Topp 7 thrillere av Val McDermid

KrimbøkerBritisk krimTopp 7 thrillere av Val McDermid

Få nøster opp mordgåter som spenningsmesteren Val McDermid. Hun er oversatt til over 40 språk og har solgt 18 millioner bøker. Her er syv av hennes mest utspekulerte thrillere.

Estimert lesetid 5min
Portrett av Val McDermid
FRA BOK TIL TV-SKJERM: Flere av Val McDermids bøker har også blitt til kritikerroste spenningsserier på tv, og for tiden er hun blant annet aktuell med populære «Karen Pirie» på NRK. (Foto: Lina Hindrum)

Skotske Val McDermid har en sylskarp, for ikke å si bloddryppende, penn. Bak seg har hun en 16 år lang journalistkarriere før hun begynte å bruke dagene til å skrive mesterlig utspekulert krim. Heldigvis!

Krimdronningen og kritikerfavoritten er oversatt til over 40 språk, og har solgt drøyt 18 millioner bøker over hele verden. Siden oppstarten i 1991 har hun også vunnet en lang rekke litteraturpriser: Glass Dagger, Los Angeles Times Book Award, DIVA Literary Award, Anthony Award, Gold Dagger og Diamond Dagger, for å nevne noen.

Flere av Val McDermids bøker har også blitt til kritikerroste spenningsserier på tv, og for tiden er hun blant annet aktuell med populære Karen Pirie på NRK.

Er du på leting etter nye pageturnere? Da trenger du ikke lete lenger. Her er Val McDermids mest makeløse mordmysterier.

Se alle bøker av Val McDermid her.

Allie Burns: Ny, retro thriller-serie

1989

Året er 1989 og Allie Burns er tilbake, i det som er den andre boken i serien om journalist Allie Burns. Eldre og kanskje litt klokere, driver hun nå den nordlige nyhetsavdelingen til Sunday Globe.

Allie snubler over en sjokkerende historie om HIV/AIDS-pasienter. Avisverdenen hun opererer i er i sterk endring, og den kalde krigen preger tiden. 1989 er en medrivende thriller om hvordan historiens synder stadig preger oss.

1979

1979 er den første boken i Val McDermids serie om journalisten Allie Burns.

Året er 1979. Det er en miserabel vinter, og den nyutdannede reporteren Allie Burns jakter på sin første store sak. Det er få kvinner i redaksjonen, og Allie trenger noe virkelig sensasjonelt for at gutteklubben skal ta henne på alvor. Så får hun snusen i et scoop av dimensjoner.

Her får Val McDermid virkelig vist at hun kjenner nyhetsmiljøet fra innsiden.

Karen Pirie-serien

Du har kanskje sett Karen Pirie på NRK? Etter at en true crime-podcast tar opp et 25 år gammelt drap, får kriminaletterforsker Karen Pirie i oppdrag å gjenåpne etterforskningen.

TV-dramaet er basert på Ekko i det fjerne, den første boken i serien om Karen Pirie, som er en cold case-serie med seks frittstående thrillere.

De tre episodene av Karen Pirie ble en umiddelbar favoritt hos kritikerne. Spenningsserien høstet fire av fem stjerner i de største avisene, The Guardian, The Independent og The Telegraph. Og det kommer mer! Filmingen av ny sesong er snart i gang, og NRK har sikret seg avtalen om å vise den.

Dette er noen av de andre bøkene i Karen Pirie-serien:

Bildene hvisker

Den foreløpig siste boken i serien er Bildene hvisker fra 2021.

En kropp trekkes opp fra havet av noen fiskere. Det viser seg at den døde har en kriminell fortid. For ti år siden var mannen hovedmistenkt i en drapssak. Karen Pirie gjenåpner saken i denne mesterlig oppbygde spenningsromanen.

Myrgraven

I den femte Karen Pirie-boken, Myrgraven (2020), har Alice Somerville og mannen hennes satt seg fore å grave frem to motorsykler som har ligget i myra siden andre verdenskrig.

I stedet dukker det først opp en arm, og til slutt liket av en hel mann, i myra. Men han har ikke ligget der siden andre verdenskrig – joggeskoene hans er fra 1995. Karen Pirie er på saken.

Under overflaten

Da en tenåring kolliderer med en stjålet bil og havner i koma, avslører en rutinemessig DNA-prøve at det finnes en forbindelse til en gammel, uløst drapssak.

Under overflaten (2018) er bok nummer fire i Karen Pirie-serien.

Skjelettets vei

Skjelettets vei (2016) er tredje Karen Pirie-bok, og her foregår handlingen i Val McDermids egen hjemby Edinburgh.

Et skjelett blir oppdaget da en gotisk bygning skal renoveres. Levningene har ligget der i flere tiår, og kriminaletterforsker Karen Pirie får nok en cold case i hendene i denne thrilleren.

Hvis du vil lese Karen Pirie-serien i rekkefølge, er den som følger:
Ekko i det fjerne (1)
Som sunket i jorden (2)
Skjelettets vei (3)
Under overflaten (4)
Myrgraven (5)
Bildene hvisker (6)

Den første boken i serien, Ekko i det fjerne, kommer snart i ny, norsk utgave. De fleste av bøkene finnes også som nedlastbare lydbøker.

Serien om Tony Hill og Carol Jordan

Knusende stillhet

Netthets nøstes opp av Tony Hill og Carol Jordan i Knusende stillhet (2017), som er bok nummer ni i serien om psykologspesialisten Tony Hill og seriemordereksperten Carol Jordan.

Denne gangen må Tony Hill etterforske en rekke tilsynelatende selvmord, der ofrene er unge kvinner som har vært utsatt for grov netthets. Men Tony aner at det er noe mer som ligger bak.

Med livet som innsats starter Tony og hans tidligere partner Carol Jordan jakten på en farlig og utspekulert drapsmann. Totalt er det elleve bøker i serien med Tony og Carol, den sist utkomne er Dødens tale.

Se opptak fra da Val McDermid deltok på Krimfestivalen 2023 i videoen under.

Se Krimfestivalens fredags-arrangementer direkte her.