Mor og datter med bok om anoreksi: – Jeg fikk en slags rus av å ikke spise

Spiseforstyrrelser rammer stadig flere. I «Vår vei ut» forteller lege Kari Løvendahl Mogstad og datteren Selma om deres personlige historie med spiseforstyrrelser.

Estimert lesetid 2min

Kari Løvendahl Mogstad er selv utdannet lege og aktiv samfunnsdebattant og har stor kunnskap om spiseforstyrrelser. I 2017 ga hun ut boka Kroppsklemma som omhandler kroppspress og samfunnets store fokus på utseende. Bare et par år etter ble datteren Selma diagnostisert med anoreksia.

I boka Vår vei ut får vi høre perspektivet til både mor og datter gjennom og etter sykdommen.

Boka gir økt kunnskap om og forståelse for hva spiseforstyrrelser er og hvordan de behandles. I tillegg til tips til hvordan man kan hjelpe noen man frykter er i en lignende situasjon.

Tidligere i høst var Kari og Selma gjester på Boktips LIVE, der de delte fra sin sterke historie.

Hele intervjuet kan du se øverst i saken.

DET FINNES HJELP

Sliter du eller noen du kjenner med spiseforstyrrelser? Spiseforstyrrelsesforeningens Informasjons- og krisetelefon: 22 94 00 10

Følte meg som en håpløs mor

– Det føles som noe man virkelig ikke har lyktes med, når man ikke får barnet eller ungdommen sin til å spise. Jeg følte meg som en håpløs mor, sier Kari Løvendahl Mogstad i intervjuet på Boktips LIVE.

Tross skammen, håper Kari at boken kan vise foreldre og pårørende at sykdommen kan ramme hvem som helst.

– Jeg skjønner at mange skjemmes for å snakke om dette, og det har vært en lang prosess med å gi ut bok i forhold til å bli en stemme for å si «dette kan skje alle sammen».

Trodde det var prisen jeg måtte betale for å være sunn

– Jeg skjønte ikke selv at jeg hadde et problem, jeg tenkte at dette var prisen jeg måtte betale for å være sunn, forteller Selma Mogstad Løvendahl Leerand.

Ved hjelp av sosiale medier fant Selma teknikker for å gå raskt ned i vekt når hun oppdaget at klærne fra noen måneder tidligere ikke passet lengre.

– Jeg fikk en slags rus av å ikke spise og bli tynnere, selv om jeg ikke hadde noe energi.

Hele intervjuet kan du se øverst i saken. Vår vei ut kan du kjøpe her.