«Ida tar ansvar»: Mørkt og morsomt om katastrofetanker og å forbarme seg over en incel

SkjønnlitteraturRomaner«Ida tar ansvar»: Mørkt og morsomt om katastrofetanker og å forbarme seg over en incel

Ukas perle er Kjersti Halvorsens debutroman, som nå også er å se som kritikerrost tv-serie. «Glitrende språk, presist og observant», skrev Dag og Tid om «Ida tar ansvar», og Adressa trillet en femmer.

Estimert lesetid 3min
Foto av boka "Ida tar ansvar" av Kjersti Halvorsen
I ukas perle «Ida tar ansvar» går den ferske psykologistudenten Ida drastisk til verks for å stagge sin egen eskalerende frykt. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

At en norsk debutroman blir tv-serie er ikke hverdagskost. Antakelig har det aldri skjedd før Kjersti Halvorsens Ida tar ansvarhar nådd skjermen – og det til strålende anmeldelser.

Serien, som består av ingredienser som incels, katastrofetanker og terror, får terningkast 5 av både VG, NRK og Stavanger Aftenblad. VG skriver «Bekmørk dramatisk humor med fornøyelige sidefortellinger» og Aftenposten mener serien «kan stå igjen som en av årets beste norske».

Kjøp Ida tar ansvartilbud til 99,-

Redde Aksel, verden eller seg selv?

Enten du ikke får nok av serien, eller er av typen som helst vil lese boka først, anbefaler vi romanen Ida tar ansvar på det sterkeste.

Boka på drøyt 200 sider og er bekmørk og morsom på samme tid. Det handler om nettstalking og ensomhet, om studietid og å snuble inn i forhold. Og det handler om å sykle fra katastrofetankene sine og – når det ikke fungerer – å forbarme seg over en incel. Men først og fremst dreier det seg om å finne sin oppgave i det aller største gruppearbeidet – livet.

Ida flytter hjemmefra for å studere psykologi på Blindern. Hennes største frykt er terror. Det bedrer seg ikke da hun treffer Aksel, en ensom ulv som tar opp fag og nærer en mistenkelig interesse for våpen. Ida blir både fascinert og frastøtt. For hva er egentlig greia med Aksel, og hva er han i stand til å gjøre?

Gradvis innser Ida at hun må gå drastisk til verks for å stagge sin egen eskalerende frykt. Men ordner det seg alltid for snille jenter? Og hva er, når alt kommer til alt, viktigst: Å redde Aksel, verden eller seg selv?

– Galgenhumor som kler angsten

Det er ikke bare TV-serien som får gode kritikker – anmelderne elsket Ida tar ansvar da den ble utgitt i 2019.

«Skremmende bra», mente Adresseavisen og gav en femmer. Dagens Næringsliv konstaterte at boka var en liten perle, og minnet om en detektivroman. «Mørkt og morsomt på et underdrivende deadpan-vis, en galgenhumor som kler angsten», skrev Klassekampen.

Dag og Tid slo fast: «Glitrende språk […] presist og observant», og Stavanger Aftenblad syntes boka var «tufta på ein genial idé».

I tillegg til at lovordene haglet, ble Ida tar ansvar også nominert til prestisjetunge Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Ny roman 17. februar

Om Ida tar ansvar gir mersmak, er det heldigvis ikke så lenge å vente til neste Kjersti Halvorsen-roman. Allerede nå 17. februar utkommer Det er jeg som kan hjelpe deg, som både er uhyggelig og underholdende i sin psykologiske utforskning av makt, hevn og forsoning.

Her møter vi Edvin, som jobber som psykolog på rusavdelingen Kvervelslottet. En dag ankommer André som pasient. André har tyrenakke og tatoveringer, og Edvin gjenkjenner ham straks fra barndommen. Mobberen.

I Andrés nærvær blir Edvin en forsvarsløs 12-åring igjen. Har André blinket seg ut samme offer nå som da? Eller er det bare noe Edvin forestiller seg?

Kjøp Ida tar ansvartilbud til 99,-