Her er høstens beste krimromaner

KrimbøkerPsykologisk krimHer er høstens beste krimromaner
Estimert lesetid 12min

Det kan virke tidlig å snakke om bokhøst, men faktum er at allerede denne uken kommer flere av høstens beste krimromaner ut. Her er en oversikt over 10 av de beste krimromanene i høst, plukket ut av sjefen for Krimfestivalen, Knut Gørvell.

DRONNINGEN AV PSYKOLOGISK KRIM


Karin Fossum: FormørkelsenLanseringsdato: 3. august

Ny kvalitetskrim fra Karin Fossum er å få i butikkene allerede i slutten av uken! Kjøp Formørkelsen på cappelendamm.no

Hva er bedre enn en drivende god, psykologisk krim med Konrad Sejer? Denne uken er Karin Fossum tilbake med en intens krimroman på høyde med den forrige romanen hennes Hviskeren. Den fikk åtte terningkast 6 av kritikerne.

Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt: På fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.

Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?

Konrad Sejer får en vanskelig utfordring, og dette ender i et drama som kan minne om Basic Instinct der de to foreldrene jakter på hverandre for å få fram den grusomme sannheten.


Det innerste rommet
Det innerste rommet av Jørn Lier Horst kommer i slutten av september.

KRIMKONGE PÅ EGET FORLAG


Jørn Lier Horst: Det innerste rommet. Lansering 24. september

Det vekket oppsikt i fjor høst da Jørn Lier Horst startet eget forlag og fikk med seg Petter Stordalen på eiersiden. Man skulle kanskje tro at et eget forlag bremset på farten for Horst, men det er ikke tilfelle. I sommer ga han ut krimromanen Nullpunkt som han skrev sammen med Thomas Enger. Den har toppet bestselgerlistene i sommer, og i slutten av september er det klart for en ny William Wisting-roman.

Da den respekterte arbeiderpartikjempen Bernhard Clausen dør av et hjerteinfarkt blir William Wisting hasteinnkalt til et møte på Riksadvokatens kontor. På hytta til Clausen er det gjort funn som er uforenelig med bildet av ham som en drivende dyktig og helstøpt politiker. Nasjonale interesser kan være i fare og saken må utredes uten at presse og publikum får vite hva det dreier seg om. I tillegg til noen få, utvalgte politifolk engasjerer Wisting datteren Line i den hemmelige etterforskningsgruppen.

Sporene i flere uløste kriminalsaker krysser den avdøde partiveteranens fortid. I 2003 forsvant blant annet en ung mann på fisketur i Oppegård, og ikke lenge etter fikk Riksadvokaten et anonymt brev med teksten: «Sjekk helseminister Bernhard Clausen i Gjersjø-saken.» Tipset ble den gangen vurdert til å være uten verdi og ble aldri fulgt opp. Tilfeldighetene vil at Adrian Stiller i Kripos sin cold case-gruppe har fått Gjersjø-saken på sitt bord, og motvillig innser Wisting at han trenger Stillers hjelp for å avsløre Bernhard Clausens innerste hemmeligheter.

DEN NYE NORDISKE KRIMDRONNINGEN


Malin Persson Giolito: Utover enhver rimelig tvilOversatt av Monica Carlsen. Lanseringsdato: 10. august

Utover enhver rimelig tvil
Kjøp Utover enhver rimelig tvil på cappelendamm.no.

Med Størst av alt har plutselig Malin Persson Giolito fått et nesten like stort navn som faren sin Leif GW Persson. Størst av alt ble i fjor kåret til Nordens beste krimroman, og den får stadig nye priser over hele verden.

Malin Persson Giolito har fornyet interessen for rettssalsdramaer. Utover enhver rimelig tvil er boken hun skrev før Størst av alt, og den har mange av de samme kvalitetene. Den er et juridisk drama uten sidestykke, også den med en foruroligende forbrytelse i sentrum.

For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin, kalt «Doktor Død» av mediene, ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.

«K2» OG PATRICIA ER TILBAKE


Hans Olav Lahlum: Isbjørngåten. Lansering: 21. august

Hans Olav Lahlum Isbjørngåten
Kjøp Isbjørngåten på cappelendamm.no.

