«Velsignelser» er en vellykket novellesamling om tilværelsens smertepunkter

NovellerNoveller«Velsignelser» er en vellykket novellesamling om tilværelsens smertepunkter

Hvis du lurer på hva som skjer på den litterære fronten i Norden, kan du bare merke deg dette navnet først som sist: Caroline Albertine Minor. Ukas perle er hennes første bok på norsk, novellesamlingen «Velsignelser».

Estimert lesetid 3min
"Velsignelser" av Caroline A. Minor
Velsignelser består av korte fortellinger som er perfekt å lese på stranda i sommer. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Caroline Albertine Minor omtales gjerne som et nytt og usedvanlig talent i skandinavisk litteratur. Allerede før hun fylte 30 fikk hun den prestisjetunge PO Enqvist-prisen for novellesamlingen Velsignelser, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Da Velsignelser kom på norsk i 2020, fikk Minor ros av norske anmeldere for sin litterære innsikt og rikdom. Helene Hovden Hareide i Vårt Land beskrev den treffende som «jamn og perfekt som eit egg ein kriblar etter å knuse.»

Sorg og håp

Velsignelser er en bok om sorg og vennskap, istykkerrevne relasjoner og det som skjer når du mister noen du har kjær – men også om de øyeblikkene nytt håp trer frem.

Helena reiser til Pyreneene for å komme tettere på sin døende far. Franciska hekter seg på et kollektiv, og prøver å tette hullet i brystet sitt med to østerrikske utvekslingsstudenter. Anso henger seg i et fikentre i hagen til sin australske vertsfamilie to dager før jul. Moren hennes, den middelaldrende kvinnen Gedske, forsøker tappert å reise seg etter selvmordet, men hun angrer på at bestevenninnen Ingeborg fikk overtalt henne til å gi bort Ansos klær til Fretex.

«Novellens jobb er å finne smertepunktene i tilværelsen, tvinne dem rundt og slippe dem på best mulig måte ut til leseren. Velsignelser gjør jobben,» skrev Vidar Kvalshaug i en anmeldelse for Bok365.

Det gjør Minor spesielt godt i novellen «Sorgens hage», der en ung, forelsket mor mister kjæresten – faren til sitt ett år gamle barn – i en bilulykke. Han dør ikke, men får en hjerneskade og mister hukommelsen. Minors skildring av deres nye relasjon, hvordan jeg-personen taper mannen i sitt liv, men likevel ikke helt, er rystende lesning.

En stor opplevelse

– Det er en dybde og detaljrikdom i Minors behandling av stoffet som gjør henne til en forfatter av sjeldent kaliber, sier Minors norske redaktør, Bernhard Mohr. Han kaller boka «en stor opplevelse».

– Hun er ytterst moden som stilist; tekstene er konsentrerte, men de flyter likevel lett. Det er alltid en følelse av nødvendighet over det hun forteller, fortsetter han.

Han forteller at de syv novellene i Velsignelser henger sammen på en original måte som trer frem for leseren litt etter litt.

– Hun leker med leseren i den forstand at hun skaper forventninger om hva som skal skje, men deretter tar historien i en helt annen retning.

Novellene er oversatt til norsk av Hilde Rød-Larsen. Hun trekkes frem i Dag og Tid som en viktig bidragsyter for den vellykkede norske versjonen av Velsignelser:

«Sjølv om det er mykje fødsel, mjølk og mekanisk sex i denne boka, minner stilen og perspektivet tidvis om slikt ein finn hjå J.D. Salinger: Ein er i utkanten av det avgjerande, observasjon er fortid og refleksjon notid, og personane kan både tenkja og ordleggja seg. Omsetjinga til Hilde Rød-Larsen er også god, ikkje minst ved at teksten er norsk utan så mykje som ein snev av dansk aksent.»

Les mer om Caroline Albertine Minors nyeste utgivelse, Hummerens skall, om tre søsken som kjemper for å finne seg til rette i voksenlivet.