12 krimbøker du kan glede deg til i høst

Krimbøker12 krimbøker du kan glede deg til i høst

Klar for tidenes krimhøst? Vi har plukket ut tolv høydepunkter blant høstens nyheter, med krimbøker av blant annet Nesbø, Fossum, Lahlum og Lier Horst.

Estimert lesetid 11min
Krimbøker høydepunkter høst 2020
Denne høsten kommer nye krimbøker fra både Tom Egeland, Jørn Lier Horst, Unni Lindell og Gert Nygårdshaug. Det er bare å glede seg.

Høstmørket nærmer seg sakte men sikkert, og det betyr også at høstens nye krimbøker er på vei. Det er bare å glede seg! Jo Nesbø, Gert Nygårdshaug, Unni Lindell, Tom Egeland: Stjerneforfatterne står i kø med nye utgivelser. Her er 12 krimbøker du kan glede deg til denne høsten – og noen av dem er allere de i salg.

Mesterlig fra Fossum

Karin Fossum: Bakom synger døden. I salg

Karin Fossum har skrevet sin siste Konrad Sejer-krim – men hvilken avslutning! Bakom synger døden kom ut på slutten av sommeren, og har føket rett til topps på bestselgerlistene. Anmelderne har unisont hyllet boka og gitt den seksere og femmere. Anmeldelsene kan oppsummeres med VGs anmelder Elin Brend Bjørheis konklusjon fra hennes 6-anmeldelse: «Karin Fossum avslutter Konrad Sejer-serien på topp: med en voldsomt aktuell og mesterlig utført krimbok.» 

Bakom synger døden er en dyptborende krimbok om det vakre og det heslige, ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er en seksten år gammel jente som blir funnet død i en skog. Det er mange grunner til at en vakker, ung jente kan være død. Konrad Sejer får den smertefull drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. 

Nytt fra årets Rivertonvinner

Jo Nesbø: KongeriketI salg fra 2. september

Om Karin Fossum har skrevet sin siste Sejer-krim, tror de fleste at Jo Nesbø kommer med flere Harry Hole-bøker. Men i år har han skrevet en enkeltstående krimbok fra et helt annerledes landskap – en slags bygdekrim fra et sted ingen skulle tru at nokon kunne bu. Kongeriket er en mørk spenningsroman om lojalitet og rivalisering mellom to brødre.

I en liten norsk bygd lever bilmekanikeren Roy et relativt fredelig og enkelt liv da lillebroren Carl vender hjem etter mange år i utlandet. Med Carl, hans nye kone Shannon og planene om et høyfjellshotell som kan skape nytt liv i den lille bygda, begynner mørke hemmeligheter fra guttenes barndom igjen å piple fram. Da de var små, forsvarte Roy broren mot mobbere og mørke rykter, men lojaliteten mellom brødrene settes på prøve når grådighet og svik kommer i veien for Carls planer. Når bygdas lensmann på nytt begynner å stille spørsmål ved det tragiske dødsfallet til guttenes foreldre, må Roy ta stilling til hvor langt han er villig til å gå for å beskytte broren. Og hvordan skal egentlig Roy forholde seg til at Shannon fanger hans oppmerksomhet?

Endelig nytt fra Kepler

Lars Kepler: Speilmannen. I salg fra 23. oktober

Lars Kepler er et pseudonym for forfatterparet Alexander og Alexandra Ahndoril. For 10 år siden kom deres debutroman, Hypnotisøren, ut. Den solgte over 250 000 eksemplarer her i landet. Siden har Kepler solgt over en million eksemplarer til av Joona-Linna-serien i Norge. I jubileumsåret dukker hypnotisøren, Erik Maria Bark, opp igjen i en ny fantastisk fengende krim.

En ung kvinne forsvinner på vei hjem fra skolen. Fem år senere blir hun funnet drept på en lekeplass midt i Stockholm. Gjennom overvåkningskameraer klarer Joona Linna å spore opp et øyenvitne. Når det viser seg at vitnet er en psykisk syk mann som overhodet ikke husker noe av det han har sett, kontakter Joona hypnotisør Erik Maria Bark.

Twin Peaks-krim fra Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug: Den tredje engelenI salg fra 11. september

Gert Nygårdshaug har et fascinerende og i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Hans krimserie om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen, står helt sentralt i norsk krimlitteratur. I september kommer den 13. boken i serien.  

Den tredje engelen er en slags norsk Twin Peaks-krim, som begynner med et makabert funn i en skog utenfor Røros. I en maurtue stikker det opp en menneskearm. Ingen andre legemsdeler blir funnet. Armen blir undersøkt av patologer i Oslo, samtidig som det viser seg at det ikke er meldt om noen som er savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker voldsom oppsikt da det etterhvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person. Da koker det rundt Skarphedin og politibetjentene på Røros …

Wisting er tilbake

Jørn Lier Horst: Sak 1569. I salg fra 18. september

Jørn Lier Horst selger for tiden flest bøker i Norge, og mange lesere syns ikke det en skikkelig bokhøst uten en ny krim med William Wisting.

Wisting har ferie den dagen det kommer et brev i posten. Den hvite konvolutten inneholder ett enkelt ark med bare én tekstlinje: 12-1569/99 – et gammelt saksnummer som leder Wisting til et mer enn femten år gammelt drap.

Sommeren 1999 forsvant Tone Vaterland da hun syklet alene hjem fra jobben på Bamblegrillen. To dager senere ble hun funnet drept. Saken ble oppklart, men det er tydelig at noen vil at Wisting skal se på den gamle saken med nye øyne. Og han finner noe i de gamle sakspapirene som setter det hele i et skremmende nytt lys. Wisting har erfart det før; når man åpner gamle saker, skjer det alltid noe uforutsett.

Nytt høydepunkt med K2 og Patricia

Hans Olav Lahlum: Svanemordet. I salg fra 4. september

Hans Olav Lahlum må være en av Norges mest produktive. Også i høst kommer han med to bøker. Den ene handler om det amerikanske presidentvalget, Donald Trump og Joe Biden, og den andre er et nytt høydepunkt i krimserien med K2 og Patricia. Svanemordet er den niende romanen i serien.

I Svanemordet dukker den unge privatdetektiven Aurora Holmes plutselig opp i livet til K2, en sommerdag i 1973. K2 blir raskt betatt, men kort tid etter blir hun funnet drept i Akerselva. K2 sier ja til å lede etterforskningen, og sporene leder ham tilbake til Den kalde krigen, til 2. verdenskrig og til den finske borgerkrigen i 1918. 

Lovende debutantkrim

Ellen G. Simensen: Tro meg når jeg lyverI salg

Ellen G. Simensen (f.1975) er den andre krimdebutanten fra Cappelen Damms krimforfatterskole i år. Hun er utdannet lektor og jobber som karriereveileder i Viken fylkeskommune. Ellen G. Simensen er også programleder i podkasten Helt kriminelt og har holdt flere skrivekurs for ungdom. 

Tro meg nå jeg lyver kom ut i forrige uke og har allerede rukket å få en anmeldelse. Mette Eriksen i Ringerikes Blad ga den terningkast 5 og konkluderte: «Språket er lekent og fargerikt, med miljøbeskrivelser som nærmer seg det poetiske og filmatiske. Særlig når handlingen flyttes over til Vestlandet, er hun god. Meget god. Anne B. Ragde-god.» 

Tro meg når jeg lyver er en psykologisk krimbok som spenner et vidt lerret fra øst i landet til ytterst i vest. Politimannen Lars Lukassen ser muligheten til en permanent forfremmelse idet han må rykke ut til likfunnet av en tidligere klassekamerat. Situasjonen på politistasjonen i Hønefoss forverres da en uhyggelig skikkelse oppsøker barn og deler sine mørke hemmeligheter. Samtidig kommer læreren Johanna Brekke til byen for et vikariat. Lars blir raskt tiltrukket av henne. Men hva er det Johanna rømmer fra, og hvem er venn og hvem er fiende i jakten på sannheten?

Enkeltstående krim fra Egeland

Tom Egeland: Kongen. I salg

Tom Egeland har gjort som Karin Fossum og sluppet sin nye krim ved inngangen til bokhøsten. Det er usikkert om det kommer flere Bjørn Beltø-romaner, og i år har Egeland skrevet en enkeltstående krimbok som nok er påvirket av Hagen-saken.

