Selvhjelpsboka for deg som ikke liker selvhjelpsbøker

Familie, helse og livsstilPsykisk helseSelvhjelpsboka for deg som ikke liker selvhjelpsbøker

Samtidig som han har levd et liv i rampelyset, har panikkangsten truet med å ta kvelertak på musiker Aslak Hartberg. Nå vil han hjelpe unge menn med å prate om problemene.

Estimert lesetid 3min
Foto av Aslak Hartberg med boka «Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst»
«Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst» er en brutalt ærlig bok om panikkangst, fra mann til mann. (Foto: Anton Soggiu)

Aslak Hartberg. Rapper, musiker, komponist og kul fyr. Som frontfigur i Klovner i Kamp har han levd et langt liv på scenen og i rampelyset. Hartberg har alltid fremstått full av selvtillit og energi, men på innsiden har det ikke alltid vært lett.

I mange år slet Hartberg med panikkangst, og han vet godt hvordan denne angsten kan ta kvelertak på et menneske – nå vil han fortelle om sine erfaringer, og gi en hjelpende hånd.

Hør her, sier jeg. Jeg skal være helt ærlig med deg. Jeg kan ikke redde deg. Jeg kan ikke hjelpe deg med alt du sliter med. Jeg kan ikke gi deg tilbake dama eller jobben eller gjøre deg til en bra fyr. Men jeg kan hjelpe deg med å bli kvitt panikkangsten.

Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst

Bok til unge menn

Svært mange unge menn sliter med egen psykisk helse, og det er nettopp disse mennene Aslak Hartberg vil nå med sin nye bok Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst.

Hver måned tar i snitt seks unge menn mellom 20 og 30 år sitt eget liv, ifølge Folkehelseinstituttet. To av tre som begår selvmord før fylte 25 år er menn. Menn er overrepresentert på statistikker om depresjon og panikkangst. Likevel søker de sjelden hjelp.

Trenger du noen å snakke med? · Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 · Kirkens SOS: 22 40 00 40

Aslak Hartberg
Aslak Harberg er et kjent navn i musikknorge, gjennom rapgruppa «Klovner i kamp». Nå vil han dele av sin erfaring med panikkangst. (Foto: Anton Soggiu)

Bli kvitt angsten

Boka forteller den personlige historien til Hartberg, om hvordan panikkangsten tok kvelertak på livet hans. Det er ikke en provoserende positiv selvhjelpsbok med fasiter og ekspertoppskrifter, men en brutalt ærlig fortelling fra mann til mann om hvordan han fant roen og ble kvitt angsten.

Ved bruk av kognitiv terapi forklarer han hva som er årsakene til frykten, hvorfor og hvordan den oppstår, og hvordan man kan stoppe den. Dette er en personlig historie med et litterært og fengslende språk, som også viser deg veien ut av angsten, gjennom teori, kognitive og fysiske øvelser. Denne boken er en hjelpende hånd til alle som sliter med angst. For selv om panikkangsten er brutal, er den, ifølge Hartberg, fullstendig mulig å bli kvitt.

Vil du høre mer om Hartbergs opplevelser med panikkangst, anbefaler vi intervjuet med Thomas Seltzer i NRKs Trygdekontoret-podcast. Et utdrag fra boka kan du lese i Morgenbladet.

Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkangst kan du bestille hjem her.