Hans Olav Lahlum er tilbake med et nytt klassisk krimdrama. Isbjørngåten er den åttende roman i den historiske krimromanserien om K2 og Patricia.

Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig at guttens far er den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet «Isbjørnen».

Samtidig støter K2 da på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.

Isbjørngåten er et nervepirrende og storslått krimdrama og samtidig en tankevekkende familiehistorie.

Isbjørngåten er et nervepirrende og storslått krimdrama og samtidig en tankevekkende familiehistorie.

JOONA LINNA BOK NR 7 ER TILBAKE – MED ET DRAP I OSLO


Lars Kepler: Lazarus  Oversatt av Henning J. Gundersen Lanseringsdato: 29. oktober

Lazarus - Lars Kepler
Gled deg til slutten av oktober – da kommer endelig ny krim fra Lars Kepler. Forhåndskjøp Lazarus på Cappelendamm.no.

Krimromanene til Lars Kepler er de oversatte krimbøkene som selger best her i landet. Det er store forventninger til denne sjuende boken med Joona Linna. At den begynner med et drap i Oslo, gjør vel heller ikke interessen mindre her til lands.

En død mann blir funnet i en leilighet i Oslo. I fryseren på kjøkkenet gjør politiet et grusomt funn. Offeret viser seg å være en hittil ukjent gravskjender og trofésamler. Noen dager senere kontakter en tysk politiinspektør Joona Linna og ber om hjelp i forbindelse med en drapssak på en campingplass utenfor Rostock. Joona ser at mønsteret som danner seg er ufattelig skremmende, men umulig å ignorere.

Enkelte ville kalle det et mirakel hvis noen skulle gjenoppstå fra de døde – for andre vil det være det ultimate mareritt.

BELTØ-MYSTERIUM KNYTTET TIL JESU TORNEKRONE


Tom Egeland: Codex. I salg

Tom Egeland Codex
Kjøp Codex nå på ark.no.

Tom Egeland er klar med den 8. thrilleren om Bjørn Beltø – et nytt dramatisk kriminalmysterium der en to tusen år gammel kodeks, Jesu tornekrone, to døde arkeologer og en teologisk konflikt som vil rokke ved vår forståelse av kristendommen er noen av ingrediensene.

Det dukker også opp en mystisk kvinne som raskt får Bjørn Beltøs oppmerksomhet da hun kommer til ham for å få hjelp. Har hun en tilknytning til de uhyggelige hendelsene som funnet av kodeksen og tornekronen fører med seg? Det er tydelig at noen overvåker Beltø, og at de er villige til å gå svært langt for å sikre seg makten over avsløringene kodeksen kan bringe frem i lyset.

KLASSISKE KRIMGÅTER


Knut Nærum: Den gåtefulle Oberon Quist. Lanseringsdato: 14. september

Knut Nærum Den gåtefulle Oberon Qvist
Kjøp Den gåtefull Oberon Qvist på cappelendamm.no.

Knut Nærum skriver klassisk krim i Bernard Borge og John Dickson Carrs ånd. Her er det 10 klassiske krimgåter, som også henger sammen i en helhet.

En mann åpner en gammel bok og faller død om. En kvinne ser sin omkomne forlovede stå i hagen og stirre inn i stuen. Da et lik blir funnet på Engle-akademiet, er det eneste sporet en hvit fjær. Dette er tre av de oppsiktsvekkende sakene i denne samlingen av kriminalgåter hvor mesterdetektiven Oberon Qvist, kjent fra Knut Nærums kritikerroste kriminalromaner De dødes båt og Voodoo på vestkanten, blir stilt på ni prøver. I den tiende later det til at han selv er morderen.

I klassisk fair play-tradisjon legges alle ledetråder på bordet slik at den observante leser selv kan løse sakene. Oberon Qvist er et langt kjærlighetsbrev til en tid da mord var mystiske, detektiver private og jeg-fortellere hadde litt tungt for det.

VARG VEUM ER LANGT FRA DØD


Gunnar Staalesen: Utenfor er hundene. Lanseringsdato: 5. september

Gunnar Staalesen Utenfor er hundene
Kjøp Utenfor er hundene på ark.no.

Utenfor er hundene er den 19. boken med Varg Veum i hovedrollen. I 2004 ble Veum kåret til tidenes helt i norsk krim, og han er også blitt tildelt en ærespris av Rivertonklubben. Men 41 år etter at den første Veum-romanen kom ut, er Veum langt fra død.

En mørk vinterkveld ute på et oppdrag på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept. Dette får Veum til å tenke på to dødsannonser han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker. Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten …

Med frykt for eget liv som drivkraft setter Veum i gang med å nøste opp blant gjerningsmenn og ofre i den gamle saken. Et nytt dødsfall forsterker hans mistanker, og etterforskningen bringer ham på sporet av nye brutale ugjerninger og et fortsatt aktivt nettverk av overgripere. Bit for bit nærmer han seg den overraskende løsningen på saken.

KRIMDRAMA INSPIRERT AV JOHAUG-SAKEN


Anne Holt: En grav for to. Lanseringsdato 31. august

Anne Holt En grav for to
Kjøp En grav for to på ark.no

Denne høsten kommer Anne Holt med en ny krimhelt! Du får møte Selma Falck, stjerneadvokat og tidligere toppidrettsutøver. Selve romanen er tydelig inspirert av kjente norske dopingsaker.

Selma Falck er i dyp krise. Ektemann, barn, jobb og en gedigen villa er tapt på kort tid. Selvforskyldt må hun flytte inn i et lånt vrak av en leilighet, uten annet selskap enn en rasekatt hun ikke kan fordra.

På innflyttingsdagen blir Norges beste kvinnelige skiløper, Hege Chin Morell, avslørt av en dopingprøve. Bare to måneder før OL i Pyeongchang viser en test at hun har inntatt klostebol, et stoff som vil kunne gi henne flere års utestenging fra idretten. Selma Falck blir oppsøkt av skiløperens styrtrike far. Han mener at datteren har vært utsatt for sabotasje, og gir den blakke og arbeidsløse Selma det tilsynelatende umulige oppdraget å bevise Heges uskyld i tide til siste OL-uttak.

Kort tid etter blir en mannlig topp-langrennsløper funnet død etter en ulykke under trening i Maridalen. Obduksjonen viser at han har spor av det samme forbudte stoffet i blodet. Panikken i Norges langrennsmiljø er total. I tillegg til å ha mistet sine to beste utøvere, står hele landslaget i fare for å bli utestengt fra OL.
Selma Falcks kappløp begynner. Hun snubler over kameraderi og økonomisk rot, skjulte fiendskap og lyssky forbindelser. Først da hun innser at flere liv står på spill, klarer hun å oppdage et mønster av ferske forbrytelser og eldgamle synder.

«BELLMANN NOIR» KÅRET TIL ÅRETS KRIMDEBUT I SVERIGE


Nichlas Nat och Dag: 1793. Oversatt av Henning J. Gundersen Lanseringsdato: 10. august

Nichlas Nat och Dag 1793
Kjøp 1793 på cappelendamm.no.

1793 vekket stor oppmerksomhet i Sverige da den kom ut og ikke bare pga. forfatterens etternavn. Den ble kåret til årets krimdebut og er også nominert som årets roman i Sverige.

1793 er Bellman noir, et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall, og den er en lysende debut om makaber mordgåte.

Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, en forurenset innsjø hvor alt av byens søppel havner. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sen-gustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

EN POLITIHELT MED FØDSELSDEPRESJON


Eirik Husby Sæther: Sett av den døde. Lanseringsdato:  9. august

Eirik Husby Sæther
Kjøp Sett av den døde på cappelendamm.no.

Eirik Husby Sæther skriver annerledes krim, og har skapt seg en stemme både som forfatter og i media. Husby Sæther er kriminolog og politi og jobber ved Krimvakta i Oslo. Sett av den døde er den fjerde boken om Mikael Wolf fra krimvakta i Oslo.

Mikael Wolf er fødselsdeprimert, takler ikke sitt nyfødte barn, takler ikke å bli far, hadde selv en fraværende far, rømmer inn i en sak han egentlig ikke har mandat til å etterforske.

En ung kvinne blir funnet blir påkjørt av toget, tilsynelatende et selvmord. Mikael Wolf fra kriminalvakta er den observante som kan fastslå at den ukjente kvinnen ble myrdet og så plassert på togskinnene. Det handler bl.a. om menneskesmugling, prostitusjon, dop, hepatitt, menneskelig korrupt politimann.