Greta Thunberg med ny klimabok: – Dette er verdens viktigste historie

Dokumentar og samfunnSamfunn og debattGreta Thunberg med ny klimabok: – Dette er verdens viktigste historie

Greta Thunbergs taler rystet verden. Med «Klimaboka» har hun lagd et uunnværlig verktøy for alle som vil hjelpe til med å redde den.

Estimert lesetid 4min
Foto av Greta Thunberg, forfatter av «Klimaboka»
Svenske Greta Thunberg ble verdenskjent da hun som 15-åring startet skolestreik for klimaet foran den svenske Riksdagen i august 2018. I høst er 19-åringen klar med Klimaboka. (Foto: Mickan Palmqvist)

Greta Thunbergs Klimaboka gir et globalt overblikk over hvordan planetens mange kriser henger sammen, og forteller den usminkede sannheten om hvordan og hvorfor verden forandrer seg.

Boka har norsk utgivelse samtidig som den engelske, i oktober 2022.

– Dette er verdens viktigste historie, og den må fortelles så vidt og bredt som stemmene våre kan bære, og vel så det. Det er derfor jeg har bestemt meg for å bruke plattformen min til å lage denne boken, som er basert på den best tilgjengelige forskningen vi har nå – en bok som dekker klimakrisen, den økologiske krisen og bærekraftkrisen på en helhetlig måte. For klimakrisen er selvfølgelig bare et symptom på en mye større bærekraftkrise. Jeg håper at denne boken kan bli en selvskreven kilde for folk som ønsker å forstå disse krisene som henger så tett sammen, sier Greta Thunberg.

Jeg har bestemt meg for å bruke plattformen min til å lage denne boken

Greta Thunberg

Thunberg samler 100 ledende eksperter

Geofysikere og helseeksperter, havforskere og meteorologer, ingeniører og urbefolkningsledere, økonomer, psykologer og filosofer fra hele verden har brukt sin ekspertise og førstehånds erfaring til å utvikle en dyp forståelse av krisene vi står overfor.

I Klimaboka har Greta Thunberg samlet over 100 ledende eksperter, aktivister og formidlere av vår tids klimadestabilisering for å dele denne kunnskapen med oss alle sammen.

Anerkjente forskere som Johan Rockström, Michael Mann, Katherine Hayhoe, Friedrike Otto, Stefan Rahmstorf, Saleemul Huq og Carlos Nobre får følge av fremstående eksperter som Thomas Piketty, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Naomi Klein og Amitav Ghosh. Se den fullstendige listen under.

Vitnesbyrdene deres presenteres her – fra smeltende brehyller til urbefolkningers suverenitet, fra «fast fashion» til fremtiden for mat og den større bærekraftkrisen – i form av fengslende historier om endring, handling og tilpasningsdyktighet, forsterket av virkningsfulle grafer og fotografier.

Foto av Greta Thunberg, forfatter av «Klimaboka»
Greta Thunberg har fått med seg verdenledende forskere og tenkere til å lage «Klimaboka», som lanseres verden over høsten 2022. (Foto: Kim Jakobsen To)

– Vil endre klimasamtalen for alltid

Sammen med dem deler Greta sine egne historier om læring, demonstrasjoner og avdekking av grønnvasking verden rundt og avslører hvor mye som er blitt holdt hemmelig for oss. Hun viser at dette er et av våre største problemer, men også en av de største kildene til håp.

Hvis vi ikke er i stand til å se mønsteret, vil vi ikke finne bærekraftige løsninger på klimakrisen og den økologiske krisen. Når vi alle får se det store bildet, kan vi handle. Streiken til et skolebarn skapte globale protester. Hva kan vi få til sammen hvis vi virkelig prøver?

Det er umulig å ignorere oppfordringen hennes om klimarettferdighet

Chloe Currens, redaktør

«I Klimaboka har Greta vist at hun er en av våre beste og mest oppildnende nye forfattere. I en rekke skarpe, innsiktsfulle og glødende kapitler som knytter de ulike delene av boken sammen, deler hun egne erfaringer og responderer på det hun har lært. Avsnittene hennes om manglende handling fra styresmaktenes side fremstiller dagens grønnvasking sjokkerende klart, og det er umulig å ignorere oppfordringen hennes om klimarettferdighet. Dette er en unik bok, full av moralsk besluttsomhet, som har som mål å endre klimasamtalen for alltid», sier Chloe Currens, redaktør i Penguin Press.

Bidragsytere fra Atwood til Piketty

Margaret Atwood, Thomas Piketty, Naomi Klein og norske Per Espen Stoknes er blant dem som bidrar i boka. Her er den fullstendige lista over bidragsytere til Greta Thunbergs Klimaboka.

Tidligere bøker av og om Greta Thunberg

Greta Thunberg er ingen helt fersk forfatter. Tidligere har hun utgitt boka Streik for klimaet, en samling av noen av henens sterkeste taler. Boken er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten – og vår felles framtid.

I boka Huset brenner er det historien om familien Thunberg som fortelles. Dette er historien om hvordan Greta Thunberg ble den hun er i dag – rollemodellen som startet den første skolestreiken for klimaet i august 2018. Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, forteller åpent og gripende om en familie i krise, om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle.