Romanen om Mussolini er en internasjonal sensasjon – får 6’er her hjemme

SkjønnlitteraturRomanerRomanen om Mussolini er en internasjonal sensasjon – får 6’er her hjemme

I «M – Århundrets sønn» lar Antonio Scurati oss bli kjent med den karismatiske diktatoren Benito Mussolini. Internasjonale og norske kritikere kaller romanen et mesterverk og en pageturner.

Estimert lesetid 4min
Foto av Antonio Scurati med omslag til boka «M - Århundrets sønn»
Antonio Scurati (f. 1969) fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «M – århundrets sønn», som nå utgis i over 40 land over og har vunnet mange viktige litterære priser. 500 000 solgte bare i Italia. (Foto: Greta Stella)

«Alle antifascister gjør klokt i å lese og lære av denne boka», skriver Klassekampens Jonas Bals om M – århundrets sønn. Romanen er den første i en serie på fire om fascistlederen som var Italias statsminister fra 1922 til 1943, Benito Mussolini – eller Il Duce (leder), som han ble kalt. For hvem var denne mannen, og hva kan vi lære av denne mørke perioden i Italias historie? Hvilke linjer kan vi trekke til fascismens fremvekst i dag?

M – Århundrets sønn er ikke en dokumentarbok, men det historiske presisjonsnivået i romanen er likefullt imponerende. Boka er gjennomsyret av historiske detaljer, samt sitater fra samtidige dokumenter og kilder. Den utforsker den forførende kraften i nasjonalisme og persondyrkelse, og avdekker hvordan en nasjon gradvis føyde seg etter viljen til en hensynsløs despot.

Foto av M – Århundrets sønn av Antonio Scurati
(Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Boka har solgt over 500 000 i hjemlandet Italia, har vunnet en rekke litterære priser og er nå utgitt i over 40 land. Internasjonale anmeldere har blant annet kalt boka «en mesterlig historisk beretning», «en ubestridelig litterær bragd» og «et mesterverk».

Med den norske oversettelsen av Steinar Lone nå ute i bokhandlene, har også anmeldere her til lands hevet seg på hyllesten.

M – århundrets sønn av Antonio Scurati kan du bestille hjem her.

Terningkast 6: «En pageturner»

Jon Rognlien i Dagbladet er blant dem som er begeistret. «Scuratis tekst er en skikkelig pageturner. Du leser og leser og gleder deg til mer, selv om det er vondt. Fascismen oppstår som en uhyrlig serie lovbrudd, men de får en slags fornuft, en nødvendighet og historisk dybde i boka», skriver han og gir terningkast 6.

Rognlien fremhever det historiske nivået i boka: «Kapitlene blir supplert med en eller to sider autentiske sitater som peker tilbake på det du akkurat har lest. Dette kan være utskrift fra en tale, fra et brev, fra en politirapport – datert og signert. Dette gir fortløpende støtte til opplevelsen av virkelighet, noe man for øvrig ikke plages av særlig tvil om. Om Mussolini finnes det hundrevis av førstehåndsberetninger. Det virker som om Scurati kjenner dem alle.»

Også Adresseavisens anmelder, Fartein Horgar, gir terningkast 6. «Strålende bok om den historiske fascismen som speiler fremveksten av vår egen tids fascisme», mener anmelderen og poengterer at boka er «glitrende litteratur uansett hvilken sjanger den sorterer under.»

«Monumentalt om Mussolini»

Rognlien og Horgar får selskap av Leif Bull i Dagens Næringsliv, som kaller M – Århundrets sønn for «blodfull og næringsrik kost». Bull hyller både det «detaljerte, grundige og myldrende» og romanens «unektelige, brusende og blodfulle språklige kraft».

«Den rasende turbulensen som herjet med det italienske samfunnet i årene etter første verdenskrig pulserer gjennom Antonio Scuratis prosa. Det samme gjør den isnende fornemmelsen av at vi ikke er ferdige med dette ennå», konkluderer Bull.

NRK: «En gavepakke»

Knut Hoem i NRK mener at «vi har å gjøre med en nyanse­rik og original roman som tråkker opp de etter hvert ganske opptråkkede stiene i grense­landet mellom fiksjon og virkelighet». Hoem kaller resultatet for kompromissløst og alt annet enn kjedelig: «En gave­pakke for politikk­nerder, ja, for alle som er opptatte av politisk historie.».

Klassekampens Jonas Bals anmeldte romanen i engelsk utgave i 2021, og skrev: «Scurati borer dypere enn de fleste før ham, både i forbrytelsene og i fortryllelsen.» Bals mener vi i boka kommer langt under huden på «M», «[…] så langt at den allmektige fortellerstemmen noen ganger glir over til å bli Mussolinis egen.»

Et utmattet italiensk folk

Det første bindet av serien tar for seg årene 1919 til 1924. I 1919 er verdenskrigen som har ødelagt og ruinert Europa, endelig over. I Italia er store deler av befolkningen utmattet – lei av politikere, lei av vage løfter og lei av det demokratiske renkespillet som svikter vanlige folk.

Mens landets elite sitter passiv og ser på, oppildner én mann – lederen for en mindre opposisjonell avis og en utrettelig politisk agitator – massene med løfter om endring. Mussolini er en tidligere sosialistleder som er blitt drevet ut av sitt eget parti, en som vet hva det vil si å føle seg fortapt. Han snakker på vegne av de utstøtte og de avviste, han lover å beskytte alle dem som er glemt.

Dette er starten på historien om den skremmende karismatiske skikkelsen som skulle bli en av de mest beryktede diktatorene i forrige århundre. 

M – århundrets sønn av Antonio Scurati kan du bestille hjem her.