Da kona og datteren til finansmannen Christian Collett Archer blir kidnappet, må politietterforsker Siri Schau og eks-politimannen Richard Skøyen samarbeide om å sirkle inn den skyldige. Richard Skøyen er Archers sikkerhetssjef, og til tross for at han råder sjefen sin til å koble inn politiet fra første stund, nekter Archer av frykt for at kidnapperne vil skade Monica og datteren. Skøyen er en mann som trives dårlig med autoriteter og som gjerne bruker uortodokse etterforskningsmetoder, men i denne farlige saken vil han helst samarbeide med politiet, og etter en nær fatal skyteepisode i Maridalen blir det slik. De umake etterforskerne står foran en formidabel oppgave. 

Ny serie fra Broen-forfatteren

Hans Rosenfeldt: Ulvesommer. I salg fra 2. oktober

Hans Rosenfeldt er manusforfatter og står bak anerkjente serier som Broen og Marcella. Sammen med Michael Hjorth skriver han kriminalromaner under navnet Hjorth&Rosenfeldt. Serien om Sebastian Bergmans serie har blitt utgitt i over tretti land og har solgt over 4 millioner eksemplarer over hele verden. 

Ulvesommer er Rosenfeldts første krimbok alene. Dette er første bok i en serie som skal ha stor internasjonal lansering i beynnelsen av oktober.

Ulvesommer foregår i Haparanda, på grensen til Finland. Da det viser seg at en ulv funnet død i skogen har rester av et menneske i magen, forstår politietterforsker Hannah Wester at dette ikke blir en vanlig sommer. Den avdøde som ulven har spist av kan knyttes til en blodig narkotikahandel i Finland. Hannah og kollegene hennes må snu alle stener for å finne ut hva som har skjedd. Men tiden er knapp, det er andre som er på jakt etter byttet.

Ny forsvinningssak fra Lindell

Unni Lindell: NabovarselI salg fra 8. september

Unni Lindell er i den eksklusive klubben som har vunnet Rivertonprisen to ganger. Hun utvikler sine krimhelter på en litt annen måte enn de andre krimforfatterne. Hun lar stadig nye heltinner overta fokus, men har med de gamle kjenningene i mindre roller. Her er det den 23 år gamle nyutdannede politibetjenten Lydia Winther, populært kalt Snø, som blir satt på en gammel forsvinningssak, mens både Marian Dahle og Hay (fra Dronen) figurerer i bakgrunnen.

Nabovarsel er en krim om grådighet og ondskap. Det som begynner som en nærmest utdatert forsvinningssak, og som går via et varsel om en innelukket mann i en kjeller på Bekkelaget, og ender i en mørk og farlig spiral med internasjonale forgreininger. 

Mord og intriger fra kongen av mursteinsromaner

Ken Follett: Aftentid og morgengry. I salg fra 18. september

Enkelte vil kanskje stusse over at en historisk roman av Ken Follett er med på denne oversikten. Men den som kjenner hans bøker vet at de alltid handler om mord, kjærlighet og intriger. Ken Follett er kongen av mursteinsromaner, og en av verdens mestselgende forfattere. På verdensbasis har han solgt over 150 millioner bøker, og bare her i Norge er det solgt over 1,2 millioner av hans 23 bøker. 

Aftentid og morgengry er en storslått fortelling som avsluttes der Stormenes tid begynner. Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer med hver sine drømmer for fremtiden. Hver av dem tvinges til å kjempe mot en hensynsløs biskop som ikke har skyr noen midler for å opprettholde sin egen makt og velstand. Vi følger hovedpersonene gjennom deres vanskeligheter, deres håp og drømmer i denne mesterlige fortellingen om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.

Britisk krimstjerne

Cara Hunter: Ingen utvei. I salg

Cara Hunter er en av britisk krims nye stjerner. Hun har solgt over én million eksemplarer bare i Storbritannia. Dette er krim for deg som liker Broadchurch eller bøkene til Minette Walters og Clare Mackintosh. 

Det er juleferie, og to barn blir funnet i restene av et nedbrent hus i North Oxford. Den minste er død, mens broren hans kjemper for livet. Hvorfor var de etterlatt i huset alene? Hvor er moren deres, og hvorfor tar ikke faren telefonen?

Etterforskningen viser at brannen ikke var en ulykke. Det var et mord. Og morderen er fremdeles der ute … Dette blir en av de mest urovekkende sakene DI Fawley noensinne har jobbet med.