Forfatternes boktips: Val McDermid

KrimbøkerForfatternes boktips: Val McDermid

Krimveteranen Val McDermid tipser om sine favorittbøker.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Val McDermid
Skotske Val McDermid har utgitt over tretti romaner, blitt oversatt til over førti språk, og har solgt over sytten millioner eksemplarer på verdensbasis. Nå er hun aktuell i forbindelse med både Krimfestivalen og NRK-serien «Karen Pirie». (Foto: Alan Peebles)

Den skotske krimveteranen Val McDermid er en bestselgede forfatter av ypperste klasse. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk og solgt i over femten millioner eksemplarer. Mange kjenner TV-serien Arr på sjelen, som er bygget på McDermids bøker om psykolog og seriemorder-ekspert Tony Hill og etterforsker Carol Jordan. McDermid har vunnet mange internasjonale priser, deriblant CWA Gold Dagger for årets beste kriminalroman og Los Angeles Times’ pris for årets bok. Hennes siste bok på norsk, Myrgraven, kom i 2019.

Fem kjappe

– Hva er det beste du har lest i det siste?

Fiction: Miss Austen av Gill Hornby. Non-fiction: Square Haunting av Francesca Wade.

– Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du?

Skatten på Sjørøverøya av Robert Louis Stevenson.

– Hvor liker du best å lese? 

I en behagelig stol med godt lys. 

– Hva var den første ‹‹voksenboka›› du leste og likte? 

Mordet i prestegården av Agatha Christie.

– Har du et favorittdikt?

Det er litt juks fordi det egentlig er en roman. Men det kan også leses som et noir-dikt: The Long Take av Robin Robertson.

Val McDermids bokliste

– Kan du anbefale fem bøker alle burde lese?

Mørk kyst av Peter Temple. Mørk kyst er en av de største internasjonale krimsuksessene de siste årene, og en moderne litterær klassiker. Peter Temples bok overskrider de fleste sjangergrenser: et unikt portrett av det australske samfunnet, en hardkokt krim om makt, politikk og rasemotsetninger, en psykologisk roman om håp og desillusjon, om behovet for å leve ærlig i en løgnaktig verden.

Emma av Jane Austen. Kanskje Austens beste roman, med hennes mest komplekse hovedkarakter. Emma er både vakker, klok og rik, men hun er også bortskjemt. Hun finner stadig nye objekter som hun kan oppdra og pønske ut planer for og bryr seg lite om velmente råd fra mr. Knightley, hennes kloke venn og eneste verdige motstander. Boka ble nylig filmatisert.

The Passion av Jeanette Winterson. Moderne klassiker fra 1987, satt til napoleonskrigene. Winterson vant John Llewellyn Rhys Prize for boka.

On Beulah Height av Reginald Hill. Prisbelønt mysterium fra 1998. En jentes forsvinning avdekker gamle forbrytelser for Yorkshire-politiet.

This is Shakespeare av Emma Smith. Kanskje den beste Shakespeare-kritikken skrevet til dags dato, ifølge The Guardian.