Debutromanen solgte 150,000. 11 år etter kommer endelig en ny thriller fra Terry Hayes

KrimbøkerThrillerDebutromanen solgte 150,000. 11 år etter kommer endelig en ny thriller fra Terry Hayes

Ventetiden er over. Terry Hayes er ute med sin andre roman, 11 år etter brakdebuten «Jeg er Pilegrim».

Estimert lesetid 4min
Foto av «Svermens år» og «Jeg er Pilegrim» av Terry Hayes
«Svermens år» er Terry Hayes’ første bok etter verdenssuksessen «Jeg er Pilegrim». I boka møter vi en spesialisert CIA-spion med ekspertise på forbudte og utilgjengelige territorier. (Foto: Lina Hindrum)

Jeg er Pilegrim tok verden med storm da ble utgitt i 2013. Kritikerne var skjønt enige om at Terry Hayes’ monumentale thriller var en av de beste bøkene det året, og kanskje den eneste spenningsromanen du trengte å lese.

Boka solgte smått utrolige 150,000 eksemplarer her i Norge, i tillegg til å ligge på bestselgerlistene til bl.a. The New York Times i lang tid.

Terry Hayes, som til da var best kjent som manusforfatteren bak klassikere som Mad Max 2 – The Road Warrior og Dead Calm, var blitt en superstjerne.

Men så har det lenge vært stille fra briten som nå har blitt 72 år.

Nå, etter elleve års venting, får vi endelig Hayes’ andre thriller, Svermens år. En episk spion-roman som er både spennende, skremmende, til tider forstyrrende og opprørende, emosjonell og full av vendinger.

Terry Hayes
Terry Hayes brakdebuterte med «Jeg er Pilegrim» i 2013, som solgte i millioner på verdensbasis. Nå er han omsider klar med sin andre thriller, «Svermens år». (Foto: Stuart Simpson)

Boka Svermens år kan du bestille hjem her. Torsdag 25. april kommer Terry Hayes til Oslo for å delta på Boktips LIVE – meld deg på her.

Verdensfreden trues

I Svermens år møter vi K.D. Faulkner, en spesialisert CIA-spion med ekspertise på forbudte og utilgjengelige territorier. Grenser betyr ingenting.

I den brutale konfliktsonen mellom Pakistan, Iran og Afghanistan venter et nytt oppdrag for ham: Han skal hjelpe en mann med viktig informasjon om Vestens sikkerhet ut.

I stedet møter han en motstander som ønsker å føre verden til randen av utryddelse. En skremmende, smart, ondskapsfull mann med blod på hendene og en brennende hevnlyst.

Selve verdensfreden står på spill i Svermens år, og Terry Hayes klarer som få andre å skape en skikkelig pageturner, der spenningen er til stede til siste slutt.

– Til min store lettelse har jeg nå fullført min nye roman, som har vært en langt lengre reise enn jeg hadde forventet. Å si at den er episk er en underdrivelse, men jeg er utrolig stolt av den og enda mer spent på at den endelig har muligheten til å nå et publikum, sa Hayes da Svermens år ble lansert på engelsk.

Terry Hayes strandet i Portugal

Egentlig var planen at boka skulle komme allerede ett år etter Jeg er pilegrim. Men etterhvert som årene gikk, uteble boka.

Samtidig var fansen utsatt for flere falske alarmer, da ivrige forlag over hele verden fra tid til annen satte Svermens år på sine lister og annonserte den i nettbutikker – noe som skapte furore over en bok som ikke var ferdig ennå.

Spol frem til 2020. Ettersom barna hadde flyttet ut, vurderte ekteparet Hayes vurderer å flytte fra Australia til et sted i Europa.

Terry reiste til forskjellige steder for å sondere. Mens han befinner seg i Lisboa, bryter pandemien ut for fullt. Australia stenger grensene, selv for egne innbyggere.

Terry Hayes blir strandet alene i Portugal i over to år.

Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe: Årene i isolasjon var akkurat det som skulle til for at Svermens år kunne bli slik han ville. Og godt er det, for selv om listen er lagt og forventningene er skyhøye, vil nok ikke fansen bli skuffet, skal vi tro de panegyriske anmeldelsene som allerede har kommet i utlandet.

Kritikerhyllest til «Svermens år»

Publishers Weekly er blant dem som lovpriser Hayes nye thriller. «Et omfattende, sjangeroverskridende verk med et overraskende dristig klimaks. Dette er en stor prestasjon», skriver avisen.

The Observer mener på sin side at Svermens år er «Svært medrivende, elegant skrevet […] absolutt verdt ventetiden».

Mail on Sunday skriver «Episk og oppslukende, nytt og uventet […] kompleks og overbevisende», mens The Guardian trekker frem Hayes evne til å skrive «fantastiske actionscener og suveren spenning».

Boka Svermens år kan du bestille hjem her. Torsdag 25. april kommer Terry Hayes til Oslo for å delta på Boktips LIVE – meld deg på her.