen sover er en lavmælt, på overflaten enkel fortelling, som sine beskjedne 84 sider til tross rommer et helt liv», skrev VGs anmelder da boka først kom ut.

Foto av boka «Dronningen sover» av Ingvar Ambjørnsen
(Foto: Lina Hindrum)

Akkurat nå får du Dronningen sover på tilbud til kun 99,- på cappelendamm.no.

Relaterte artikler