Kjempekritikk til Clare Mackintoshs «Jeg ser deg» fra Tom Egeland

KrimbøkerPsykologisk krimKjempekritikk til Clare Mackintoshs «Jeg ser deg» fra Tom Egeland
Estimert lesetid 4min
Kjøp nå på cappelendamm.no!
Kjøp nå på cappelendamm.no!

Clare Mackintosh har skrevet en av vinterens beste krimbøker. Tom Egeland gir Mackintosh’ Jeg ser deg terningkast fem i VG og sier at den er «a good read – en vellykket og ikke minst underholdende psykologisk thriller.»

Clare Mackintosh slo gjennom med et brak med Jeg lar deg gå som kom ut på norsk for ett år siden. Den fikk bare femmere og seksere av kritikerne her hjemme og kom akkurat kommet ut som pocketbok. I forrige uke lå den allerede på femteplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for pocket. Jeg lar deg gå har solgt over 600 000 eksemplarer bare i England og er oversatt til over tretti språk.

Kjempekritikk fra Tom Egeland til Jeg ser deg

Etter en slik knalldebut var forventningene store til oppfølgeren Jeg ser deg, og heldigvis har Mackintosh klart å levere. I Norge er det foreløpig bare Tom Egeland i VG som har rukket å anmelde den, men han var altså kjempebegeistret: «Jeg ser deg» er en velskrevet, vellykket og intenst spennende oppfølger til den tidligere politietterforskeren Clare Mackintoshs debutroman «Jeg lar deg går». Språklig og stilistisk holder romanen – prikkfritt oversatt av Ulrik Farestad – et høyt nivå. Toneleiet er erke-britisk, dramaturgien og plottet tett og medrivende. På alle nivåer er boken det britene kaller a good read – en vellykket og ikke minst underholdende psykologisk thriller. Å møte blikket til en fremmed på t-banen eller trikken blir ikke det samme etter dette.»

Å møte blikket til en fremmed på t-banen eller trikken blir ikke det samme etter dette.

Uløst bildrap

Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Hun sier at alle situasjonene og menneskene politi-jobben brakte henne i kontakt med har gitt henne et ypperlig utgangspunkt som forfatter. Det var en hendelse fra virkeligheten som var utgangspunktet for Jeg lar deg gå. I 2000 ble en niåring påkjørt og drept i Oxford, hvor Mackintosh jobbet. Sjåføren stakk av fra stedet. Til tross for en omfattende politietterforskning, ble den skyldige aldri funnet. Mackintosh kunne ikke få saken ut av hodet, og grublet mye over hvordan guttens mor kunne overleve tapet av sønnen, men også hvordan kan noen leve med vissheten om at de har drept et barn.
 

Suksessen fortsetter

Kjøp nå på cappelendamm.no!
Kjøp nå på cappelendamm.no!

Utgangspunktet for hennes andre krimroman, Jeg ser deg, er pendlere og de rutinene de følger dag ut og dag inn. Vi går på det samme toget hver dag, sitter på den samme plassen og er slett ikke bevisste på at rutinene kan bli brukt mot oss. At noen følger med oss og har full oversikt over bevegelsesmønsteret vårt er en fjern tanke, men det er akkurat det som skjer Zoe Walker. Hver morgen tar hun samme rute til jernbanestasjonen, venter på et bestemt sted på plattformen og finner sitt favorittsete i vognen. Men på vei hjem fra jobben en dag blar hun gjennom lokalavisen. Da ser Zoe sitt eget ansikt stirre tilbake på henne fra en annonse i avisen, et kornete bilde sammen med et telefonnummer og en nettadresse. Dagen etter er det bilde av en annen kvinne i samme annonse, og det samme skjer neste dag. Zoe oppdager til sitt sjokk at disse kvinnene er ofre for voldelige forbrytelser. Med hjelp av en politimann avdekker hun annonsens formål … en oppdagelse som snur paranoiaen hennes til fullstendig panikk. For nå er Zoe helt sikker på at hun er det neste offeret.

Jubel i England

Det er langt fra bare Tom Egeland som jubler over Jeg ser deg. Her er noen av den engelske hyllesten:

Imponerende og original … Urovekkende tett opp til virkeligheten.

The Times

En fullendt roman … fengslende … genial.

Sunday Times

Fantastisk skummel. Fikk meg til å se meg over skulderen hver gang jeg tok T-banen.

Fiona Barton, forfatter av Enken

Jeg ser deg skiller seg ut fra mengden med perfekt intrige og et øye for detaljer … sender tilfredsstillende grøss gjennom leseren. Jeg elsket den!

Renée Knight, forfatter av Avslørt

Tar du samme buss hver dag? Kjøper du stadig kaffe på den samme kaffebaren? Ikke etter å ha lest Jeg ser deg!