«En fantastisk kombinasjon av «show» og «tell» […] 700 sider fyker av gårde», skrev Adresseavisen tidligere i høst og trillet terningkast 6 til Agnes Lidbecks Nikes bok.
Lidbeck er en av Sveriges ledende skjønnlitterære forfattere. Hun debuterte med romanen Finna sig (2017) som ble svært godt mottatt og ble tildelt en av Sveriges viktigste debutantpriser. Da Gå tapt utkom på norsk i 2020, gav Adresseavisen 6 øyne på terningen og skrev «Skremmende god», og Morgenbladets Bernhard Ellefsen uttalte: «Med tre romaner siden debuten i 2017 har Agnes Lidbeck blitt en av Sveriges mest omtalte forfattere. Med rette».
Det store eposet Nikes bok er stjerneforfatterens andre roman på norsk, og nylig gjestet hun Boktips LIVE for å snakket bl.a. om en fiskerbys forvandling til feriekulisse, om motvind, avblomstret lavendel og om hva som gjør kjærlighet storslagen.
Bestill Nikes bok hjem i postkassa her.
Kjøp Nikes bok som e-bok her.
Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen
Det starter med en katastrofe. I et sommerparadis i sør-Sverige skjer akkurat det som ikke skal skje: Et barn, uten tilsyn, på en strand. Ettårige Nike blir reddet fra drukning i siste øyeblikk.
Fra denne hendelsen brer begivenhetene seg utover, som ringer i vannet, og påvirker kjærlighet og vennskap, skyld og håp, fremtid og frykt i tre familiers sammenvevde liv.
Historien foregår i den lille fiktive fiskerlandsbyen Kummelvik, dit kunstnerparet Olle og Sonja og deres datter Nike ankommer tidlig på 1980-tallet. De skiller seg ut i lokalsamfunnet, men blir likevel kjent med bl.a. to andre barnefamilier.
Gjennom rundt 40 år knyttes disse tre familiers generasjoner sammen og glir fra hverandre, lengter og lever med hverandre gjennom livets store og små dramaer. I bakgrunnen går tiden. Samfunnet endrer seg, motsetningene skjerpes. Dører åpner seg mot verden. Parallelt med at Nike blir voksen, står Kummelvik som samfunn mer og mer i fare for å forsvinne.
For som Lidbeck sier:
– Det blir flere og flere surdeigsbakerier og færre og færre fisker i vannet.
Svenske anmeldere om «Nikes bok»
Hyllet i hjemlandet Sverige
«Det er et mesterverk Agnes Lidbeck har oppnådd med «Nikes bok».»
Therese Eriksson, Svenska Dagbladet
«Jeg har lest den og er lykkelig over hva litteratur kan få meg til å føle.»
Maria G. Francke, Sydsvenskan
«Den har også det spesielle suget som kan få en leser til kveld etter kveld å sitte fastlimt til boken – en slags episk fortrylling.»
Ann Lingebrandt, Dagens Nyheter
Ikke bare rosenrødt
Etter å ha skrevet tre bøker hvor hun gikk dypt inn i én av karakterene, og så ting fra disses perspektiv, slo det Agnes Lidbeck at slik er jo ikke livet.
– Livet er jo at min historie, som er så utrolig sann for meg, er en helt annen historie fra ditt perspektiv. Og spesielt i nære relasjoner, påpeker hun.
Hun ville derfor beskrive kjærligheten, som er så komplisert, og som kan være så mange ulike ting, ikke fra én persons horisont, men fra ulike menneskers perspektiv. En annen ting rundt kjærligheten er at den ofte ikke bare er en positiv kraft, slik vi ofte får den beskrevet som.
– Vi prater jo ofte om kjærligheten som en sterk kraft, noe positivt, noe som får oss til å ville stå opp om morgenen. Men den er også en så ekstremt farlig kraft. Spesielt for mine hovedpersoner. For kjærligheten får dem ikke alltid til å være gode og snille. De blir selviske, fordi de vil beholde kjærligheten, eller de blir dumdristige, for å få noe de vil ha; gjerrige, for å få være den eneste som blir elsket. Så det er en kjærlighet som kanskje ikke er så rosenrød, sier Lidbeck.
Der kjærligheten likevel blir noe storslagent
Programleder Knut Gørvell lurer om det da handler om at alle egentlig bare er opptatt av hva de kan få ut av den andre de har en kjærlighetsrelasjon til. Lidbeck velger å se det med litt andre øyne:
– Samtidig så er det jo der kjærligheten virkelig blir noe storslagent, når man fortsetter å elske noen som er selvopptatt. Eller når man sitter ved et kjøkkenbord med en man har sittet ved det kjøkkenbordet med i 20 år, og man er dødslei av hverandre, og likevel er det kjærlighet der.
Her finnes både rettmessig sjalusi, utroskap, alkoholisme, ting som skaper store dramaer. Men også de små tingene som gnager, som når noen har glemt å åpne vinduet når de steker fiskepinner – igjen.
– Personene i boka elsker hverandre på tross av hva de er, snarere enn på grunn av hva de er. Her finnes både rettmessig sjalusi, utroskap, alkoholisme, ting som skaper store dramaer. Men også de små tingene som gnager, som når noen har glemt å åpne vinduet når de steker fiskepinner – igjen. Og likevel skal man elske dem. Det er denne kjærligheten jeg vil beskrive.
Motvind og skjønnhet
Lidbeck forteller at boka er et kjærlighetsportrett av et virkelig sted hun har et inderlig forhold til. Men like lite som kjærligheten mellom menneskene er helt rosenrød, er heller ikke stedet, verken i virkeligheten eller i boka, helt rosenrødt.
– Da jeg begynte å skrive, tenkte jeg at jeg skulle skrive en skikkelig romantisk saga fra den svenske kysten, med lavendel og roser. Men så kom jeg på at det alltid er motvind ved vannet, sier Agnes Lidbeck til humring fra publikum.
– Så det er et portrett av en plass hvor der er mye motvind, men hvor der også finnes en skjønnhet.
Hør intervjuet som podcast her.
Bestill Nikes bok hjem i postkassa her.
Kjøp Nikes bok som e-bok her.