Brageprisnominerte Bjørn H. Samset: – Klimabøker har hatt en tendens til å være litt dystopiske

I boka «2070» vil klimaforsker Bjørn H. Samset gi oss kunnskapsgrunnlaget for å redde verden fra klimakatastrofen. For det finnes fremdeles håp.

Estimert lesetid 3min

Bjørn Hallvard Samset er en av verdens ledende klimaforskere: Til daglig jobber han i norske CICERO, men du har mest sannsynlig blitt kjent med han i forbindelse med FNs klimapanels nyeste rapport fra tidligere i høst, der han var en av hovedforfatterne.

Samset var gjest på Boktips LIVE i forbindelse med boka 2070.

– Klimabøker har hatt en tendens til å være litt dystopiske, sier Samset i intervjuet.

Med sin nye bok, som nå har blitt nominert til Brageprisen, har han ønsket å gjøre noe annerledes. Bokas undertittel lover å lære deg «alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den». Det er med andre ord en ekte «klimabibel», som Tore Sagen kalte den, men med et ekstra fokus på løsningene. Dette er en bok som fortsatt har håp.

– Lenge har vært behovet vært å si fra at «Hallo, dette her skjer! Vi er nødt til å gjøre noe nå!». Men det opplever jeg og mange andre at det har vi egentlig skjønt. Politikere har skjønt det, næringslivet har skjønt det, folk flest har skjønt det, med noen få hederlige unntak, og da trenger vi noe annet, sier Samset.

Se hele intervjuet i toppen av saken. Boka 2070 kan du bestille hjem her.

Foto av boka «2070» av Bjørn H. Samset
(Foto: Åsmund Holien Mo)

4-5 grader varmere om vi ikke tar grep

Premisset for boka, og grunnlaget for tittelen, er de 50 årene forskerne mener vi har på oss til å omstille oss for å begrense klimakatastrofen. I intervjuet forteller Samset at boka svarer på en rekke spørsmål, som:

  • Hva er klimakrisen egentlig?
  • Hva er det egentlig som skjer rundt oss, og hvordan påvirker det oss?
  • Hvordan vet vi at klimaendringene er menneskeskapte?
  • Hvordan går vi fra klimaforskning til klimahandling?
  • Hvilke scenarier kan vi tenke oss? Hva skjer hvis det blir mye varmere, hva skjer hvis det blir litt varmere?
  • Hvilke teknologiske og samfunnsmessige muligheter har vi?

– Hva er worst case-scenario? spør programleder Knut Gørvell i intervjuet.

Samset forklarer at hvis vi ikke tar noen som helst grep, ender vi på en global oppvarming på 4-5 grader innen 2100. Det vil ha katastrofale følger, spesielt i de varmeste delene av verden, der regelmessige ekstreme hetebølger vil føre til at de som ikke har aircondition, mest sannsynlig vil dø.

– Når du har en risiko for at det skjer over et stort område, som rommer millioner av mennesker, en gang mellom hvert femte og hvert tiende år, sier det seg selv at man kan ikke ha et samfunn der, det fungerer ikke, sier Samset.

Se hele intervjuet i toppen av saken. Boka 2070 kan du bestille hjem her.