Gi magen en frisk start på året med lavFODMAP!

Hobby, mat og fritidKokebøkerGi magen en frisk start på året med lavFODMAP!

Start 2024 med over 60 gode oppskrifter for en god tarm. Her får du Julia Døhlen Edins oppskrift på stekte risnudler med scampi!

Estimert lesetid 3min
Lær om deilige og gode oppskrifter for tarm og mage med LavFODMAP! (Foto: Espen Edin Døhlen)

Om du er en av de mange som sliter med fordøyelsen eller generelt bare vil ta bedre vare på tarmen din, så er det på tide å teste ut lavFODMAP! 2024 blir et magevennlig år med Julia Døhlen Edin sin nye kokebok med sine favorittoppskrifter for en sunn tarm.

LavFODMAP er en diett utviklet av forskere og leger i Australia, som flere sykehus har begynt å bruke som behandling for irritabel tarm (IBS).

I hovedsak går dietten ut på å fjerne tungtfordøyelige karbohydrater fra kostholdet. Disse kan nemlig gi mageplager som smerter, oppblåsthet, utmattelse og leddsmerter.

Bestill LavFODMAP – magevennlige favoritter hjem her!

Fikk en ny start i livet med lavFODMAP

Julia Døhlen Edin har tidligere gitt ut både kokebøker om magevennlig bakst og magevennlig mat, men denne gang har hun kombinert de to og kommet med sine favoritter.

Edin står bak den populære matbloggen magevennligmat.no, og har selv IBS og Crohns sykdom. Hun sier selv at dietten gjorde at hun fikk en helt ny start i livet.

Jeg har gått fra å la være å spise i frykt for smerter, til å kose meg med alt fra sunne og gode middager til herlige festkaker!

I LavFODMAP – magevennlige favoritter får du over 60 oppskrifter som er lavFODMAP og uten gluten og laktose. Her finner du både bakst, middager, mellommåltider, desserter og tilbehør, samtidig som du får inngående kunnskap om dietten og fellene du bør unngå.

Stekte risnudler med scampi

Foto av Stekte risnudler med scampi fra lavFODMAP - Magevennlige favoritter
Foto: Espen Edin Døhlen

Dette er Julias «dagen derpå»-rett. Ikke dagen etter hun har drukket alkohol, men dagen etter hun har spist noe med høyFODMAP eller i perioder der hun ikke føler seg så godt. En utrolig god og enkel rett som metter godt!

Ingredienser

(1 porsjon)

En halv pakke risnudler

400gr scampi

2–3 ss nøytral olje

2 cm fersk ingefær

En neve fersk koriander

Litt olje til steking

2–4 ss glutenfri soyasaus

En halv lime

Salt og pepper

Slik gjør du

1. Kok opp vannet og ha i risnudlene. Ta kjelen av platen og la nudlene trekke til de er myke. Hell deretter av vannet og skyll dem i kaldt vann. Da er de lettere å steke uten at de går i stykker.

2. Hvis du ikke får tak i ferske scampi, men bruker fryste, må du tine dem før bruk. Legg dem gjerne i en bolle med iskaldt vann, da går det raskere, eller tin i kjøleskap over natten. Fjern skallet, skjær et lite snitt langs ryggen og fjern den brune tarmen. Vend dem i olje, salt og pepper i en bolle.

3. Grovhakk ingefær og koriander. Varm opp en stekepanne med litt olje og stek scampiene til de er rosa, sammen med ingefær. Ha så i de kokte risnudlene. Stek dem til de klumper seg sammen og blir gylne og litt «klissete». Smak til med soyasaus underveis.

4. Ha nudel- og scampiblandingen over på en tallerken og dryss fersk koriander over. Server gjerne retten med en limebåt til, som man selv kan presse over.

Tips!

Gjør retten litt mer spennende ved å tilsette for eksempel cherrytomater, paprika, gulrot og chili. Ha dette i pannen samtidig med ingefær og koriander, slik at det blir

Bestill LavFODMAP – magevennlige favoritter hjem her!